Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Ulica nevjernih žena

Ulica nevjernih žena

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-178-800-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

N5010

Broj strana:

295

Težina:

762 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

41,20 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Kroz pet poglavlja romana upoznajemo se s poviješću neuglednog i zabačenog Vrapčanskog odvojka, slijepe uličice na zapadnom rubu grada, ni po čemu posebne, osim po tome što u njoj još uvijek nema previše novogradnji, te po broju nevjernih žena, koji premašuje prosjek svih okolnih, možda i većih ulica.
Kroz priče raznih junakinja doznajemo njihove ljubavne povijesti, kroz koje se zrcali i priča o samom Vrapčanskom odvojku, kao i o kvartu - Stenjevcu, predgrađu većini Zagrepčana poznato po ludnici. No, Stenjevec ima svoju dobrim dijelom zaboravljenu povijest, a ono što se o njemu ne zna, autorica (koja živi u Stenjevcu) je sama nadodala, pletući moguće i nemoguće, zbilju i bajku, podarivši svojim stenjevačkim likovima neizbježnu dozu ludila, nekonvencionalnosti, gatalačkih sklonosti, neobičnih vizija, te sposobnosti percipiranja nečega što običan čovjek ne može vidjeti - pripadnika paralelnog svijeta vrtnih i šumskih patuljaka.
Naime, u Ulici nevjernih žena harmoniju zbilje narušava patuljak Robert, oblikovan kao parodija romantičkog ljubavnika - predstavljen je poput kicoša iz šume/grada koji je uvjeren da voli sve ono što bije jedan muškarac svjestan svog libida i sebe sama trebao voljeti. Njegovo nepristajanje na monogamnost, provokativna taština, prepuštanje strastima kao i zavidno umijeće vođenja ljubavi postaju prostorom u koji autorica smješta niz priča iz intimnog života ženskih likova. One pristaju na tjelesno prepuštanje Patuljku, koji je zapravo samo dio njihove psihe koju svaka od njih stvara u trenutku kada strepi nad svojom sudbinom.
Prateći emotivno labilne junakinje kroz njihove ljubavne nevolje, putujemo istodobno složenim svijetom ženske psihe, ali i sjenovitim životom zaboravljene uličice - koja kao da namjerno ostaje po strani od važnih događaja, zabavljena samom sobom, poput žene koja se gleda u zrcalo. Ulica nevjernih žena pomiče granice žanra koje su postavile suvremene priče o ljubavi. Milana Vuković Runjić nije se prepustila melankoličnom tonu tranzicijske zbilje u kojoj je prepuštenost, rezignacija, nevidljivost i nezainteresiranost potisnula strast iz prvog postmodernog ljubavnog romana, onog što ga potpisuje John Fowles, još davne 1969.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2006
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x215
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Kroz pet poglavlja romana upoznajemo se s poviješću neuglednog i zabačenog Vrapčanskog odvojka, slijepe uličice na zapadnom rubu grada, ni po čemu posebne, osim po tome što u njoj još uvijek nema previše novogradnji, te po broju nevjernih žena, koji premašuje prosjek svih okolnih, možda i većih ulica. Kroz priče raznih junakinja doznajemo njihove ljubavne povijesti, kroz koje se zrcali i priča o samom Vrapčanskom odvojku, kao i o kvartu - Stenjevcu, predgrađu većini Zagrepčana poznato po ludnici. No, Stenjevec ima svoju dobrim dijelom zaboravljenu povijest, a ono što se o njemu ne zna, autorica (koja živi u Stenjevcu) je sama nadodala, pletući moguće i nemoguće, zbilju i bajku, podarivši svojim stenjevačkim likovima neizbježnu dozu ludila, nekonvencionalnosti, gatalačkih sklonosti, neobičnih vizija, te sposobnosti percipiranja nečega što običan čovjek ne može vidjeti - pripadnika paralelnog svijeta vrtnih i šumskih patuljaka. Naime, u Ulici nevjernih žena harmoniju zbilje narušava patuljak Robert, oblikovan kao parodija romantičkog ljubavnika - predstavljen je poput kicoša iz šume/grada koji je uvjeren da voli sve ono što bije jedan muškarac svjestan svog libida i sebe sama trebao voljeti. Njegovo nepristajanje na monogamnost, provokativna taština, prepuštanje strastima kao i zavidno umijeće vođenja ljubavi postaju prostorom u koji autorica smješta niz priča iz intimnog života ženskih likova. One pristaju na tjelesno prepuštanje Patuljku, koji je zapravo samo dio njihove psihe koju svaka od njih stvara u trenutku kada strepi nad svojom sudbinom. Prateći emotivno labilne junakinje kroz njihove ljubavne nevolje, putujemo istodobno složenim svijetom ženske psihe, ali i sjenovitim životom zaboravljene uličice - koja kao da namjerno ostaje po strani od važnih događaja, zabavljena samom sobom, poput žene koja se gleda u zrcalo. Ulica nevjernih žena pomiče granice žanra koje su postavile suvremene priče o ljubavi. Milana Vuković Runjić nije se prepustila melankoličnom tonu tranzicijske zbilje u kojoj je prepuštenost, rezignacija, nevidljivost i nezainteresiranost potisnula strast iz prvog postmodernog ljubavnog romana, onog što ga potpisuje John Fowles, još davne 1969.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Ljevak
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter