Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Veliki svjetski muzeji - Egipatski muzej Kairo

Veliki svjetski muzeji - Egipatski muzej Kairo

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953338013-1

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9169

Broj strana:

144

Težina:

560 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

11,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Grupa angažiranih egiptologa navela je tamošnju vladu da 1835. osnuje Službu za stari Egipat te pokuša formirati prvu zbirku antičkih predmeta, koji su dotad nekontrolirano iznošeni iz zemlje. No, tek će Francuz Auguste Mariette (1821. – 1881.), koji je obavljao iskapanja na čak 35 lokacija i koji je tada bio načelnik za najvažnija arheološka istraživanja, uspjeti uvjeritivladu da osnuje muzej u kojem će biti smješteni dotad pronađeni predmeti iz nasljeđa stanovnika doline Nila. Muzej je 1858. osnovao Abbas Hilmi, koji je tada bio egipatski khedive, na središnjem trgu Midan el-Tahrir u srcu grada, u Četvrti Bulaq. Zdanje je projektirao francuski arhitekt Marcel Dougnon u neoklasicističkom stilu, a muzej je otvoren 15. studenoga 1902. U središnjem atriju, mjestu na kojem egipatska umjetnost doseže svoj vrhunac, smješteni su najveći kipovi: impozantne kamene statue faraona Amenofisa III. i njegove supruge Teje te gigantska statua Ramzesa II.

Mariette, najveći pobornik muzeja, nije uspio vidjeti ostvarenje svojeg sna, ali mu je egipatska vlada u dvorištu muzeja posvetila mauzolej i brončani kip oko kojeg se nalazi niz bista drugih zaslužnih arheologa, egipatskih i inozemnih.

  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 195x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Grupa angažiranih egiptologa navela je tamošnju vladu da 1835. osnuje Službu za stari Egipat te pokuša formirati prvu zbirku antičkih predmeta, koji su dotad nekontrolirano iznošeni iz zemlje. No, tek će Francuz Auguste Mariette (1821. – 1881.), koji je obavljao iskapanja na čak 35 lokacija i koji je tada bio načelnik za najvažnija arheološka istraživanja, uspjeti uvjeritivladu da osnuje muzej u kojem će biti smješteni dotad pronađeni predmeti iz nasljeđa stanovnika doline Nila. Muzej je 1858. osnovao Abbas Hilmi, koji je tada bio egipatski khedive, na središnjem trgu Midan el-Tahrir u srcu grada, u Četvrti Bulaq. Zdanje je projektirao francuski arhitekt Marcel Dougnon u neoklasicističkom stilu, a muzej je otvoren 15. studenoga 1902. U središnjem atriju, mjestu na kojem egipatska umjetnost doseže svoj vrhunac, smješteni su najveći kipovi: impozantne kamene statue faraona Amenofisa III. i njegove supruge Teje te gigantska statua Ramzesa II. Mariette, najveći pobornik muzeja, nije uspio vidjeti ostvarenje svojeg sna, ali mu je egipatska vlada u dvorištu muzeja posvetila mauzolej i brončani kip oko kojeg se nalazi niz bista drugih zaslužnih arheologa, egipatskih i inozemnih.

Dodatne informacije

Izdavač Jutarnji list
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter