Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Arhitektura

Arhitektura

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-41-157-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N0393

Broj strana:

136

Težina:

150 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Priča o arhitekturi je možda najstarija priča o čovjeku. Ona evocira
vrijeme onog dalekog i tamnog početka kada je čovjek od tajnovitog, nepoznatog beskraja svjetskog prostora (bilo pod kupolom dalekog neba bilo u vidokrugu prijetećeg horizonta s one strane lokalnog prirodnog prebivališta) prvi put obilježio i ogradio fragment globalnog prostora, osvojio ga za sebe, markirao i izgradio prvo, svojom rukom i razborom građeno, pribježište; koje je potom postalo staništem; koje je potom postalo kućom; koja je potom postala nastambom; koja je potom postala gradom; koji se ustanovio kao složeni životni topos iz kojeg je nastao izgrađeni ljudski svijet. Građevina i grad postali su ekskluzivno ljudskim mjestima.

Razumjeti tu prastaru i neprekidnu ljudsku igru stanovanja i oblikovanja (od iskustva svakodnevnog voženja života do svijeta rada, od bogoslužja do umjetničkog stvaranja, od prostora igre do prostora zabave), jednako je uzbudljiv zadatak.

Otvaranje tog izazovnog svijeta, čijem unutarnjem antropološkom jedinstvu (unatoč svim historijskim, kulturološkim, tehničkim, funkcionalnim i formalnih razlikama arhitektonske stvarnosti)
pripadaju i građevine starih kultura i suvremeni megalopolisi kao akteri jedinstvene sage o čovjeku, predmet je ove brižljivo i krajnje zanimljivo pisanje knjige.

  • Edicija: Kratki Uvod
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 111x180
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Priča o arhitekturi je možda najstarija priča o čovjeku. Ona evocira vrijeme onog dalekog i tamnog početka kada je čovjek od tajnovitog, nepoznatog beskraja svjetskog prostora (bilo pod kupolom dalekog neba bilo u vidokrugu prijetećeg horizonta s one strane lokalnog prirodnog prebivališta) prvi put obilježio i ogradio fragment globalnog prostora, osvojio ga za sebe, markirao i izgradio prvo, svojom rukom i razborom građeno, pribježište; koje je potom postalo staništem; koje je potom postalo kućom; koja je potom postala nastambom; koja je potom postala gradom; koji se ustanovio kao složeni životni topos iz kojeg je nastao izgrađeni ljudski svijet. Građevina i grad postali su ekskluzivno ljudskim mjestima. Razumjeti tu prastaru i neprekidnu ljudsku igru stanovanja i oblikovanja (od iskustva svakodnevnog voženja života do svijeta rada, od bogoslužja do umjetničkog stvaranja, od prostora igre do prostora zabave), jednako je uzbudljiv zadatak. Otvaranje tog izazovnog svijeta, čijem unutarnjem antropološkom jedinstvu (unatoč svim historijskim, kulturološkim, tehničkim, funkcionalnim i formalnih razlikama arhitektonske stvarnosti) pripadaju i građevine starih kultura i suvremeni megalopolisi kao akteri jedinstvene sage o čovjeku, predmet je ove brižljivo i krajnje zanimljivo pisanje knjige.

Dodatne informacije

Izdavač Šahinpašić
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter