Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Fotohemija i fotokataliza

Fotohemija i fotokataliza

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-894-77-0

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B5302

Broj strana:

251

Težina:

750 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

28,50 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Predgovor

Fotohemija je grana hemije koja je vezana za interakciju materije i fotona vidljivog i/ili ultraljubičastog dijela spektra elektromagnetnog zračenja, te fizikalne i hemijske procese koji se događaju iz elektronskih pobuđenih stanja nastalih apsorpcijom fotona. Brojni prirodni procesi temelje se na fotohemijskim odnosno fotokatalitičkim reakcijama. Pojam fotokataliza se odnosi na promjenu u kinetici hemijske reakcije potaknuta djelovanjem svjetla u kontaktu s aktivnim tvarima nazvanim fotokatalizatori. Danas fotokataliza predstavlja vrlo važno polje u nauci, a tome svjedoči eksponencijalan porast broja publikacija u posljednjih deset godina. Fotokataliza obuhvata različite primjene, kao što su selektivne transformacije organskih spojeva, redukciju CO2 do goriva, proizvodnju čiste energije (razlaganje vode do H2 i O2, solarne ćelije), degradaciju polutanata (prečišćavanje vode, zraka, tla), sterilizaciju (uklanjanje bakterija, gljivica, algi), efekat samočišćenja, senzori i mnoge druge.
Fotokataliza je složena oblast, a neki od neophodnih teoretskih sadržaja često se doživljavaju kao komplikovani za studente bez jake teoretske podloge iz fizikalne hemije. Iz tog razloga, procjena autora je da postoji potreba za udžbenikom iz ove oblasti sa pojednostavljenim sadržajem za razumijevanje uz sistematičan pregled fundamentalnog teoretskog sadržaja i njegove praktične primjene.
U uvodnom dijelu, čitaoc se upoznaje sa osnovnim pojmovima iz fotohemije i fotokatalize, te kvantnoj prirodi materije i svjetlosti. U poglavlju dva, sa apsorpcijom svjetlosti i elektronski pobuđenim stanjima. Zatim, poglavlja tri, četiri, pet i šest govore o procesima koji se događaju u pobuđenim stanjima, dok u poglavlju sedam o hemijskim svojstvima pobuđenih stanja.
U poglavlju osam obrađeni su fotokatalizatori, a u poglavljima devet i deset autor daje temeljit pregled homogene katalize i fotokatalize kao i heterogene katalize i fotokatalize. Poglavlje jedanaest obuhvata primjenu fotokatalitičkih procesa.
Udžbenik Fotohemija i fotokataliza namjenjen je studentima Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta i drugima koji se bave hemijom, inženjerstvom zaštite okoline, te inženjerstvom materijala.
Autor, Amra Bratovčić

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 180x250
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Predgovor Fotohemija je grana hemije koja je vezana za interakciju materije i fotona vidljivog i/ili ultraljubičastog dijela spektra elektromagnetnog zračenja, te fizikalne i hemijske procese koji se događaju iz elektronskih pobuđenih stanja nastalih apsorpcijom fotona. Brojni prirodni procesi temelje se na fotohemijskim odnosno fotokatalitičkim reakcijama. Pojam fotokataliza se odnosi na promjenu u kinetici hemijske reakcije potaknuta djelovanjem svjetla u kontaktu s aktivnim tvarima nazvanim fotokatalizatori. Danas fotokataliza predstavlja vrlo važno polje u nauci, a tome svjedoči eksponencijalan porast broja publikacija u posljednjih deset godina. Fotokataliza obuhvata različite primjene, kao što su selektivne transformacije organskih spojeva, redukciju CO2 do goriva, proizvodnju čiste energije (razlaganje vode do H2 i O2, solarne ćelije), degradaciju polutanata (prečišćavanje vode, zraka, tla), sterilizaciju (uklanjanje bakterija, gljivica, algi), efekat samočišćenja, senzori i mnoge druge. Fotokataliza je složena oblast, a neki od neophodnih teoretskih sadržaja često se doživljavaju kao komplikovani za studente bez jake teoretske podloge iz fizikalne hemije. Iz tog razloga, procjena autora je da postoji potreba za udžbenikom iz ove oblasti sa pojednostavljenim sadržajem za razumijevanje uz sistematičan pregled fundamentalnog teoretskog sadržaja i njegove praktične primjene. U uvodnom dijelu, čitaoc se upoznaje sa osnovnim pojmovima iz fotohemije i fotokatalize, te kvantnoj prirodi materije i svjetlosti. U poglavlju dva, sa apsorpcijom svjetlosti i elektronski pobuđenim stanjima. Zatim, poglavlja tri, četiri, pet i šest govore o procesima koji se događaju u pobuđenim stanjima, dok u poglavlju sedam o hemijskim svojstvima pobuđenih stanja. U poglavlju osam obrađeni su fotokatalizatori, a u poglavljima devet i deset autor daje temeljit pregled homogene katalize i fotokatalize kao i heterogene katalize i fotokatalize. Poglavlje jedanaest obuhvata primjenu fotokatalitičkih procesa. Udžbenik Fotohemija i fotokataliza namjenjen je studentima Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta i drugima koji se bave hemijom, inženjerstvom zaštite okoline, te inženjerstvom materijala. Autor, Amra Bratovčić

Dodatne informacije

Izdavač IN SCAN d.o.o.
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter