Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Moždani udar

Moždani udar

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-176-627-2

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

B4593

Broj strana:

430

Težina:

1788 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

122,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Ova knjiga na sveobuhvatan način pristupa problematici prevencije, dijagnostike i liječenja moždanog udara. Tema je obrađena tako da omogućuje razumijevanje patofiziologije i anatomije moždanog udara, prepoznavanje promjenjivih i nepromjenjivih čimbenika rizika za moždani udar, mogućnosti primarne i sekundarne prevencije, uz moderan pristup dijagnostici i liječenju.

Knjiga se sastoji od 24 poglavlja i dodatka: Primarna i sekundarna prevencija moždanog udara. Obiluje mnoštvom slika i tablica, građa je zasniva na medicini temeljenoj na dokazima, uz navođenje velikog broja najnovijih literaturnih podataka.

U prvom je poglavlju prikazana anatomija moždane cirkulacije te poremećaji fiziologije i moždanog metabolizma koji nastaju u slučaju disfunkcije, kao i posljedične kliničke manifestacije. Poglavlje o epidemologiji moždanog udara daje prikaz stanja u Hrvatskoj i u svijetu.

Poglavlje o arterijskoj hipertenziji kao čimbeniku rizika za moždani udar ukazuje na važnost regulacije krvnog tlaka u prevenciji moždanog udara (mjere primarne i sekundarne prevencije). Utjecaj fibrilacije atrija na moždani udar prikazan je u sljedećem poglavlju s mogućnošću njegova zbrinjavanja, posebno u starijoj populaciji kod koje je do sada bilo teško uvesti antikoagulantnu terapiju, no s dolaskom novih lijekova, otvaraju se nove terapijske mogućnosti.

Dijabetes kao čimbenik rizika istaknut je u posebnom poglavlju, navedene su nove terapijske mogućnosti, te pored korekcije same šećerne bolesti korekcija i drugih čimbenika rizika u toj specifičnoj populaciji.

Poglavlje o genetici moždanog udara daje uvid u potencijalne genetičke poremećaje koji bi mogli biti u podlozi moždanog udara; od posebnog je interesa populacija bolesnika mlađe životne dobi kod koje je nužno planirati prevenciju.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ova knjiga na sveobuhvatan način pristupa problematici prevencije, dijagnostike i liječenja moždanog udara. Tema je obrađena tako da omogućuje razumijevanje patofiziologije i anatomije moždanog udara, prepoznavanje promjenjivih i nepromjenjivih čimbenika rizika za moždani udar, mogućnosti primarne i sekundarne prevencije, uz moderan pristup dijagnostici i liječenju. Knjiga se sastoji od 24 poglavlja i dodatka: Primarna i sekundarna prevencija moždanog udara. Obiluje mnoštvom slika i tablica, građa je zasniva na medicini temeljenoj na dokazima, uz navođenje velikog broja najnovijih literaturnih podataka. U prvom je poglavlju prikazana anatomija moždane cirkulacije te poremećaji fiziologije i moždanog metabolizma koji nastaju u slučaju disfunkcije, kao i posljedične kliničke manifestacije. Poglavlje o epidemologiji moždanog udara daje prikaz stanja u Hrvatskoj i u svijetu. Poglavlje o arterijskoj hipertenziji kao čimbeniku rizika za moždani udar ukazuje na važnost regulacije krvnog tlaka u prevenciji moždanog udara (mjere primarne i sekundarne prevencije). Utjecaj fibrilacije atrija na moždani udar prikazan je u sljedećem poglavlju s mogućnošću njegova zbrinjavanja, posebno u starijoj populaciji kod koje je do sada bilo teško uvesti antikoagulantnu terapiju, no s dolaskom novih lijekova, otvaraju se nove terapijske mogućnosti. Dijabetes kao čimbenik rizika istaknut je u posebnom poglavlju, navedene su nove terapijske mogućnosti, te pored korekcije same šećerne bolesti korekcija i drugih čimbenika rizika u toj specifičnoj populaciji. Poglavlje o genetici moždanog udara daje uvid u potencijalne genetičke poremećaje koji bi mogli biti u podlozi moždanog udara; od posebnog je interesa populacija bolesnika mlađe životne dobi kod koje je nužno planirati prevenciju.

Dodatne informacije

Izdavač Medicinska naklada
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter