Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Ebru - Umjetnost slikanja na vodi

Ebru - Umjetnost slikanja na vodi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-776-27-4

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M2282

Broj strana:

0

Težina:

1020 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

80,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Četkicom od stabljike ružinog drveta i konjske dlake nanosi se boja na vodenu površinu. Boja je miješana sa jagnjećom žuči, što je čini postojanom i rastresitom, pa ne tone na dno posude, već se iglama i češljevima po površini stvaraju šare. Papirom se prekriva posuda i posle nekoliko minuta šare se preslikaju na papir.

Ebru je drevna turska vještina slikanja na vodi. Kada se tačno pojavljuje ne može se sa sigurnošću utvrditi, jer kako otkriva Melek Koč, prva profesorka ebrua u Beogradu, stari umjetnici nisu imali običaj da potpisuju svoje radove. Zna se samo da potiče iz srednje Azije i da u Malu Aziju dolazi preko Persije, istim onim putem kojim turski narod, negdje u trećem-četvrtom vijeku, stiže na svoju današnju teritoriju. U petnaestom vijeku, u Turskoj, ebru doživljava procvat.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 235x285
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Četkicom od stabljike ružinog drveta i konjske dlake nanosi se boja na vodenu površinu. Boja je miješana sa jagnjećom žuči, što je čini postojanom i rastresitom, pa ne tone na dno posude, već se iglama i češljevima po površini stvaraju šare. Papirom se prekriva posuda i posle nekoliko minuta šare se preslikaju na papir. Ebru je drevna turska vještina slikanja na vodi. Kada se tačno pojavljuje ne može se sa sigurnošću utvrditi, jer kako otkriva Melek Koč, prva profesorka ebrua u Beogradu, stari umjetnici nisu imali običaj da potpisuju svoje radove. Zna se samo da potiče iz srednje Azije i da u Malu Aziju dolazi preko Persije, istim onim putem kojim turski narod, negdje u trećem-četvrtom vijeku, stiže na svoju današnju teritoriju. U petnaestom vijeku, u Turskoj, ebru doživljava procvat.

Dodatne informacije

Izdavač Connectum
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter