Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Jansonova istorija umetnosti

Jansonova istorija umetnosti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Grupa autora


ISBN:

978-953-6926-66-4

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V3625

Broj strana:

1154

Težina:

2624 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

350,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

NOVO - SEDMO IZDANJE! Istorija umjetnosti H. V. Jansona je već više od četrdeset godina nezaobilazna knjiga za sve koje interesuje umjetnost. Grupa vrhunskih stručnjaka priredila je novo izdanje dopunivši klasično Jansonovo djelo koje sada ima više od 1100 strana. Knjiga je podjeljena u trideset poglavlja koja hronološki obrađuju umjetnost, od preistorijske do moderne. Prva Istorija umjetnosti štampana je 1962. godine. Uspostavljajući nov pristup umjetnosti Janson je ponudio čitaocima izuzetno sadržajno djelo koja opisuje, povezuje i upoređuje istoriju umjetnosti, stilove, tehnike i vrhunska djela.

Novo izdanje Jansona je prepravljeno i dopunjeno oslanjajući se na tradiciju i tekstove originalnog Jansona. Grupa naučnika, eksperata za različita poglavlja umjetnosti nastavila je sa iznošenjem karakteristika umjetničkih djela, analizom perioda, pravaca i doprinosa umjetnika. Dodata su posebna poglavlja o renesansi u sjevernoj Evropi i Italiji, baroknoj umjetnosti i ključnim aspektima vezanim za moderno doba.

U novom izdanju je, između ostalog:

- izmijenjena organizacija, djela se pominju u kontekstu hronološke rasprave a ne zasebno čemu je pridodato i istraživanje vezano za političke i društvene zloupotrebe umjetnika i djela.

- izdvojeno poglavlje o načinu na koji istoričari umjetnosti donose zaključke o umjetničkim djelima.

- data posebna pažnja ženama kako umjetnicama, tako i pokroviteljkama i vjernim uživaocima umjetničkih djela.

- obrađeno nekoliko novih predmeta vezano za predmete, medije i tehnike, uz dopunu novim umjetničkim formama poput instalacije i manje istaknutim granama umjetnosti ranijih razdoblja kao što su tapiserija, metalni predmeti i porcelan.

- stručno su provjerene i obnovljene sve reprodukcije i nabavljene su sve slike u boji od najtačnijih i najvjerodostojnijih izvora a za univerzitete je pripremljena arhiva visokokvalitetnih digitalnih slika.

- svako poglavlje je radilo šest stručnjaka i svako je pretrpjelo promjene, dodat je uvod u umjetnost, uporedo su obrađivane kulture na Bilskom istoku, ponovo je uvedena islamska umjetnost, proširena je rasprava o manje značajnim umjetnostima u ranom razdoblju srednjeg vjeka, poglavlja o modernoj umjetnosti su temeljno rekonstruisana Janosonova istorija umjetnosti ostaje i dalje nezaobilazna knjiga za sve koje interesuje umetnost.

  • Originalni naziv: Jansons history of art...
  • Izdanje: 7
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 220x290
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

NOVO - SEDMO IZDANJE! Istorija umjetnosti H. V. Jansona je već više od četrdeset godina nezaobilazna knjiga za sve koje interesuje umjetnost. Grupa vrhunskih stručnjaka priredila je novo izdanje dopunivši klasično Jansonovo djelo koje sada ima više od 1100 strana. Knjiga je podjeljena u trideset poglavlja koja hronološki obrađuju umjetnost, od preistorijske do moderne. Prva Istorija umjetnosti štampana je 1962. godine. Uspostavljajući nov pristup umjetnosti Janson je ponudio čitaocima izuzetno sadržajno djelo koja opisuje, povezuje i upoređuje istoriju umjetnosti, stilove, tehnike i vrhunska djela. Novo izdanje Jansona je prepravljeno i dopunjeno oslanjajući se na tradiciju i tekstove originalnog Jansona. Grupa naučnika, eksperata za različita poglavlja umjetnosti nastavila je sa iznošenjem karakteristika umjetničkih djela, analizom perioda, pravaca i doprinosa umjetnika. Dodata su posebna poglavlja o renesansi u sjevernoj Evropi i Italiji, baroknoj umjetnosti i ključnim aspektima vezanim za moderno doba. U novom izdanju je, između ostalog: - izmijenjena organizacija, djela se pominju u kontekstu hronološke rasprave a ne zasebno čemu je pridodato i istraživanje vezano za političke i društvene zloupotrebe umjetnika i djela. - izdvojeno poglavlje o načinu na koji istoričari umjetnosti donose zaključke o umjetničkim djelima. - data posebna pažnja ženama kako umjetnicama, tako i pokroviteljkama i vjernim uživaocima umjetničkih djela. - obrađeno nekoliko novih predmeta vezano za predmete, medije i tehnike, uz dopunu novim umjetničkim formama poput instalacije i manje istaknutim granama umjetnosti ranijih razdoblja kao što su tapiserija, metalni predmeti i porcelan. - stručno su provjerene i obnovljene sve reprodukcije i nabavljene su sve slike u boji od najtačnijih i najvjerodostojnijih izvora a za univerzitete je pripremljena arhiva visokokvalitetnih digitalnih slika. - svako poglavlje je radilo šest stručnjaka i svako je pretrpjelo promjene, dodat je uvod u umjetnost, uporedo su obrađivane kulture na Bilskom istoku, ponovo je uvedena islamska umjetnost, proširena je rasprava o manje značajnim umjetnostima u ranom razdoblju srednjeg vjeka, poglavlja o modernoj umjetnosti su temeljno rekonstruisana Janosonova istorija umjetnosti ostaje i dalje nezaobilazna knjiga za sve koje interesuje umetnost.

Dodatne informacije

Izdavač Mono i Manjana
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter