Detalji
Ova knjiga obuhvata više oblasti – zimnicu, napitke i poslastice.
U suštini, o pripremanju klasične zimnice nemam mnogo lijepo mišljenje. Prvi razlog je obilje štetnih dodataka u obliku konzervanasa i drugih aditiva, soli, alkoholnog sirćeta, limuntusa i sl. koji veoma remete stanje ravnoteže u našem organizmu. Drugi razlog je mnogo vremena koje je potrebno za njeno pripremanje. Ali, uz određenu korekciju u načinu pripremanja zimnice možemo pripremiti zdrave proizvode u kojima ćemo uživati tokom zime.
U receptima iznetim u ovoj knjizi, naveo sam recepte zimnice koja se priprema bez štetnih sastojaka, ili sa njihovom minimalnom količinom, tako da se ti proizvodi mogu svrstati u paletu od relativno zdravih do najzdravijih.
Važno je da svako ima pravo na svoj izbor u životu, a cilj ovih knjiga je da vam pomogne u ostvarivanju vaših želja (u ovom slučaju kulinarskih) na što zdraviji način.
U nastavku slijede recepti za pripremanje zdrave hrane iz ove knjige.
Žele od višanja
Potrebno je:
- 100ml soka od višanja
- 2 č. k. agar–agara
- 1 šolja slatkih višanja bez koštica
- 2 č. k. meda
Sok i agar-agar pomiješati, dovesti do ključanja i kuvati 2 minuta sa otvorenim poklopcem. Skloniti sa šporeta, dodati med, promiješati i preliti njime višnje u činiji. Kada se malo prohladi, rashladiti u frižideru.