Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Turketo

Turketo

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Metin Arditi


ISBN:

978-86-521-1122-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4593

Broj strana:

287

Težina:

398 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Priča o nesvakidašnjem heroju, Ticijanovom učeniku Turketu, i njegovoj borbi da u srcu pomiri islam, hrišćanstvo i judaizam.

Ovo je priča o Turketu - talentovanom umjetniku kome se klanjala cijela Venecija.

U Luvru postoji portret pod nazivom Čovjek sa rukavicom koji se pripisuje Ticijanu. Pažljivi posmatrač koji se približi platnu primjetiće da je u potpisu slike slovo T tamnosivo, a ostatak imena, icianus, sivo-plav. Nerazriješeno porijeklo ove slike inspirisalo je Metina Arditija da napiše ovaj roman.

Eli Soriano, sin jevrejskog trgovca robljem u Carigradu i talentovani crtač, odlazi u Veneciju gdje će se proslaviti pod imenom Turketo. Ali njegovo skriveno jevrejsko porijeklo privući će gnev Inkvizicije i osudu na smrt. Od potpunog zaborava dijelo će mu sačuvati učitelj Ticijan potpisavši svojim imenom Turketovu sliku.

Kroz događaje koji su obilježili renesansu Arditi nas sa mnogo snage i produhovljene erudicije uvodi u vrtlog umjetnikovog života u kome su se prepleli različiti identiteti. Najtraženiji slikar nalazio se u srcu rivalstva između slikarskih udruženja i venecijanskih moćnika. Kao na slikarskom platnu, pomoću svjetlosti i sijenke i sa mnogo detalja, pred nama se razotkriva kontradiktoran odnos između likovne umjetnosti i vlasti, religije i porijekla.

  • Originalni naziv: Le Turquetto
  • Prevodilac: Gordana Breberina
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Priča o nesvakidašnjem heroju, Ticijanovom učeniku Turketu, i njegovoj borbi da u srcu pomiri islam, hrišćanstvo i judaizam. Ovo je priča o Turketu - talentovanom umjetniku kome se klanjala cijela Venecija. U Luvru postoji portret pod nazivom Čovjek sa rukavicom koji se pripisuje Ticijanu. Pažljivi posmatrač koji se približi platnu primjetiće da je u potpisu slike slovo T tamnosivo, a ostatak imena, icianus, sivo-plav. Nerazriješeno porijeklo ove slike inspirisalo je Metina Arditija da napiše ovaj roman. Eli Soriano, sin jevrejskog trgovca robljem u Carigradu i talentovani crtač, odlazi u Veneciju gdje će se proslaviti pod imenom Turketo. Ali njegovo skriveno jevrejsko porijeklo privući će gnev Inkvizicije i osudu na smrt. Od potpunog zaborava dijelo će mu sačuvati učitelj Ticijan potpisavši svojim imenom Turketovu sliku. Kroz događaje koji su obilježili renesansu Arditi nas sa mnogo snage i produhovljene erudicije uvodi u vrtlog umjetnikovog života u kome su se prepleli različiti identiteti. Najtraženiji slikar nalazio se u srcu rivalstva između slikarskih udruženja i venecijanskih moćnika. Kao na slikarskom platnu, pomoću svjetlosti i sijenke i sa mnogo detalja, pred nama se razotkriva kontradiktoran odnos između likovne umjetnosti i vlasti, religije i porijekla.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter