Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Vikinzi

Vikinzi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Arnulf Krauze


ISBN:

V4564

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4564

Broj strana:

384

Težina:

350 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Dosad najobuhvatnija, istorijski pouzdana knjiga o nekad najmoćnijem narodu svoga vremena izvan granica nekadašnjeg Rimskog carstva!

Nove i uzbudljive činjenice s kojima nas u ovoj knjizi upoznaje Arnulf Krauze, jedan od najvećih poznavalaca čudesnog svijeta Vikinga, promijeniće naše viđenje ovog naroda.

Sama pomisao na Vikinge izazivala je u srednjem vijeku strah i užas. S druge strane, vikinška kultura je u velikoj mjeri idealizovana i romantizovana. Nordijski mitovi o junacima i bogovima, njihove rune i Ede snažno su sve do danas uticale na brojna umjetnička i književna djela, pa i na razne ezoterijske i političke ideje.

U svakom slučaju, predstava o divljem narodu sa sjevera koji se u svojim brzim brodovima iznenada pojavljivao na morima i rijekama da bi pljačkao i uništavao, veoma je jednostrana. Vikinzi su, zapravo, bili hrabri istraživači novih predijela, spretne zanatlije i dobri trgovci, zemljoradnici, ratnici i političari koji su veoma vješto znali da iskoriste prilike koje su im se pružale. Jedna od tajni njihovog uspjeha bili su brzi brodovi, legendarni drakari. Ta tehnička prednost i spretnost Vikinga napravili su od njih najmoćniju moreplovačku silu svog doba.

Vikinzi su svakako narod koji je ostavio vrlo dubok pečat na taj istorijski period. Stoga je istorija Vikinga u stvari uzbudljiv prikaz ranog srednjeg vijeka. Može se s pravom reći čak da je ovaj sjevernjački narod odigrao izuzetno važnu ulogu u političkoj i kulturnoj istoriji Evrope, pa i šire. Njihov uticaj prostirao se od Sjeverne Amerike do Centralne Azije, od Grenlanda do Sjeverne Afrike...

  • Originalni naziv: DIE WELT DER WIKINGER...
  • Prevodilac: Mirjana V. Popović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Dosad najobuhvatnija, istorijski pouzdana knjiga o nekad najmoćnijem narodu svoga vremena izvan granica nekadašnjeg Rimskog carstva! Nove i uzbudljive činjenice s kojima nas u ovoj knjizi upoznaje Arnulf Krauze, jedan od najvećih poznavalaca čudesnog svijeta Vikinga, promijeniće naše viđenje ovog naroda. Sama pomisao na Vikinge izazivala je u srednjem vijeku strah i užas. S druge strane, vikinška kultura je u velikoj mjeri idealizovana i romantizovana. Nordijski mitovi o junacima i bogovima, njihove rune i Ede snažno su sve do danas uticale na brojna umjetnička i književna djela, pa i na razne ezoterijske i političke ideje. U svakom slučaju, predstava o divljem narodu sa sjevera koji se u svojim brzim brodovima iznenada pojavljivao na morima i rijekama da bi pljačkao i uništavao, veoma je jednostrana. Vikinzi su, zapravo, bili hrabri istraživači novih predijela, spretne zanatlije i dobri trgovci, zemljoradnici, ratnici i političari koji su veoma vješto znali da iskoriste prilike koje su im se pružale. Jedna od tajni njihovog uspjeha bili su brzi brodovi, legendarni drakari. Ta tehnička prednost i spretnost Vikinga napravili su od njih najmoćniju moreplovačku silu svog doba. Vikinzi su svakako narod koji je ostavio vrlo dubok pečat na taj istorijski period. Stoga je istorija Vikinga u stvari uzbudljiv prikaz ranog srednjeg vijeka. Može se s pravom reći čak da je ovaj sjevernjački narod odigrao izuzetno važnu ulogu u političkoj i kulturnoj istoriji Evrope, pa i šire. Njihov uticaj prostirao se od Sjeverne Amerike do Centralne Azije, od Grenlanda do Sjeverne Afrike...

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter