Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Zapečaćeno vrijeme - o zastoju u islamskom svijetu

Zapečaćeno vrijeme - o zastoju u islamskom svijetu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Dan Diner


ISBN:

9789958415548

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M5399

Broj strana:

216

Težina:

464 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Interesantna je razlika između izvornog njemačkog izdanja knjige Dana Dinera i izdanja na engleskom jeziku, koje je objavljeno nekoliko godina kasnije. Stiče se dojam da je Dan Diner uvidio da tu ima prenaglo izvedenih stavova u njegovim radikalnim sekularističkim preoravanjima po područjima koja su za tradicionalne muslimane sveta i dragocjena. Smatramo da se, upravo iz tih razloga, englesko izdanje posebno razlikuje u šestom poglavlju, u kojem Dan Diner govori o jednoj skupini “proislamskih jevreja“, zapravo kolosalno značajnih evropskih i svjetskih naučnika koji su, barem u nekim dionicama svoga života, blagonaklono proučavali islam. Tu je riječ o Ignazu Goldziheru, Leopoldu Weissu, Abrahamu Geigeru (slavnom njemačkom rabinu koji je upozoravao Evropu: “Prestanite govoriti o Muhammedu kao o šarlatanu!“), Paul Kraus, Claude Lévi-Strauss, itd. itd. Svaki ovaj čovjek ponaosob imao je dionica u svome životu u kojima je poštovao načine na koje islam “insistira na čovjekovoj potrebi za božanskim prosvjetljenjem“.
Svi mi, pa i ja i Dan Diner, nad tim stavovima spomenute jevrejske uleme trebali bi se danas ozbiljno zamisliti. Daj dragi Bože da nam Sveto u budućnosti ustreba kao prosvjetljenje, a ne samo kao puka utjeha pred prijetnjom ratova i bombi najrazličitijih vrsta.
- Prof. Dr. Enes Karić, Fakultet islamskih nauka, Sarajevo (izvod iz kritičkog osvrta)

  • Originalni naziv: Versigelte Zeit
  • Prevodilac: Sulejman Bosto
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x220
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Interesantna je razlika između izvornog njemačkog izdanja knjige Dana Dinera i izdanja na engleskom jeziku, koje je objavljeno nekoliko godina kasnije. Stiče se dojam da je Dan Diner uvidio da tu ima prenaglo izvedenih stavova u njegovim radikalnim sekularističkim preoravanjima po područjima koja su za tradicionalne muslimane sveta i dragocjena. Smatramo da se, upravo iz tih razloga, englesko izdanje posebno razlikuje u šestom poglavlju, u kojem Dan Diner govori o jednoj skupini “proislamskih jevreja“, zapravo kolosalno značajnih evropskih i svjetskih naučnika koji su, barem u nekim dionicama svoga života, blagonaklono proučavali islam. Tu je riječ o Ignazu Goldziheru, Leopoldu Weissu, Abrahamu Geigeru (slavnom njemačkom rabinu koji je upozoravao Evropu: “Prestanite govoriti o Muhammedu kao o šarlatanu!“), Paul Kraus, Claude Lévi-Strauss, itd. itd. Svaki ovaj čovjek ponaosob imao je dionica u svome životu u kojima je poštovao načine na koje islam “insistira na čovjekovoj potrebi za božanskim prosvjetljenjem“. Svi mi, pa i ja i Dan Diner, nad tim stavovima spomenute jevrejske uleme trebali bi se danas ozbiljno zamisliti. Daj dragi Bože da nam Sveto u budućnosti ustreba kao prosvjetljenje, a ne samo kao puka utjeha pred prijetnjom ratova i bombi najrazličitijih vrsta. - Prof. Dr. Enes Karić, Fakultet islamskih nauka, Sarajevo (izvod iz kritičkog osvrta)

Dodatne informacije

Izdavač Šahinpašić
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter