Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Organska hemijska tehnologija

Organska hemijska tehnologija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-894-39-8

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M6935

Broj strana:

343

Težina:

720 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

S obzirom da je organska hemijska tehnologija jako široko područje koje pokriva veoma veliki broj različitih procesa i proizvoda, veliki je izazov šta od svega toga obraditi kako bi djelo kao takvo predstavljalo jednu cjelinu koja će odgovoriti na potrebe onih koji će tu knjigu koristiti. Ovim rukopisom autori su napravili koncept koji svojim sadržajem pokriva glavne oblasti organske hemijske tehnologije: tehnologiju prerade nafte, tehnologiju uglja, tehnologiju celuloze, tenzide, tehnologiju proizvodnje sapuna te tehnologiju deterdženata. Ovaj rukopis u formi u kojoj je pripremljen može poslužiti kao naučno-stručna literatura odnosno kao dopuna udžbeničke literature na predmetima koji izučavaju procese i proizvode iz oblasti organskog dijela Hemijske tehnologije na Tehnološkom fakultetu kao i na drugim srodnim fakultetima; Opća hemijska tehnologija, Hemijska tehnologija, Petrohemijski procesi i proizvodi, Organska tehnologija, Tehnologija sredstava za pranje. Zbog činjenice su u ovom rukopisu na cjelovit način sagledani i obradjeni, može se reći temeljni procesi iz oblasti organske hemijske tehnologije, ovo dijelo može biti veoma korisna literatura za široki krug inženjera tehnologa i svih drugih koji se bave procesima i proizvodima iz ove oblasti. Knjiga ORGANSKA HEMIJSKA TEHNOLOGIJA se sastoji od 6 poglavlja koja detaljno opisuju procese prerade i proizvode osnovnih oblasti organske hemijske tehnologije.
1. Tehnologija nafte
2. Procesi perarade uglja
3. Proizvodnja celuloze
4. Površinski aktivna sredstva (tenzidi)
5. Sapuni
6. Deterdženti
obrađena je nafta kao najvažnije fosilno gorivo odnosno kao sirovinu za različite vrste energenata (goriva) te kao sirovinu za hemijsku industriju. Predstavljen je hemijski sastav nafte te osnovne fizičko-hemijske karakteristike nafte. Predstavljeni su najnovji podaci o proizvodnji i potrošnji nafte i rezervama po zemljama i regionima. Detaljno je sagledan i objašnjen proces prerade nafte od samog ležišta (izdvajanje vode i gasova) preko atmosferske i vakum destilacije kao osnovnih načina prerade nafte pa sve do sekundarnih procesa prerade koji imaju za cilj maksimalno iskorištenje u smislu dobijanja veće količine goriva odnosno drugih upotrebljivih proizvoda. Date su najnovije varijante izvedbe sekundarnih procesa prerade, te navedene njihove prednosti u odnosu na procese koji su se ranije koristili. Posebno su analizirani procesi u odnosu na sve strožije regulative u pogledu karakteristika goriva kao što je to npr. dizel gorivo. Obrađena su i maziva ulja koja prestavljaju danas jednu veoma važnu grupu proizvoda i to: osobine baznih ulja, procesi za proizvodnju baznih ulja, motorna i industrijska ulja, uz tehnološki opis i šematski prikaz postrojenja.
U poglavlju prerada uglja predstavljeni su glavnipostupci mahaničke i hemijske prerade uglja sa ciljem dobijanja novih proizvoda koji daju dodatnu vrijednost. Detaljno je obrađen proces koksovanja uglja od same pripreme uglja, preko provođenja procesa koksovanja pa do prerade produkata koji nastaju koksovanjem (sirovi koksni gas i proizvodi koji se iz njega izdvajaju; katran, sirovi benzol, antracen itd.,) Svaki od postupaka dobijanja pojedinih komponenata iz sirovog koksnog gasa je detaljno pojašnjen i šematski predstavljen putem blok šema ili pak procesnih šema. Pored procesa koksovanja predstavljeni su i postupci gasifikacije koja se sve više nameće kao jedna od tehnika koja bi mogla zauzeti značajnije mjesto u budućnosti kada je u pitanju korištenje uglja kao energenta odnosno sirovine za hemijsku industriju.
U trećem poglavlju je obrađena tehnologija proizvodnje celuloze kao jednog od najznačajnijih proizvoda organske hemijske tehnologije. Autori su na jasan i pregledan način predstavili i pojasnili kompletnu problematiku dobijanja celuloze od drveta kao osnovne sirovine gdje je na jasan i koncizan način predstavljen sastav drveta te njegovi osnovni konstituenti (celuloza, hemiceluloze i lignin), zatim postupci dobijanja intermedijera, poluceluloze i drvenjače te na kraju i postupci dobijanja celuloze. Predstavljeni su i pojašnjeni svi značajniji postupci dobijanja celuloze sa akcentom na(sulfitni i sulfatni ) postupak kao one koji se danas najviše koriste u industrijskoj praksi. Svi važniji procesi su predstavljeni kroz blok i procesne šeme što će budućim čitaocima ove knjige u mnogome pomoći da brže shvate i usvoje promatranu problematiku.
Poglavlja 4,5 i 6 iako odvojena u knjizi, mogla bi se promatrati kao cjelovito gradivo jer su u prvom dijelu date teoretske te osobine i vrste tenzida (poglavlje 4) gdje su detaljno predstavljeni struktura, karakteristike te vrste tenzida koje se danas koriste prije svega u industriji sredstava za pranja a i u drugim oblastima, da bi u drugom dijelu poglavlja bili predstavljeni i postupci za dobijanje različitih vrsta tenzida. Nakon toga su, u poglavlju 5, detaljno obrađeni sapuni kao najstarija vrsta sredstava za pranje počevši od same istorije sapuna, preko hemijskih reakcija nastajanja sapuna, sirovina i tehnoloških postupaka za njihovo dobijanje do vrsta sapuna koje se danas mogu naći na tržištu. Svaki od procesa koji su obrađeni u knjizi je predstavljen odgovarajućom blok ili porocesnom šemom što u mnogome olakšava razumjevanje promatrane tematike. Deterženti su predstavljeni u poglavlju 6 na način da su prvo date defnicije šta se to podrazumijeva pod deterdžentima, prezentovane vrste i forme deterdženata a zatim detaljno predstavljene sirovine za njihovu proizvodnju (organske, neorganske) sa posebnim akcentom na tenzide i njihovu specifičnu upotrebu u pojedinim vrstama deterdženata. Predstavljene su i detaljno pojašnjene sve forme deterdženata koje su danas zastupljene na tržištu (deterdžent u komadu, praškasti, tečni, u formi tableta). Isto tako predstavljeni su i pojašnjeni koncentrovani/kompaktni deterdženti kao nova forma koju tržište sve više prihvata gdje je detaljno predstavljen njihov postupak proizvodnje koji se u mnogome razlikuje od procesa proizvodnje praškastog deterdženta u tornju za sušenje. Detaljno su obrađeni i tečni deterdženti uz odgovarajuće šeme proizvodnje te deterdženti u formi tableta kao najnovija forma deterdženata koju tržište zbog prednosti koju ova forma ima u odnosu na praškaste deterdžente sve više prihvata. Na kraju su date osnovne naznake o kontroli kvaliteta u procesu proizvodnje deterdženata te problematika zaštite okoline u postrojenjima za proizvodnju deterdženata. Na kraju rukopisa je dat pregled korištene literature iz koje se vidi da su citirani relevantni izvori priznatih autora koji se bave ovom tematikom. Sistematičnost, preglednost te informativni karakter zajedno sa jednostavnošću stila i jezika na kojem je prezentirana posmatrana tematika , ovu knjigu čini nezaobilaznom budućom literaturom svih onih koji se na bilo koji način bave ovom oblašću. Upravo zbog toga ova knjiga može biti od velike pomoći studentima te mladim inženjerima koji se budu bavili ovom oblašću a svakako će dobro doći i inženjerima koji su dugi niz godina u praksi i koji zbog svojih svakodnevnih obaveza nisu u mogućnosti da prate nova tehnička dostignuća iz ovog područja.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2017
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 175x260
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

S obzirom da je organska hemijska tehnologija jako široko područje koje pokriva veoma veliki broj različitih procesa i proizvoda, veliki je izazov šta od svega toga obraditi kako bi djelo kao takvo predstavljalo jednu cjelinu koja će odgovoriti na potrebe onih koji će tu knjigu koristiti. Ovim rukopisom autori su napravili koncept koji svojim sadržajem pokriva glavne oblasti organske hemijske tehnologije: tehnologiju prerade nafte, tehnologiju uglja, tehnologiju celuloze, tenzide, tehnologiju proizvodnje sapuna te tehnologiju deterdženata. Ovaj rukopis u formi u kojoj je pripremljen može poslužiti kao naučno-stručna literatura odnosno kao dopuna udžbeničke literature na predmetima koji izučavaju procese i proizvode iz oblasti organskog dijela Hemijske tehnologije na Tehnološkom fakultetu kao i na drugim srodnim fakultetima; Opća hemijska tehnologija, Hemijska tehnologija, Petrohemijski procesi i proizvodi, Organska tehnologija, Tehnologija sredstava za pranje. Zbog činjenice su u ovom rukopisu na cjelovit način sagledani i obradjeni, može se reći temeljni procesi iz oblasti organske hemijske tehnologije, ovo dijelo može biti veoma korisna literatura za široki krug inženjera tehnologa i svih drugih koji se bave procesima i proizvodima iz ove oblasti. Knjiga ORGANSKA HEMIJSKA TEHNOLOGIJA se sastoji od 6 poglavlja koja detaljno opisuju procese prerade i proizvode osnovnih oblasti organske hemijske tehnologije. 1. Tehnologija nafte 2. Procesi perarade uglja 3. Proizvodnja celuloze 4. Površinski aktivna sredstva (tenzidi) 5. Sapuni 6. Deterdženti obrađena je nafta kao najvažnije fosilno gorivo odnosno kao sirovinu za različite vrste energenata (goriva) te kao sirovinu za hemijsku industriju. Predstavljen je hemijski sastav nafte te osnovne fizičko-hemijske karakteristike nafte. Predstavljeni su najnovji podaci o proizvodnji i potrošnji nafte i rezervama po zemljama i regionima. Detaljno je sagledan i objašnjen proces prerade nafte od samog ležišta (izdvajanje vode i gasova) preko atmosferske i vakum destilacije kao osnovnih načina prerade nafte pa sve do sekundarnih procesa prerade koji imaju za cilj maksimalno iskorištenje u smislu dobijanja veće količine goriva odnosno drugih upotrebljivih proizvoda. Date su najnovije varijante izvedbe sekundarnih procesa prerade, te navedene njihove prednosti u odnosu na procese koji su se ranije koristili. Posebno su analizirani procesi u odnosu na sve strožije regulative u pogledu karakteristika goriva kao što je to npr. dizel gorivo. Obrađena su i maziva ulja koja prestavljaju danas jednu veoma važnu grupu proizvoda i to: osobine baznih ulja, procesi za proizvodnju baznih ulja, motorna i industrijska ulja, uz tehnološki opis i šematski prikaz postrojenja. U poglavlju prerada uglja predstavljeni su glavnipostupci mahaničke i hemijske prerade uglja sa ciljem dobijanja novih proizvoda koji daju dodatnu vrijednost. Detaljno je obrađen proces koksovanja uglja od same pripreme uglja, preko provođenja procesa koksovanja pa do prerade produkata koji nastaju koksovanjem (sirovi koksni gas i proizvodi koji se iz njega izdvajaju; katran, sirovi benzol, antracen itd.,) Svaki od postupaka dobijanja pojedinih komponenata iz sirovog koksnog gasa je detaljno pojašnjen i šematski predstavljen putem blok šema ili pak procesnih šema. Pored procesa koksovanja predstavljeni su i postupci gasifikacije koja se sve više nameće kao jedna od tehnika koja bi mogla zauzeti značajnije mjesto u budućnosti kada je u pitanju korištenje uglja kao energenta odnosno sirovine za hemijsku industriju. U trećem poglavlju je obrađena tehnologija proizvodnje celuloze kao jednog od najznačajnijih proizvoda organske hemijske tehnologije. Autori su na jasan i pregledan način predstavili i pojasnili kompletnu problematiku dobijanja celuloze od drveta kao osnovne sirovine gdje je na jasan i koncizan način predstavljen sastav drveta te njegovi osnovni konstituenti (celuloza, hemiceluloze i lignin), zatim postupci dobijanja intermedijera, poluceluloze i drvenjače te na kraju i postupci dobijanja celuloze. Predstavljeni su i pojašnjeni svi značajniji postupci dobijanja celuloze sa akcentom na(sulfitni i sulfatni ) postupak kao one koji se danas najviše koriste u industrijskoj praksi. Svi važniji procesi su predstavljeni kroz blok i procesne šeme što će budućim čitaocima ove knjige u mnogome pomoći da brže shvate i usvoje promatranu problematiku. Poglavlja 4,5 i 6 iako odvojena u knjizi, mogla bi se promatrati kao cjelovito gradivo jer su u prvom dijelu date teoretske te osobine i vrste tenzida (poglavlje 4) gdje su detaljno predstavljeni struktura, karakteristike te vrste tenzida koje se danas koriste prije svega u industriji sredstava za pranja a i u drugim oblastima, da bi u drugom dijelu poglavlja bili predstavljeni i postupci za dobijanje različitih vrsta tenzida. Nakon toga su, u poglavlju 5, detaljno obrađeni sapuni kao najstarija vrsta sredstava za pranje počevši od same istorije sapuna, preko hemijskih reakcija nastajanja sapuna, sirovina i tehnoloških postupaka za njihovo dobijanje do vrsta sapuna koje se danas mogu naći na tržištu. Svaki od procesa koji su obrađeni u knjizi je predstavljen odgovarajućom blok ili porocesnom šemom što u mnogome olakšava razumjevanje promatrane tematike. Deterženti su predstavljeni u poglavlju 6 na način da su prvo date defnicije šta se to podrazumijeva pod deterdžentima, prezentovane vrste i forme deterdženata a zatim detaljno predstavljene sirovine za njihovu proizvodnju (organske, neorganske) sa posebnim akcentom na tenzide i njihovu specifičnu upotrebu u pojedinim vrstama deterdženata. Predstavljene su i detaljno pojašnjene sve forme deterdženata koje su danas zastupljene na tržištu (deterdžent u komadu, praškasti, tečni, u formi tableta). Isto tako predstavljeni su i pojašnjeni koncentrovani/kompaktni deterdženti kao nova forma koju tržište sve više prihvata gdje je detaljno predstavljen njihov postupak proizvodnje koji se u mnogome razlikuje od procesa proizvodnje praškastog deterdženta u tornju za sušenje. Detaljno su obrađeni i tečni deterdženti uz odgovarajuće šeme proizvodnje te deterdženti u formi tableta kao najnovija forma deterdženata koju tržište zbog prednosti koju ova forma ima u odnosu na praškaste deterdžente sve više prihvata. Na kraju su date osnovne naznake o kontroli kvaliteta u procesu proizvodnje deterdženata te problematika zaštite okoline u postrojenjima za proizvodnju deterdženata. Na kraju rukopisa je dat pregled korištene literature iz koje se vidi da su citirani relevantni izvori priznatih autora koji se bave ovom tematikom. Sistematičnost, preglednost te informativni karakter zajedno sa jednostavnošću stila i jezika na kojem je prezentirana posmatrana tematika , ovu knjigu čini nezaobilaznom budućom literaturom svih onih koji se na bilo koji način bave ovom oblašću. Upravo zbog toga ova knjiga može biti od velike pomoći studentima te mladim inženjerima koji se budu bavili ovom oblašću a svakako će dobro doći i inženjerima koji su dugi niz godina u praksi i koji zbog svojih svakodnevnih obaveza nisu u mogućnosti da prate nova tehnička dostignuća iz ovog područja.

Dodatne informacije

Izdavač In Scan
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter