Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Timor mortis

Timor mortis

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-521-0281-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

V1877

Broj strana:

321

Težina:

320 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Timor mortis je prvi Selenićev roman u kome sudbine, zbivanja, riječi i sjećanja zavise od ćudi istorije, koja je piscu dala prilike da kulturni prostor jugoslovenske zajednice XX vijeka sagleda kao studiju srpskog mentaliteta, kao i mentaliteta naroda sa kojima je živio: Hrvata, Nemaca, Jevreja, Roma... To je još jedna slika velikog istorijskog i civilizacijskog poraza, novi vitraž na kapeli podignutoj u spomen jučerašnjeg svijeta.
Predrag Palavestra

Slobodan Selenić je postigao ono što je samo malom broju naših savremenih romansijera pošlo za rukom: stvorio je djela velike vrijednosti, istovremeno i zanimljiva, koja su se tražila, kupovala i čitala... Prelaženje sa intelektualnog, baroknog stila na dijalekatski riječnik i argo, omiljeni je književni postupak Selenićev. Tako, ’verbalni erotizam’ glavnog junaka, starca Stojana Blagojevića, u romanu Timor mortis zaprepašćuje u smjenjivanju sa pompeznim izražavanjem kome je sklon.
Pavle Zorić

Vrijednost Selenićevog ukupnog literarnog opusa je mnogo veća nego što se u ovom trenutku misli. A najvrednije u tom opusu i ono što je uvijek bilo prisutno, šta god da je pisao, jeste prikazivanje iskrivljavanja i izobličavanja svjetskih problema u našoj sredini... i to uvijek kroz neku vrstu nekrofilske mitomanije, što je kao konsekvencu imalo nesrećnu i suludu izolovanost, koja je često dovodila do nepotrebnih žrtava i nesreća.
Nenad Prokić

  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Timor mortis je prvi Selenićev roman u kome sudbine, zbivanja, riječi i sjećanja zavise od ćudi istorije, koja je piscu dala prilike da kulturni prostor jugoslovenske zajednice XX vijeka sagleda kao studiju srpskog mentaliteta, kao i mentaliteta naroda sa kojima je živio: Hrvata, Nemaca, Jevreja, Roma... To je još jedna slika velikog istorijskog i civilizacijskog poraza, novi vitraž na kapeli podignutoj u spomen jučerašnjeg svijeta. Predrag Palavestra Slobodan Selenić je postigao ono što je samo malom broju naših savremenih romansijera pošlo za rukom: stvorio je djela velike vrijednosti, istovremeno i zanimljiva, koja su se tražila, kupovala i čitala... Prelaženje sa intelektualnog, baroknog stila na dijalekatski riječnik i argo, omiljeni je književni postupak Selenićev. Tako, ’verbalni erotizam’ glavnog junaka, starca Stojana Blagojevića, u romanu Timor mortis zaprepašćuje u smjenjivanju sa pompeznim izražavanjem kome je sklon. Pavle Zorić Vrijednost Selenićevog ukupnog literarnog opusa je mnogo veća nego što se u ovom trenutku misli. A najvrednije u tom opusu i ono što je uvijek bilo prisutno, šta god da je pisao, jeste prikazivanje iskrivljavanja i izobličavanja svjetskih problema u našoj sredini... i to uvijek kroz neku vrstu nekrofilske mitomanije, što je kao konsekvencu imalo nesrećnu i suludu izolovanost, koja je često dovodila do nepotrebnih žrtava i nesreća. Nenad Prokić

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter