Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

27.817

Facebook slicica

Katalog

Vukovije

Vukovije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-9224-8-7

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K6972

Broj strana:

289

Težina:

781 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

31,20 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Vukovije, je monografija lokalne historije.

U njoj su obrađena sledeća poglavlja: geografski položaj Vukovija, historija, naselja, tradicionalna privreda, društveni život, historijat i rodoslov porodica, kao i album zaboravljenih legendi, fotografija, dokumenata, događaja i predmeta.

Značajno je poglavlje Vukovije kroz historiju, sa težištem na općini Vukovije. U ovom poglavlju dat je administrativno teritorijalni sastav općine Vukovije, uključujući i sastavne dijelove svakog od naseljenog mjesta. Osim toga, dati su isti podaci i o drugim općinama sreza Tuzla u tom periodu. U 1931. godini srez Tuzla činile su općine: Banovići, Bokavići, Breške, Bukinje, Dobošnica, Gornja Tuzla-Požarnica, Lisovići, Lukavac-Fabrika, Priboj, Puračić, Turski Lukavac, Tuzla, Vasiljevci, Vukovije i Živinice.

Sastavni dijelovi općine Vukovije tada su bili: Gornje Petrovice, Svračić, Babina Luka, Kikači, Lipovice, Vukovije Donje, Vukovije Gornje, Tojšići, Jeginov Lug, Tupkovići Srpski, Tupkovići Turski, Svojat, Zlo selo, Gračanica, Dubrave Donje, Dubrave Gornje, Dubrave Katoličke i Petrovice Donje (dio MZ Gornji Pasci).

U knjizi, dati su i podaci za sva naseljena mjesta općine Kalesija koja su pripadala srezu Zvornik i Vlasenica. U periodu do Drugog svjetskog rata dati su podaci o ukidanju općine Banovići i Bokavići, kao i o uvećanju općine Puračić.

Dat je i osvrt na Drugi svjetski rat, te ukidanje općine Vukovije i nastanak općine Tojšići. Historija općine Tojšići obrađena je od formiranja do njenog gašenja i stvaranja općine Kalesija, uključujući teritorijalni sastav općine. U knjizi je opisan nastanak općine Kalesija i njen teritorijalni sastav do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ukratko smo se osvrnuli i na sam početak agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ova knjiga je monografija lokalne historije svih pomenutih mjesta, a ne samo Vukovija. Knjiga dalje sadrži i druga pomenuta poglavlja poglavlja sa dosta dokumenata i fotografija što knjigu čini bogatom i sadržajnom.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 175x245
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Vukovije, je monografija lokalne historije. U njoj su obrađena sledeća poglavlja: geografski položaj Vukovija, historija, naselja, tradicionalna privreda, društveni život, historijat i rodoslov porodica, kao i album zaboravljenih legendi, fotografija, dokumenata, događaja i predmeta. Značajno je poglavlje Vukovije kroz historiju, sa težištem na općini Vukovije. U ovom poglavlju dat je administrativno teritorijalni sastav općine Vukovije, uključujući i sastavne dijelove svakog od naseljenog mjesta. Osim toga, dati su isti podaci i o drugim općinama sreza Tuzla u tom periodu. U 1931. godini srez Tuzla činile su općine: Banovići, Bokavići, Breške, Bukinje, Dobošnica, Gornja Tuzla-Požarnica, Lisovići, Lukavac-Fabrika, Priboj, Puračić, Turski Lukavac, Tuzla, Vasiljevci, Vukovije i Živinice. Sastavni dijelovi općine Vukovije tada su bili: Gornje Petrovice, Svračić, Babina Luka, Kikači, Lipovice, Vukovije Donje, Vukovije Gornje, Tojšići, Jeginov Lug, Tupkovići Srpski, Tupkovići Turski, Svojat, Zlo selo, Gračanica, Dubrave Donje, Dubrave Gornje, Dubrave Katoličke i Petrovice Donje (dio MZ Gornji Pasci). U knjizi, dati su i podaci za sva naseljena mjesta općine Kalesija koja su pripadala srezu Zvornik i Vlasenica. U periodu do Drugog svjetskog rata dati su podaci o ukidanju općine Banovići i Bokavići, kao i o uvećanju općine Puračić. Dat je i osvrt na Drugi svjetski rat, te ukidanje općine Vukovije i nastanak općine Tojšići. Historija općine Tojšići obrađena je od formiranja do njenog gašenja i stvaranja općine Kalesija, uključujući teritorijalni sastav općine. U knjizi je opisan nastanak općine Kalesija i njen teritorijalni sastav do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ukratko smo se osvrnuli i na sam početak agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ova knjiga je monografija lokalne historije svih pomenutih mjesta, a ne samo Vukovija. Knjiga dalje sadrži i druga pomenuta poglavlja poglavlja sa dosta dokumenata i fotografija što knjigu čini bogatom i sadržajnom.

Dodatne informacije

Izdavač Hamidović
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter