Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Tugovanje u djece - Priručnik za odrasle

Tugovanje u djece - Priručnik za odrasle

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Atle Dyregrov


ISBN:

978-953-6101-41-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9608

Broj strana:

162

Težina:

220 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

37,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Mnogo je prilika u kojima se djeca mogu susreti sa smrću. Mogu im umrijeti roditelji, bake i djedovi, braća i sestre, prijatelji, roditelji njihovih prijatelja, učiteljice ili druge njima znane odrasle osobe ili djeca. I odrasle i djecu osobito teško pogađa smrt mlađih osoba. Nije zanemariv niti broj djece koja doživljavaju smrt voljene osobe.

Iz Uvoda
Mnoge se smrti događaju iznenada, na dramatičan način. U suvremenom društvu raste broj ubojstava, samoubojstava i smrti u nesrećama. Međutim, i smrt koja je posljedica srčanog udara također može biti iznenadna, neočekivana i dramatična. Poznato je da iznenadna smrt ima ozbiljnije tjelesne i psihološke posljedice od očekivane smrti. Ova se knjiga više bavi iznenadnom nego očekivanom smrću. Iznenadne i dramatične smrti izazivaju više tjeskobe i drugih reakcija s kojima se nije lako suočiti ni kod kuće ni u školi. Ako se radi o smrti djeteta, onda smrt može imati posljedice po djetetove vršnjake, školu ili djetetovu vrtićku skupinu. Prirodne i ljudskom krivnjom izazvane katastrofe često imaju posljedice po velike skupine ljudi, uzrokujući mnoge smrti unutar zajednica koje su njima pogođene. Takva zbivanja gotovo uvijek ostavljaju tragove gubitka i među djecom.
Škola i dječji vrtići mogu biti na različite načine pogođeni smrću. Bez obzira na to umru li djeta, roditelji, drugi učenici, prijatelji ili učiteljice, želimo li djecu razumjeti i pomoći im, uvijek postoji potreba za informacijama o dječjim reakcijama i načinima za učinkovito suočavanje sa smrću. Ukoliko im odrasli u njihovoj okolini omoguće uvid i razumijevanje situacije, djeca imaju golen potencijal za sučeljavanje s teškim situacijama.
Želite li pomoći djeci koja tuguju morate razumjeti djecu različite dobi, njihovo poimanje svijeta, reakcije tugovanja i moguće simptome. Također je potrebno znati kako djetetu možete pomoći. Nadam se da će ova knjiga čitateljima pružiti temeljna znanja o dječjim reakcijama tugovanja i o tome kako im pritom pomoći. Međutim, važno je imati na umu kako će nam raspoloživo znanje biti od male koristi ako ga ne upotrijebimo na način koji pokazuje razumijevanje i brigu.

  • Originalni naziv: Grif in Children: A Handbook...
  • Prevodilac: Gordana Kuterovac Jagodić dr. sc.
  • Izdanje: 0
  • Godina: 2001
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x205
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Mnogo je prilika u kojima se djeca mogu susreti sa smrću. Mogu im umrijeti roditelji, bake i djedovi, braća i sestre, prijatelji, roditelji njihovih prijatelja, učiteljice ili druge njima znane odrasle osobe ili djeca. I odrasle i djecu osobito teško pogađa smrt mlađih osoba. Nije zanemariv niti broj djece koja doživljavaju smrt voljene osobe. Iz Uvoda Mnoge se smrti događaju iznenada, na dramatičan način. U suvremenom društvu raste broj ubojstava, samoubojstava i smrti u nesrećama. Međutim, i smrt koja je posljedica srčanog udara također može biti iznenadna, neočekivana i dramatična. Poznato je da iznenadna smrt ima ozbiljnije tjelesne i psihološke posljedice od očekivane smrti. Ova se knjiga više bavi iznenadnom nego očekivanom smrću. Iznenadne i dramatične smrti izazivaju više tjeskobe i drugih reakcija s kojima se nije lako suočiti ni kod kuće ni u školi. Ako se radi o smrti djeteta, onda smrt može imati posljedice po djetetove vršnjake, školu ili djetetovu vrtićku skupinu. Prirodne i ljudskom krivnjom izazvane katastrofe često imaju posljedice po velike skupine ljudi, uzrokujući mnoge smrti unutar zajednica koje su njima pogođene. Takva zbivanja gotovo uvijek ostavljaju tragove gubitka i među djecom. Škola i dječji vrtići mogu biti na različite načine pogođeni smrću. Bez obzira na to umru li djeta, roditelji, drugi učenici, prijatelji ili učiteljice, želimo li djecu razumjeti i pomoći im, uvijek postoji potreba za informacijama o dječjim reakcijama i načinima za učinkovito suočavanje sa smrću. Ukoliko im odrasli u njihovoj okolini omoguće uvid i razumijevanje situacije, djeca imaju golen potencijal za sučeljavanje s teškim situacijama. Želite li pomoći djeci koja tuguju morate razumjeti djecu različite dobi, njihovo poimanje svijeta, reakcije tugovanja i moguće simptome. Također je potrebno znati kako djetetu možete pomoći. Nadam se da će ova knjiga čitateljima pružiti temeljna znanja o dječjim reakcijama tugovanja i o tome kako im pritom pomoći. Međutim, važno je imati na umu kako će nam raspoloživo znanje biti od male koristi ako ga ne upotrijebimo na način koji pokazuje razumijevanje i brigu.

Dodatne informacije

Izdavač EDUCA - nakladno društvo d.o.o.
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter