Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog

Tefsir - tumačenje i razumijevanje Kurana

Tefsir - tumačenje i razumijevanje Kurana

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: N/A


ISBN:

D2456

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

D2456

Broj strana:

0

Težina:

146 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U bogatoj tefsirskoj i orijentalističkoj literaturi postoje mnoge definicije Kur’ana koje se uglavnom svode na to da je Kur’an Allahov govor, nadnara-van, objavljen Muhammedu, alejhi-s-selam, zapisan u Mushafu, prenesen vje-rodostojnom predajom (tewaturom) čije se učenje (čitanje) smatra ibadetom.

Kur’an je bio, a i sada je, predmet izučavanja različitih naučnih discipli-na. Među ovim naučnim disciplinama nalazi se i tefsir, nauka o tumačenju i razumijevanju Kur’ana. Tumačenje Allahove Riječi nametnulo se vrlo rano. Ashabi su se obraćali Poslaniku da im objasni ono što im nije bilo jasno, a Po-slanik je često i sam objašnjavao ashabima značenja pojedinih kur’anskih aje- ta. Allah u Kur’anu kaže: A tebi objavljujemo Kur’an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje (En-Nahl, 44).

U drugom ajetu Allah kaže: On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvare-na - željni smutnje i svoga tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni. ’Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!’ - govore oni. - A samo razu¬mom obdareni shvaćaju (Alu ‘Imran, 7).

Prvi ajet jasno ukazuje da je Poslanik objašnjavao ljudima kur’anske propise koji se odnose na zabrane i zapovijedi. On je, prema ovome ajetu, bio prvi mufessir, komentator Kur’ana.

Drugi ajet ukazuje da u Kur’anu ima mjesta koja treba tumačiti. Iz samog teksta ovoga ajeta vidi se da je ashabima koji su posjedovali znanje bilo dozvoljeno da tumače Kur’an. Njih Allah u ovome ajetu naziva Onima koji su dobro u nauku upućeni.

Među ashabima koji su tumačili Kur’an najzapaženiji su bili četvorica halifa iz grupe hulefai rašidina. Među njima po obimu predaje najviše se isticao Alija ibn Ebi Talib. Ostala trojica halifa manje su zapažena po obimu predaje, a razlog tome vjerovatno leži u činjenici što su oni ranije preselili na drugi svijet, ahiret.

Najobimniji po predaji i najzaslužniji za naziv mufessira među ashabima bio je Abdullah ibn Abbas. Pored njega iz reda ashaba, tefsirom su se bavili još Ebu Hurejra, Enes ibn Malik, Abdullah ibn Omer, Džabir ibn Abdullah i Aiša, supruga Božijeg Poslanika Muhammeda, alejhi-s-selam.

Knjiga Tefsir, tumačenje i razumijevanje Kur’ana, koju danas nudimo čitaocima, temelji se na Kur’anu, izjavama Božijeg Poslanika, Muhammeda, alejhi-s-selam, i izjavama ashaba, drugova Božijeg Poslanika.

Knjiga je sačinjena od tekstova koji su nastali u jednom slijedu tokom četiri godine. Svi su objavljeni u Preporodu u rubrici Fi Zilali-l-Kur’ani koju je svojevremeno pokrenula redakcija ovoga lista.Tekstovi se u knjizi pojavljuju u nešto dorađenom i proširenom obliku.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 0
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 148x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U bogatoj tefsirskoj i orijentalističkoj literaturi postoje mnoge definicije Kur’ana koje se uglavnom svode na to da je Kur’an Allahov govor, nadnara-van, objavljen Muhammedu, alejhi-s-selam, zapisan u Mushafu, prenesen vje-rodostojnom predajom (tewaturom) čije se učenje (čitanje) smatra ibadetom. Kur’an je bio, a i sada je, predmet izučavanja različitih naučnih discipli-na. Među ovim naučnim disciplinama nalazi se i tefsir, nauka o tumačenju i razumijevanju Kur’ana. Tumačenje Allahove Riječi nametnulo se vrlo rano. Ashabi su se obraćali Poslaniku da im objasni ono što im nije bilo jasno, a Po-slanik je često i sam objašnjavao ashabima značenja pojedinih kur’anskih aje- ta. Allah u Kur’anu kaže: A tebi objavljujemo Kur’an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje (En-Nahl, 44). U drugom ajetu Allah kaže: On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvare-na - željni smutnje i svoga tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni. ’Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!’ - govore oni. - A samo razu¬mom obdareni shvaćaju (Alu ‘Imran, 7). Prvi ajet jasno ukazuje da je Poslanik objašnjavao ljudima kur’anske propise koji se odnose na zabrane i zapovijedi. On je, prema ovome ajetu, bio prvi mufessir, komentator Kur’ana. Drugi ajet ukazuje da u Kur’anu ima mjesta koja treba tumačiti. Iz samog teksta ovoga ajeta vidi se da je ashabima koji su posjedovali znanje bilo dozvoljeno da tumače Kur’an. Njih Allah u ovome ajetu naziva Onima koji su dobro u nauku upućeni. Među ashabima koji su tumačili Kur’an najzapaženiji su bili četvorica halifa iz grupe hulefai rašidina. Među njima po obimu predaje najviše se isticao Alija ibn Ebi Talib. Ostala trojica halifa manje su zapažena po obimu predaje, a razlog tome vjerovatno leži u činjenici što su oni ranije preselili na drugi svijet, ahiret. Najobimniji po predaji i najzaslužniji za naziv mufessira među ashabima bio je Abdullah ibn Abbas. Pored njega iz reda ashaba, tefsirom su se bavili još Ebu Hurejra, Enes ibn Malik, Abdullah ibn Omer, Džabir ibn Abdullah i Aiša, supruga Božijeg Poslanika Muhammeda, alejhi-s-selam. Knjiga Tefsir, tumačenje i razumijevanje Kur’ana, koju danas nudimo čitaocima, temelji se na Kur’anu, izjavama Božijeg Poslanika, Muhammeda, alejhi-s-selam, i izjavama ashaba, drugova Božijeg Poslanika. Knjiga je sačinjena od tekstova koji su nastali u jednom slijedu tokom četiri godine. Svi su objavljeni u Preporodu u rubrici Fi Zilali-l-Kur’ani koju je svojevremeno pokrenula redakcija ovoga lista.Tekstovi se u knjizi pojavljuju u nešto dorađenom i proširenom obliku.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter