Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Vrapčeva priča - izabrane haiku pesme iz Edo perioda

Vrapčeva priča - izabrane haiku pesme iz Edo perioda

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-81567-41-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9570

Broj strana:

127

Težina:

265 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

11,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ovo je izbor japanskih haiku pjesama iz Edo perioda (1603–1867), značajnog za istoriju ove vrste pjesništva. Zastupljeno je trideset troje pjesnika, sa osamdeset jednom pjesmom. Kao što se to tradicionalno radi u Japanu kada se sastavlja ovakva zbirka, i u ovoj su pjesme svrstane u četiri godišnja doba, sa Novom godinom kao posebnim djelom. Edo period, koji je trajao više od 250 godina, odlikuje se, prije svega, mirom, uspostavljenim čvrstom i stabilnom vladavinom samuraja, ratničkog staleža, sa šogunatom Tokugava na čelu. Stvoreni su povoljni uslovi za razvoj tržišne ekonomije, za uređivanje glavnih saobraćajnica, kao i za kulturni procvat. Došlo je do neviđenog širenja pismenosti među običnim ljudima, nastajali su veliki gradovi, kao što su Edo (sadašnji Tokio), Osaka i Kjoto, i u njima se rađalo građanstvo.

U traganju za svojim kulturnim identitetom ono je stvorilo niz umjetničkih žanrova, kao što su kabuki pozorište i ukijoe slikarstvo. Jedan od tih cvjetova građanske kulture Edo perioda, bilo je haikai pjesništvo, koje će se kasnije zvati haiku poezija.

  • Prevodilac: Hiroši Jamasaki-Vukelić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x245
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Ovo je izbor japanskih haiku pjesama iz Edo perioda (1603–1867), značajnog za istoriju ove vrste pjesništva. Zastupljeno je trideset troje pjesnika, sa osamdeset jednom pjesmom. Kao što se to tradicionalno radi u Japanu kada se sastavlja ovakva zbirka, i u ovoj su pjesme svrstane u četiri godišnja doba, sa Novom godinom kao posebnim djelom. Edo period, koji je trajao više od 250 godina, odlikuje se, prije svega, mirom, uspostavljenim čvrstom i stabilnom vladavinom samuraja, ratničkog staleža, sa šogunatom Tokugava na čelu. Stvoreni su povoljni uslovi za razvoj tržišne ekonomije, za uređivanje glavnih saobraćajnica, kao i za kulturni procvat. Došlo je do neviđenog širenja pismenosti među običnim ljudima, nastajali su veliki gradovi, kao što su Edo (sadašnji Tokio), Osaka i Kjoto, i u njima se rađalo građanstvo. U traganju za svojim kulturnim identitetom ono je stvorilo niz umjetničkih žanrova, kao što su kabuki pozorište i ukijoe slikarstvo. Jedan od tih cvjetova građanske kulture Edo perioda, bilo je haikai pjesništvo, koje će se kasnije zvati haiku poezija.

Dodatne informacije

Izdavač Tanesi
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter