Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Triptih o moru

Triptih o moru

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-0-61642-4

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D2860

Broj strana:

32

Težina:

146 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

93,20 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Triptih o moru - O strahu, zaboravu i o radosti Slobodana Novaka sadržava tri lirske proze - Neman, Da sjednemo? I Buđenje uz večernja zvona.
Nepokorena lirska narav Slobodana Novaka, ma koliko potiskivana životnom prozom i egzistencijalnom dramatičnošću, uvijek će izroniti na površinu. Pa tako i u ovom najnovijem nevelikom literarnom triptihu, nastalom epiloški u odnosu prema impresivnim sabranim djelima; upravo uranjanje u more i dodir sa zavičajnim ambijentom izaziva emotivne reakcije što ih na prvi pogled ne možemo nazvati nego lirskima. Naime, riječ je o intimnom, osobnom, introspektivnom doživljaju, o pravom zagrljaju s bliskom okolinom i prisnom atmosferom znane uvale, o snažnoj obuzetosti fizičkim i afektivnim svojstvima viđenoga, slušnoga i opipnoga okoliša. Uranjajući u more, lirski se subjekt doista ukorjenjuje u iskonski i ishodišni element, u sveopće počelo i individualno izvorište, a nadahnuti pisac to uspijeva izraziti intenzivnim sinestezijskim obuhvatom, aktivirajući sva raspoloživa čula i uspješno imenujući razne sastojke primljenih pobuda, a još uspješnije ritmizirajući složenu cjelinu povlaštenoga trenutka, neodoljivo evocirajući fenomen plutanja na morskoj površini.
Nevelikom lirsko-meditativnom trilogijom Slobodan Novak je kroz marinističku slikovitost implicitno dodirnuo moralističke žice, poetsku evokaciju zavičaja protkao je pitanjima dramskog intenziteta (dijaloške uvjerljivosti) i protegama narativnog fakticiteta (autobiografskog pokrića), ostvarujući iznimno zrelo i zaokruženo djelo.

Lirske proze Slobodana Novaka oslikao je akademski slikar Vatroslav Kuliš.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 240x320
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Triptih o moru - O strahu, zaboravu i o radosti Slobodana Novaka sadržava tri lirske proze - Neman, Da sjednemo? I Buđenje uz večernja zvona. Nepokorena lirska narav Slobodana Novaka, ma koliko potiskivana životnom prozom i egzistencijalnom dramatičnošću, uvijek će izroniti na površinu. Pa tako i u ovom najnovijem nevelikom literarnom triptihu, nastalom epiloški u odnosu prema impresivnim sabranim djelima; upravo uranjanje u more i dodir sa zavičajnim ambijentom izaziva emotivne reakcije što ih na prvi pogled ne možemo nazvati nego lirskima. Naime, riječ je o intimnom, osobnom, introspektivnom doživljaju, o pravom zagrljaju s bliskom okolinom i prisnom atmosferom znane uvale, o snažnoj obuzetosti fizičkim i afektivnim svojstvima viđenoga, slušnoga i opipnoga okoliša. Uranjajući u more, lirski se subjekt doista ukorjenjuje u iskonski i ishodišni element, u sveopće počelo i individualno izvorište, a nadahnuti pisac to uspijeva izraziti intenzivnim sinestezijskim obuhvatom, aktivirajući sva raspoloživa čula i uspješno imenujući razne sastojke primljenih pobuda, a još uspješnije ritmizirajući složenu cjelinu povlaštenoga trenutka, neodoljivo evocirajući fenomen plutanja na morskoj površini. Nevelikom lirsko-meditativnom trilogijom Slobodan Novak je kroz marinističku slikovitost implicitno dodirnuo moralističke žice, poetsku evokaciju zavičaja protkao je pitanjima dramskog intenziteta (dijaloške uvjerljivosti) i protegama narativnog fakticiteta (autobiografskog pokrića), ostvarujući iznimno zrelo i zaokruženo djelo. Lirske proze Slobodana Novaka oslikao je akademski slikar Vatroslav Kuliš.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter