Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

32.787

Facebook slicica

Katalog

Trenutak vječnosti : Uvođenje u poetiku epifanija

Trenutak vječnosti : Uvođenje u poetiku epifanija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-0-61255-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V2785

Broj strana:

244

Težina:

580 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

60,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Vlatko Pavletić je u hrvatskoj kritici i znanosti o književnosti prvi upozorio na epifaniju, uočio njezinu zastupljenost i važnost njezine uloge u percepciji književnog djela. Teorijsko utemeljenje Pavletić pronalazi u filozofskoj misli Edmunda Husserla, osnivača fenomenološke škole, koji se zalagao za to da predmete oslobodimo stoljetnih nakupina, da ih očistimo od svega što smo im našim razmišljanjima sami dodali, a sve to s jednim jedinim ciljem: da bi nam se stvari o kojima govorimo objavile u svojoj čistoj opstojnosti ili, drugim riječima, da bismo spoznali predmete onakvima kakvi jesu, približavajući se tako njihovoj biti. To je ono što nedvojbeno postoji, ali što ne možemo spoznati, jer nam se pojavljuje u oblicima koji im nisu svojstveni. Ali ako to nešto ne možemo spoznati racionalno, možemo mu se možda makar samo malo približiti intuitivno, sugestivnom pjesničkom, umjetničkom riječju.
Važnost je ove knjige višestruka. Ponajprije, ona je dosad najsustavnija i najpouzdanija poetika epifanija u hrvatskoj znanstvenoj književnoteorijskoj literaturi. Zavidnom pronicavošću autor u ovoj knjizi istražuje epifanijske trenutke u književnim djelima, trenutke gotovo neuhvatljive, najskrivenije, najtananije i najprolaznije od svih trenutaka i u životu i u umjetnosti. Traga za njima u mnogim više ili manje poznatim djelima svjetskih i hrvatskih književnih velikana, nalazeći ih na stranicama Dostojevskoga, Joycea, Prousta, Cesarića, Marinkovića, Božića, Kaleba, Krleže... Izvornost Pavletićeva djela očituje se u autorovim prosudbama da je epifanija, trenutak objave koji iznenada bljesne nakon što smo na slične trenutke toliko puta možda ostali slijepi, dostupna samo duhovnom oku i da je može intenzivno doživjeti samo hipersenzibilni i senzibilizirani primatelj, dakle receptor umjetnik, koji se osjetilnim putem i vlastitim iskustvom približava duhovnome i univerzalnome.

  • Izdanje: 0
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Vlatko Pavletić je u hrvatskoj kritici i znanosti o književnosti prvi upozorio na epifaniju, uočio njezinu zastupljenost i važnost njezine uloge u percepciji književnog djela. Teorijsko utemeljenje Pavletić pronalazi u filozofskoj misli Edmunda Husserla, osnivača fenomenološke škole, koji se zalagao za to da predmete oslobodimo stoljetnih nakupina, da ih očistimo od svega što smo im našim razmišljanjima sami dodali, a sve to s jednim jedinim ciljem: da bi nam se stvari o kojima govorimo objavile u svojoj čistoj opstojnosti ili, drugim riječima, da bismo spoznali predmete onakvima kakvi jesu, približavajući se tako njihovoj biti. To je ono što nedvojbeno postoji, ali što ne možemo spoznati, jer nam se pojavljuje u oblicima koji im nisu svojstveni. Ali ako to nešto ne možemo spoznati racionalno, možemo mu se možda makar samo malo približiti intuitivno, sugestivnom pjesničkom, umjetničkom riječju. Važnost je ove knjige višestruka. Ponajprije, ona je dosad najsustavnija i najpouzdanija poetika epifanija u hrvatskoj znanstvenoj književnoteorijskoj literaturi. Zavidnom pronicavošću autor u ovoj knjizi istražuje epifanijske trenutke u književnim djelima, trenutke gotovo neuhvatljive, najskrivenije, najtananije i najprolaznije od svih trenutaka i u životu i u umjetnosti. Traga za njima u mnogim više ili manje poznatim djelima svjetskih i hrvatskih književnih velikana, nalazeći ih na stranicama Dostojevskoga, Joycea, Prousta, Cesarića, Marinkovića, Božića, Kaleba, Krleže... Izvornost Pavletićeva djela očituje se u autorovim prosudbama da je epifanija, trenutak objave koji iznenada bljesne nakon što smo na slične trenutke toliko puta možda ostali slijepi, dostupna samo duhovnom oku i da je može intenzivno doživjeti samo hipersenzibilni i senzibilizirani primatelj, dakle receptor umjetnik, koji se osjetilnim putem i vlastitim iskustvom približava duhovnome i univerzalnome.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter