Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Uspostava i pravni položaj Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1882. - 1899.

Uspostava i pravni položaj Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1882. - 1899.

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-635-16-X

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K3339

Broj strana:

204

Težina:

320 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Iz recenzije
... Ova tema nije u dosadašnjoj historiografskoj literaturi direktno monografski obrađivana. Međutim, u postojećoj bosansko-hercegovačkoj i bivšoj jugoslavenskoj historijskoj literaturi rnogu se o ovom problemu naći mnogi podaci, analize, pa i određeni zaključci. Imajući kompletan uvid u definirano postojeće stanje historiografije, autor je u svom radu posebho naglasio i elaborirao status bosansko-hercegovačkih muslimana nakon okupacije 1878. godine, kada su se oni kao narod, u novim državno-pravnim prilikama, našli na razmeđu dva svijeta — orijentalno-islamskog i zapadno-evropskog.
Prof. dr Mustafa Imamović

Iz recenzije
... Posebno je potrebno naglasiti da je autor pitanja pravnog položaja muslimana Bosne i Hercegovine tretirao komparativno tako što je uporedo pratio uspostavljanje pravoslavne i katoličke hijerarhije u Bosni i Hercegovini, odnosno njima podobnih političkih pokreta.
Autor je također, izvršio normativno-pravno poređenje položaja muslimana Bosne i Hercegovine pod austro-ugarskom vlašću sa položajem muslimana u ostalim balkanskim zemljama koje su se osamostalile odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine. Poredeći instituciju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa vjerskom hijerarhijom ostalih balkanskih muslimana u tako osamostaljenim državama (Srbija, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Rumunija i Grčka) autor je egzaktno ustanovio da je položaj bosansko-hercegovačkih muslimana u vrijeme austro-ugarske uprave u Bosni i Hercegovini bio povoljniji nego položaj muslimana u navedenim balkanskim zemljama.
Prof. dr Fikret Karačić

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2002
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Iz recenzije ... Ova tema nije u dosadašnjoj historiografskoj literaturi direktno monografski obrađivana. Međutim, u postojećoj bosansko-hercegovačkoj i bivšoj jugoslavenskoj historijskoj literaturi rnogu se o ovom problemu naći mnogi podaci, analize, pa i određeni zaključci. Imajući kompletan uvid u definirano postojeće stanje historiografije, autor je u svom radu posebho naglasio i elaborirao status bosansko-hercegovačkih muslimana nakon okupacije 1878. godine, kada su se oni kao narod, u novim državno-pravnim prilikama, našli na razmeđu dva svijeta — orijentalno-islamskog i zapadno-evropskog. Prof. dr Mustafa Imamović Iz recenzije ... Posebno je potrebno naglasiti da je autor pitanja pravnog položaja muslimana Bosne i Hercegovine tretirao komparativno tako što je uporedo pratio uspostavljanje pravoslavne i katoličke hijerarhije u Bosni i Hercegovini, odnosno njima podobnih političkih pokreta. Autor je također, izvršio normativno-pravno poređenje položaja muslimana Bosne i Hercegovine pod austro-ugarskom vlašću sa položajem muslimana u ostalim balkanskim zemljama koje su se osamostalile odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine. Poredeći instituciju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa vjerskom hijerarhijom ostalih balkanskih muslimana u tako osamostaljenim državama (Srbija, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Rumunija i Grčka) autor je egzaktno ustanovio da je položaj bosansko-hercegovačkih muslimana u vrijeme austro-ugarske uprave u Bosni i Hercegovini bio povoljniji nego položaj muslimana u navedenim balkanskim zemljama. Prof. dr Fikret Karačić

Dodatne informacije

Izdavač Magistrat
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter