Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

32.427

Facebook slicica

Katalog

Vakuf trajno dobro

Vakuf trajno dobro

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-23-079-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2407

Broj strana:

126

Težina:

140 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

11,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Vakuf - trajno dobro autora Esada Hrvačića ima za cilj ne samo da ukaže na značaj vakufa na ovim područjima, nego i da nas aktivnije uključi u procesima tranzicije u kojima se naša država nalazi, da ne budemo tek nijemi posmatrači. Naime, politikom svršenog čina, nastoji se što bezbolnije (restitucijom) riješiti dokapitaliziranje imovine ne vodeći računa o prvotnome karakteru vakufa koji se ni u kom slučaju ne mogu privatizirati. Jer, vakuf je opće i trajno dobro svih. Međutim, problem je danas izraženiji, što se u odnosu na prijašnje tzv. Podruštvljavljanje imovine (nacionalizacija), ovog puta (perfidno) osporava djelovanje vakufa u okviru Islamske zajednice i tako osporava pravo na vlasništvo.

U knjizi je iznesen i Pregled zakonodavstva o vakufima u Bosni i Hercegovini, te pojedi­načno opisane uloge i funkcije u upravi vakufa. U kratkim naz­nakama autor navodi i imena i doprinos najzamenitijih vakifa Bosne među kojima: Ishak-bega Ishakovića, Gazi Husrev-bega, Rustem-paše Opukovića, Mehmed-paše Sokolovića, Ferhat-bega Sokolovića, h. Mehmed-bega Karađoza, Ali-paše Rizvanbegovića. Analizirajući genezu osiromašenja i propadanja vakufa u Bosni i Hercegovini, autor posebno izdvaja faktore koji su doveli do toga.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2001
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Vakuf - trajno dobro autora Esada Hrvačića ima za cilj ne samo da ukaže na značaj vakufa na ovim područjima, nego i da nas aktivnije uključi u procesima tranzicije u kojima se naša država nalazi, da ne budemo tek nijemi posmatrači. Naime, politikom svršenog čina, nastoji se što bezbolnije (restitucijom) riješiti dokapitaliziranje imovine ne vodeći računa o prvotnome karakteru vakufa koji se ni u kom slučaju ne mogu privatizirati. Jer, vakuf je opće i trajno dobro svih. Međutim, problem je danas izraženiji, što se u odnosu na prijašnje tzv. Podruštvljavljanje imovine (nacionalizacija), ovog puta (perfidno) osporava djelovanje vakufa u okviru Islamske zajednice i tako osporava pravo na vlasništvo. U knjizi je iznesen i Pregled zakonodavstva o vakufima u Bosni i Hercegovini, te pojedi­načno opisane uloge i funkcije u upravi vakufa. U kratkim naz­nakama autor navodi i imena i doprinos najzamenitijih vakifa Bosne među kojima: Ishak-bega Ishakovića, Gazi Husrev-bega, Rustem-paše Opukovića, Mehmed-paše Sokolovića, Ferhat-bega Sokolovića, h. Mehmed-bega Karađoza, Ali-paše Rizvanbegovića. Analizirajući genezu osiromašenja i propadanja vakufa u Bosni i Hercegovini, autor posebno izdvaja faktore koji su doveli do toga.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter