Detalji
Hrana. Ima je na sve strane, a o izboru da ne govorimo. Čini nam se da nikada nismo jeli toliko raznovrsne hrane i sa takvim zadovoljstvom. Čemu onda potreba da branimo hranu i od koga je treba odbraniti?
Najveći dio onoga što danas doživljavamo kao hranu zapravo i nije hrana, a način na koji je jedemo – u automobilu, gledajući televiziju, a tako često i sve više sami – u stvari i nije jedenje. Umjesto hrane, u svoj organizam unosimo jestive materije – dakle, ne više prirodnu hranu, već vještački napravljene proizvode prepune aditiva. Hranu zato treba odbraniti od zapadnog načina ishrane – savremene prehrambene industrije koja hrani oduzima prirodna i zdrava svojstva i dodaje tzv. hranljive sastojke, kao i od nauke o hranljivim sastojcima – nutricionizma, koji hranu posmatra kao zbir masnoća, bjelančevina, ugljenih hidrata i drugih sastojaka, a ne kao celovite proizvode nastale u prirodnom lancu ishrane.
Knjiga U odbranu hrane nam ukazuje na to kako da, pravilnom ishranom, izbjegnemo većinu hroničnih bolesti koje pogađaju savremenog čovjeka. Ona nas podsjeća na to koja je hrana zdrava, kako da razvijemo jednostavne načine da prilagodimo svoj apetit i vratimo se ispravnom jedenju, koje se zasniva na tradiciji i ekologiji istinske, zdravo odgajane i neprerađene hrane.