Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.128

Facebook slicica

Katalog

Uspjeh globalizacije - novi koraci do pravednoga svijeta

Uspjeh globalizacije - novi koraci do pravednoga svijeta

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

Davor Stipetić

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K6685

Broj strana:

398

Težina:

691 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

51,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nobelovac Joseph E. Stiglitz u svojoj je britkoj kritici globalizacijskog uma, knjizi Globalizacija i dvojbe koje izaziva, također objavljenoj u Algoritmovoj biblioteci Facta, razotkrio mnoge naizgled nelogične i nerazumljive postupke i događaje koji su se zbili posljednjih godina pod zajedničkim nazivnikom globalizacije, tranzicije i liberalizacije.

Na tragu aktivističkih promišljanja o nepravdama koje se zbivaju u svijetu koji je već gotovo posve povezan, sada nam stiže i argumentacija iz jednoga od centara moći. Joseph E. Stiglitz bio je jedan od direktora Svjetske banke i u vrhu administracije američkog predsjednika Clintona te se smatra jednim od najkompetentnijih sugovornika za pitanja globalizacije, zaduženosti nerazvijenih zemalja i međunarodne financijske stabilnosti.

Ako je slobodno tržište odgovor na svjetsku patnju, zašto onda sve veći i veći dio svijeta osiromašuje? Postoje mnogi načini da globalizacija uspije, no, nažalost, Sjedinjene Države i institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ne primjenjuju niti jedan od njih, tvrdi Stiglitz. Na tragu te ideje predstavlja nam svoja radikalna razmišljanja o naglim promjenama koje su se zbile na planetu u posljednjih nekoliko godina; zalaže se za rješavanje problema globalnog zatopljenja, zemalja kroničnih dužnika, kao i za novi sustav globalnih financijskih pričuva kako bi se smanjila međunarodna monetarna nestabilnost. Reforma Ujedinjenih naroda, MMF-a i Svjetske banke neophodna je i hitna, smatra Stiglitz, kako bi ta tijela mogla jednakopravnije tretirati nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju na dobrobit sviju.

  • Originalni naziv: MAKING GLOBALIZATION...
  • Prevodilac: Miloš Judaš
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Nobelovac Joseph E. Stiglitz u svojoj je britkoj kritici globalizacijskog uma, knjizi Globalizacija i dvojbe koje izaziva, također objavljenoj u Algoritmovoj biblioteci Facta, razotkrio mnoge naizgled nelogične i nerazumljive postupke i događaje koji su se zbili posljednjih godina pod zajedničkim nazivnikom globalizacije, tranzicije i liberalizacije. Na tragu aktivističkih promišljanja o nepravdama koje se zbivaju u svijetu koji je već gotovo posve povezan, sada nam stiže i argumentacija iz jednoga od centara moći. Joseph E. Stiglitz bio je jedan od direktora Svjetske banke i u vrhu administracije američkog predsjednika Clintona te se smatra jednim od najkompetentnijih sugovornika za pitanja globalizacije, zaduženosti nerazvijenih zemalja i međunarodne financijske stabilnosti. Ako je slobodno tržište odgovor na svjetsku patnju, zašto onda sve veći i veći dio svijeta osiromašuje? Postoje mnogi načini da globalizacija uspije, no, nažalost, Sjedinjene Države i institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ne primjenjuju niti jedan od njih, tvrdi Stiglitz. Na tragu te ideje predstavlja nam svoja radikalna razmišljanja o naglim promjenama koje su se zbile na planetu u posljednjih nekoliko godina; zalaže se za rješavanje problema globalnog zatopljenja, zemalja kroničnih dužnika, kao i za novi sustav globalnih financijskih pričuva kako bi se smanjila međunarodna monetarna nestabilnost. Reforma Ujedinjenih naroda, MMF-a i Svjetske banke neophodna je i hitna, smatra Stiglitz, kako bi ta tijela mogla jednakopravnije tretirati nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju na dobrobit sviju.

Dodatne informacije

Izdavač Algoritam Zagreb
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter