Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Prezimena u Bosni i Hercegovini

Prezimena u Bosni i Hercegovini

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-31-451-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B5694

Broj strana:

541

Težina:

750 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Pred nama je knjiga prof. dr. Indire Šabić, mlade stručnjakinje, onomastičarke, jedne od onih za kojima vapije suvremena filološka/jezikoslovna scena u Bosni i Hercegovini. Prezimena u Bosni i Hercegovini znanstveni je uradak s kojim se možemo pojaviti pred onima koji imaju dulju i kvalitetniju onomastičku (antroponimijsku) tradiciju. Ništa tu nije urađeno nabrzinu i popularno. Akribično i znanstveno, s potrebnom ozbiljnosti, ova opširna knjiga, savjesno, temeljito i brižljivo, bez gomilanja nepotrebnih podataka, otvara prostor svima onima kojih se ova problematika tiče. A tiče se mnogih!

Suvremenome čovjeku prezime je jedan od njegovih identiteta pa se danas mijenja samo iznimno. U prošlosti tome nije bilo tako pa smo svjedoci latiniziranja, orijentalizacije i sličnih procesa, kao i obrnutih pojava, pobosniziranja, pohrvaćivanja i posrbljivanja prezimena stranoga podrijetla. Ova je knjiga, stoga (jer je piše stručna i znanstveno potvrđena znanstvenica-onomastičarka), došla u pravi čas, nebili zaustavila pošast nespretnih pokušaja koji (uglavnom nesvjesno), istraživanja iz oblasti antroponimije, guraju u sferu popularne, dnevnopolitičke sfere.

Ova knjiga zatvara vrata nizu knjižica i knjižuljaka i smješta ih tamo gdje im je mjesto - izvan znanstvene scene. Na policama bosanskohercegovačkih sveučilišnih i znanstvenih knjiga i knjižnicâ, knjiga Prezimena u Bosni i Hercegovini autorice Indire Šabić, trajno će zauzeti svoje mjesto koje je otvoreno i izvan bosanskohercegovačkih granica jer su prezimena, u okviru imenoslovlja, prilično neujednačeno rasuta diljem susjednih zemalja.

dr. sc. Marica Petrović

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x235
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Pred nama je knjiga prof. dr. Indire Šabić, mlade stručnjakinje, onomastičarke, jedne od onih za kojima vapije suvremena filološka/jezikoslovna scena u Bosni i Hercegovini. Prezimena u Bosni i Hercegovini znanstveni je uradak s kojim se možemo pojaviti pred onima koji imaju dulju i kvalitetniju onomastičku (antroponimijsku) tradiciju. Ništa tu nije urađeno nabrzinu i popularno. Akribično i znanstveno, s potrebnom ozbiljnosti, ova opširna knjiga, savjesno, temeljito i brižljivo, bez gomilanja nepotrebnih podataka, otvara prostor svima onima kojih se ova problematika tiče. A tiče se mnogih! Suvremenome čovjeku prezime je jedan od njegovih identiteta pa se danas mijenja samo iznimno. U prošlosti tome nije bilo tako pa smo svjedoci latiniziranja, orijentalizacije i sličnih procesa, kao i obrnutih pojava, pobosniziranja, pohrvaćivanja i posrbljivanja prezimena stranoga podrijetla. Ova je knjiga, stoga (jer je piše stručna i znanstveno potvrđena znanstvenica-onomastičarka), došla u pravi čas, nebili zaustavila pošast nespretnih pokušaja koji (uglavnom nesvjesno), istraživanja iz oblasti antroponimije, guraju u sferu popularne, dnevnopolitičke sfere. Ova knjiga zatvara vrata nizu knjižica i knjižuljaka i smješta ih tamo gdje im je mjesto - izvan znanstvene scene. Na policama bosanskohercegovačkih sveučilišnih i znanstvenih knjiga i knjižnicâ, knjiga Prezimena u Bosni i Hercegovini autorice Indire Šabić, trajno će zauzeti svoje mjesto koje je otvoreno i izvan bosanskohercegovačkih granica jer su prezimena, u okviru imenoslovlja, prilično neujednačeno rasuta diljem susjednih zemalja. dr. sc. Marica Petrović

Dodatne informacije

Izdavač Off-Set
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter