Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Vojnik i država: teorija i politika civilno-vojnih odnosa

Vojnik i država: teorija i politika civilno-vojnih odnosa

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

86-82363-50-X

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

K4841

Broj strana:

510

Težina:

1200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

49,54 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Suizdavači:
Centar za studije Jugoistočne Evrope, Beograd
Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu
Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Beograd

Našoj javnosti predstavljamo Hantingtonovu studiju Vojnik i država: teorija i politika civilno-vojnih odnosa, koja je prvi put objavljena 1957. godine. Knjiga je dopunjena 1985, a prevod je napravljen prema devetnaestom izdanju iz 2002. godine. U stručnim i političkim krugovima na Zapadu važi za kapitalno djelo o odnosima civilnih društava i oružanih snaga, onome što se danas u svijetu naziva demokratskom kontrolom oružanih snaga. Hantingtonovu pažnju u ovoj studiji, zapravo, najviše zaokuplja odnos liberalnih ideja i demokratskog društva s jednom izrazito autoritarnom i nasilnom institucijom kakva je vojska, a centralna tema knjige je vojni poziv kao profesija koja je nastala kao proizvod evolucije savremenih industrijskih i građanskih društava u XIX i XX vijeku.

Semjuel Hantington svoju knjigu počinje istraživanjem mjesta i uloge oružanih snaga u društvu i nastanak vojne profesije u Evropi XIX vijeka koja je poslala u istoriju stare srednjevekovne plaćeničke armije i aristokratski oficirski kor.

U nastavku istraživanja, on se bavi vojnim klasicima XIX vijeka, od Napoleona, preko Bizmarka i fon Moltkea do Aprona i Klauzevica, i uspostavljanjem novih oblika odnosa između civilnog sektora i vojske koji su očvršćivali standarde i institucije vojnog profesionalizma.

Hantingtonova studija, zapravo, dobija svoju punu vrijednost u djelu u kome on istražuje ulogu oružanih snaga i vojne profesije u američkom društvu koje je nastalo na izrazito liberalnoj i antimilitarističkoj tradiciji, ali je, svejedno, izraslo u najveću oružanu silu u istoriji.

  • Prevodilac: Vid Vukasović, Nikola Krzanović, Brana Marković, Olga Marković, Ljiljana Nedeljković, Predrag Simić, Čedomir Štrbac
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 165x240
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Suizdavači: Centar za studije Jugoistočne Evrope, Beograd Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Beograd Našoj javnosti predstavljamo Hantingtonovu studiju Vojnik i država: teorija i politika civilno-vojnih odnosa, koja je prvi put objavljena 1957. godine. Knjiga je dopunjena 1985, a prevod je napravljen prema devetnaestom izdanju iz 2002. godine. U stručnim i političkim krugovima na Zapadu važi za kapitalno djelo o odnosima civilnih društava i oružanih snaga, onome što se danas u svijetu naziva demokratskom kontrolom oružanih snaga. Hantingtonovu pažnju u ovoj studiji, zapravo, najviše zaokuplja odnos liberalnih ideja i demokratskog društva s jednom izrazito autoritarnom i nasilnom institucijom kakva je vojska, a centralna tema knjige je vojni poziv kao profesija koja je nastala kao proizvod evolucije savremenih industrijskih i građanskih društava u XIX i XX vijeku. Semjuel Hantington svoju knjigu počinje istraživanjem mjesta i uloge oružanih snaga u društvu i nastanak vojne profesije u Evropi XIX vijeka koja je poslala u istoriju stare srednjevekovne plaćeničke armije i aristokratski oficirski kor. U nastavku istraživanja, on se bavi vojnim klasicima XIX vijeka, od Napoleona, preko Bizmarka i fon Moltkea do Aprona i Klauzevica, i uspostavljanjem novih oblika odnosa između civilnog sektora i vojske koji su očvršćivali standarde i institucije vojnog profesionalizma. Hantingtonova studija, zapravo, dobija svoju punu vrijednost u djelu u kome on istražuje ulogu oružanih snaga i vojne profesije u američkom društvu koje je nastalo na izrazito liberalnoj i antimilitarističkoj tradiciji, ali je, svejedno, izraslo u najveću oružanu silu u istoriji.

Dodatne informacije

Izdavač Prometej
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter