Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Sveta umjetnost na Istoku i Zapadu: njena načela i metodi

Sveta umjetnost na Istoku i Zapadu: njena načela i metodi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-660-15-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3292

Broj strana:

210

Težina:

299 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,80 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Jedan od temeljnih uvjeta sreće je spoznaja da sve što se čini ima značenje u vječnosti; ali ko je danas jos uvijek u stanju pojmiti, razumjeti i shvatiti, civilizaciju u kojoj će se sve vitalne manifestacije razviti po uzoru na Nebesa?

U teocentričnom društvu najskromnije i najponiznije aktivnosti sudjeluju u ovom nebeskom blagoslovu. Riječi uličnog pjevača koje je autor čuo u Maroku čine se vrijednim spomena. Upitan zašto mala arapska gitara, čijim zvucima prati svoje pjevanje, ima samo dvije žice, odgovorio je: Dodavanje treće žice ovom instrumentu bio bi prvi korak prema herezi. Kada je Bog stvorio dušu Ademovu, ona nije željela ući u tijelo, te je, poput ptice koja oblijeće oko svoga kafeza, ta duša oblijetala oko tijela. Tada je Bog zapovijedio da anđeli sviraju na dvije žice koje se zovu muško i žensko, i duša je, misleći da melodija dolazi iz instrumenta - odnosno tijela - ušla i ostala u njemu. To je razlog što su dvije žice ovoga instrumenta, koje se uvijek zovu muško i žensko, dovoljne da oslobode dušu iz tijela.

  • Originalni naziv: Sacred Art in East and...
  • Prevodilac: Edin Kukavica
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x190
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Jedan od temeljnih uvjeta sreće je spoznaja da sve što se čini ima značenje u vječnosti; ali ko je danas jos uvijek u stanju pojmiti, razumjeti i shvatiti, civilizaciju u kojoj će se sve vitalne manifestacije razviti po uzoru na Nebesa? U teocentričnom društvu najskromnije i najponiznije aktivnosti sudjeluju u ovom nebeskom blagoslovu. Riječi uličnog pjevača koje je autor čuo u Maroku čine se vrijednim spomena. Upitan zašto mala arapska gitara, čijim zvucima prati svoje pjevanje, ima samo dvije žice, odgovorio je: Dodavanje treće žice ovom instrumentu bio bi prvi korak prema herezi. Kada je Bog stvorio dušu Ademovu, ona nije željela ući u tijelo, te je, poput ptice koja oblijeće oko svoga kafeza, ta duša oblijetala oko tijela. Tada je Bog zapovijedio da anđeli sviraju na dvije žice koje se zovu muško i žensko, i duša je, misleći da melodija dolazi iz instrumenta - odnosno tijela - ušla i ostala u njemu. To je razlog što su dvije žice ovoga instrumenta, koje se uvijek zovu muško i žensko, dovoljne da oslobode dušu iz tijela.

Dodatne informacije

Izdavač Tugra
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter