Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Uvod u historiju i izvore bosanskog prava

Uvod u historiju i izvore bosanskog prava

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-627-48-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M3408

Broj strana:

118

Težina:

880 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Pojmom bosanskog prava, u historijskom smislu riječi, obuhvaća se cjelokupno pravo koje se još od ranog srednjeg vijeka do danas primjenjivalo i primjenjuje na teritoriji Bosne i Hercegovine. To pravo se stoljećima razvijalo i oblikovalo tako što su se na bosansko-slavensku podlogu slijegali različiti pravno-politički nanosi i uticaji. Tih je nanosa i uticaja bilo već u bosanskom srednjovjekovnom pravu, gdje se uz staro slavensko običajno pravo sreću elementi srednjoevropskog feudalnog prava, dubrovačkog i mletačkog prava, te germanskog rudarskog prava koje je u Bosnu stiglo sa dolaskom Sasa, kao rudara.
Ovakav model razvitka bosanskog prava nastavljen je u osmansko i dalje u moderno doba. Osmansko pravo je samo po sebi predstavljalo komplikovanu mrežu pravnih sistema i podsistima, koji su u Bosni, u međusobnom preplitanju, činili jedinstven sistem bosanskog prava. Uz osmansko vojno-upravno, agrarno i zemljišno pravo tu je bilo šerijatsko pravo, kanonsko pravo katoličke i pravo­slavne crkve, sa židovskim običajnim pravom. Krajem osmanske vladavine u bosansko pravo, putem tanzimatskog zakonodavstva, prodiru principi i instituti modernog europskog prava.

Taj razvoj nastavljen je i dovršen za vrijeme austro-ugarske uprave kada bosansko pravo dobija sve oblike modernog europskog prava. Progresivnom zakonodavnom i općenito normativnom ekspanzijom dviju jugoslavenskih država, posebno poslije 1945. bosansko pravo se potpuno diferencira obuhvatajući praktično sve oblasti društvenog života. (Iz Uvoda)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2006
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Pojmom bosanskog prava, u historijskom smislu riječi, obuhvaća se cjelokupno pravo koje se još od ranog srednjeg vijeka do danas primjenjivalo i primjenjuje na teritoriji Bosne i Hercegovine. To pravo se stoljećima razvijalo i oblikovalo tako što su se na bosansko-slavensku podlogu slijegali različiti pravno-politički nanosi i uticaji. Tih je nanosa i uticaja bilo već u bosanskom srednjovjekovnom pravu, gdje se uz staro slavensko običajno pravo sreću elementi srednjoevropskog feudalnog prava, dubrovačkog i mletačkog prava, te germanskog rudarskog prava koje je u Bosnu stiglo sa dolaskom Sasa, kao rudara. Ovakav model razvitka bosanskog prava nastavljen je u osmansko i dalje u moderno doba. Osmansko pravo je samo po sebi predstavljalo komplikovanu mrežu pravnih sistema i podsistima, koji su u Bosni, u međusobnom preplitanju, činili jedinstven sistem bosanskog prava. Uz osmansko vojno-upravno, agrarno i zemljišno pravo tu je bilo šerijatsko pravo, kanonsko pravo katoličke i pravo­slavne crkve, sa židovskim običajnim pravom. Krajem osmanske vladavine u bosansko pravo, putem tanzimatskog zakonodavstva, prodiru principi i instituti modernog europskog prava. Taj razvoj nastavljen je i dovršen za vrijeme austro-ugarske uprave kada bosansko pravo dobija sve oblike modernog europskog prava. Progresivnom zakonodavnom i općenito normativnom ekspanzijom dviju jugoslavenskih država, posebno poslije 1945. bosansko pravo se potpuno diferencira obuhvatajući praktično sve oblasti društvenog života. (Iz Uvoda)

Dodatne informacije

Izdavač Pravni Fakultet Sarajevo
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter