Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Vlati trave

Vlati trave

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Walt Whitman


ISBN:

9958-717-39-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M0278

Broj strana:

192

Težina:

222 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

9,90 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Walt Whitman je bez sumnje jedan od najvažnijih američkih pjesnika svih vremena. Za njegove Vlati trave Ralph Waldo Emerson je kazao da je riječ o najizvanrednijem i najmudrijem djelu koje je do tog doba uopće stvorio neki Amerikanac. Svjetska poezija poslije Whitmana definitivno više nije mogla ostati ista.
Američki pjesnik, u svjetskim književnim razmjerama jedan od nekoliko najvažnijih utemeljitelja moderne poezije. Živio je slobodnim životom mimo građanskih konvencija i akademske karijere, radeći kao slagar, putujući učitelj, farmerski pomoćnik, stolar, novinar i novinski urednik... Prvobitno, epohalna Whitmanova zbirka pjesama Vlati trave sadržavala je dvanaest pjesama (Leaves of Grass, 1855), a pjesnik ju je potom, u narednim izdanjima, sustavno nadopunjavao novim pjesmama. Kako piše prof. Sonja Bašić, najveći je utjecaj na Whitmana imala skupina američkih transcendentalista na čelu s Ralfom Waldom Emersonom, u čijem se nauku utjecaj romantičnog idealizma, individualizma i ljubavi za prirodu spaja s vjerom u američku demokraciju i zasade prosvjetiteljstva... Whitman je te ideje modernizirao u skladu s realističkim i naturalističkim strujanjima. Za Ameriku onoga doba upravo je zaprepašćujuće proširio područje dopuštenoga... Njegova je poezija radikalno nova: sam ju je nazvao barbarskim urlikom. Whitmana su prevodili mnogi južnoslavenski pjesnici; prve njegove pjesme na našemu jeziku objavila je sarajevska Bosanska vila u prijevodu Ljube Wiesnera 1912. godine. Potpuni prijevod Vlati trave napravio je Hamdija Demirović (prvo izdanje: Svjetlost, Sarajevo 1988), dodavši tome izdanju kontroverznu i znamenitu poemu Respondez!, koja do tada kod nas nije bila prevođena.

  • Prevodilac: Hamdija Demirović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Walt Whitman je bez sumnje jedan od najvažnijih američkih pjesnika svih vremena. Za njegove Vlati trave Ralph Waldo Emerson je kazao da je riječ o najizvanrednijem i najmudrijem djelu koje je do tog doba uopće stvorio neki Amerikanac. Svjetska poezija poslije Whitmana definitivno više nije mogla ostati ista. Američki pjesnik, u svjetskim književnim razmjerama jedan od nekoliko najvažnijih utemeljitelja moderne poezije. Živio je slobodnim životom mimo građanskih konvencija i akademske karijere, radeći kao slagar, putujući učitelj, farmerski pomoćnik, stolar, novinar i novinski urednik... Prvobitno, epohalna Whitmanova zbirka pjesama Vlati trave sadržavala je dvanaest pjesama (Leaves of Grass, 1855), a pjesnik ju je potom, u narednim izdanjima, sustavno nadopunjavao novim pjesmama. Kako piše prof. Sonja Bašić, najveći je utjecaj na Whitmana imala skupina američkih transcendentalista na čelu s Ralfom Waldom Emersonom, u čijem se nauku utjecaj romantičnog idealizma, individualizma i ljubavi za prirodu spaja s vjerom u američku demokraciju i zasade prosvjetiteljstva... Whitman je te ideje modernizirao u skladu s realističkim i naturalističkim strujanjima. Za Ameriku onoga doba upravo je zaprepašćujuće proširio područje dopuštenoga... Njegova je poezija radikalno nova: sam ju je nazvao barbarskim urlikom. Whitmana su prevodili mnogi južnoslavenski pjesnici; prve njegove pjesme na našemu jeziku objavila je sarajevska Bosanska vila u prijevodu Ljube Wiesnera 1912. godine. Potpuni prijevod Vlati trave napravio je Hamdija Demirović (prvo izdanje: Svjetlost, Sarajevo 1988), dodavši tome izdanju kontroverznu i znamenitu poemu Respondez!, koja do tada kod nas nije bila prevođena.

Dodatne informacije

Izdavač Civitas
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter