Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Tragom zmijske košuljice

Tragom zmijske košuljice

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Josip Mlakić


ISBN:

978-953-201-789-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0941

Broj strana:

163

Težina:

290 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

34,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pojava Josipa Mlakića iznova je potvrdila kako književni povjesničari moraju biti strpljivi u pronalaženjima sličnosti između pisaca prošlosti i suvremenosti. Prepoznavati u novih autora andrićevske motive i smislove, godinama je značilo davati značaj književnosti koju živimo. Svako spominjanje velikog pisca vrijednosni je sud koji se, onima koji literaturu vole, i ne mora pojašnjavati. A da smo prije dva ili tri desetljeća slutili da će se na samom početku 2000. pojaviti ovaj Andriću toliko blizak pisac, ne bismo se iscrpljivali u potragama koje su plodovima rodile isprovocirane samo našim željama.

U idealnoj knjižnici glavnoga junaka romana Kad magle stanu nalazi se i roman Prokleta avlija. Briljantan opis; tragovi u snijegu viđeni iz samostanske ćelije, uska pruga prtine ispod koje izbija ilovača i nepravilno savijen krug. Samo nekoliko Andrićevih rečenica govori sve. Atmosfera novog Mlakićeva romana posve je ista.

Fojnički fratar Ivo Lašvanin, svjedok i slušatelj priča, najvažnijim vijestima koje je u životu primio označava vijesti o dvije smrti; fra Petra koji je nad njim bdio i Katarine, žene koju je volio. Njegov život popunjavao je tragove što su ih oni ostavili. Priča o snijegu koji ne uspijeva sve prikriti, o konkretnom zločinu i pravdi koja redovito stiže prekasno, o krugovima koji ponavljaju iste živote, o zemlji Bosni u kojoj se zlo plitko zakopava i u kojoj se pamti dugo i ustrajno, priča o pričama koje se, okamenjene u svojoj jednostavnosti, ne mijenjaju stoljećima, najsnažnije je književno svjetlo naše scene. Recimo to bez uvijanja, crnim tragom ostavljenim na koricama.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Pojava Josipa Mlakića iznova je potvrdila kako književni povjesničari moraju biti strpljivi u pronalaženjima sličnosti između pisaca prošlosti i suvremenosti. Prepoznavati u novih autora andrićevske motive i smislove, godinama je značilo davati značaj književnosti koju živimo. Svako spominjanje velikog pisca vrijednosni je sud koji se, onima koji literaturu vole, i ne mora pojašnjavati. A da smo prije dva ili tri desetljeća slutili da će se na samom početku 2000. pojaviti ovaj Andriću toliko blizak pisac, ne bismo se iscrpljivali u potragama koje su plodovima rodile isprovocirane samo našim željama. U idealnoj knjižnici glavnoga junaka romana Kad magle stanu nalazi se i roman Prokleta avlija. Briljantan opis; tragovi u snijegu viđeni iz samostanske ćelije, uska pruga prtine ispod koje izbija ilovača i nepravilno savijen krug. Samo nekoliko Andrićevih rečenica govori sve. Atmosfera novog Mlakićeva romana posve je ista. Fojnički fratar Ivo Lašvanin, svjedok i slušatelj priča, najvažnijim vijestima koje je u životu primio označava vijesti o dvije smrti; fra Petra koji je nad njim bdio i Katarine, žene koju je volio. Njegov život popunjavao je tragove što su ih oni ostavili. Priča o snijegu koji ne uspijeva sve prikriti, o konkretnom zločinu i pravdi koja redovito stiže prekasno, o krugovima koji ponavljaju iste živote, o zemlji Bosni u kojoj se zlo plitko zakopava i u kojoj se pamti dugo i ustrajno, priča o pričama koje se, okamenjene u svojoj jednostavnosti, ne mijenjaju stoljećima, najsnažnije je književno svjetlo naše scene. Recimo to bez uvijanja, crnim tragom ostavljenim na koricama.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter