Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.230

Facebook slicica

Katalog

U sjeni FAK -a

U sjeni FAK -a

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-201-571-x

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K2149

Broj strana:

240

Težina:

451 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

34,30 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U sjeni FAK-a, knjiga koja nudi pogled na petogodišnju kritičarsku praksu Velimira Viskovića, pouzdan je književnokritički vodič kroz domaću književnost, a posredno i društvenopolitički kontekst, uoči i tokom milenijske smjene. Visković polazi od, po mnogo čemu, provokativne teze. Po njemu je, naime, FAK smijenio jedan poetički koncept, uveo većim dijelom pozitivnu buku oko književnosti, a manjim pomutnju u književni život, da bi se također bučno i mišićavo samoukinuo. Također, po njemu se ostatak domaće književnosti toga razdoblja događa u sjeni fakovskog fenomena. Kad govori o estradizaciji, medijskoj manipulaciji ili samodopadnosti pisaca okupljenih oko FAK-a, poglavito o njihovu ekskluzivnom klubu, to izriče bez prenemaganja i bez zazivanja pomoćnih babica. Kontroverzno i s ironijskom zadrškom on će - mimo prigodničarskih, još manje kroničarskih poriva - ne odričući mu pritom literarne zasluge, polemički progovoriti o nekim njegovim strukturnim grijesima odnosno neliterarnim kriterijima.

Velimir Visković ovom knjigom ponovno potvrđuje ugled koji ima u našoj književnoj javnosti. Pišući tako da nedvosmisleno i bez krzmanja spusti ili podigne palac na život knjige, Visković se legitimira kao intrigantan i suptilan procjenitelj književnih šteta i postignuća. I kad se ne slažemo s njegovim ukusom.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2006
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

U sjeni FAK-a, knjiga koja nudi pogled na petogodišnju kritičarsku praksu Velimira Viskovića, pouzdan je književnokritički vodič kroz domaću književnost, a posredno i društvenopolitički kontekst, uoči i tokom milenijske smjene. Visković polazi od, po mnogo čemu, provokativne teze. Po njemu je, naime, FAK smijenio jedan poetički koncept, uveo većim dijelom pozitivnu buku oko književnosti, a manjim pomutnju u književni život, da bi se također bučno i mišićavo samoukinuo. Također, po njemu se ostatak domaće književnosti toga razdoblja događa u sjeni fakovskog fenomena. Kad govori o estradizaciji, medijskoj manipulaciji ili samodopadnosti pisaca okupljenih oko FAK-a, poglavito o njihovu ekskluzivnom klubu, to izriče bez prenemaganja i bez zazivanja pomoćnih babica. Kontroverzno i s ironijskom zadrškom on će - mimo prigodničarskih, još manje kroničarskih poriva - ne odričući mu pritom literarne zasluge, polemički progovoriti o nekim njegovim strukturnim grijesima odnosno neliterarnim kriterijima. Velimir Visković ovom knjigom ponovno potvrđuje ugled koji ima u našoj književnoj javnosti. Pišući tako da nedvosmisleno i bez krzmanja spusti ili podigne palac na život knjige, Visković se legitimira kao intrigantan i suptilan procjenitelj književnih šteta i postignuća. I kad se ne slažemo s njegovim ukusom.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter