Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Sutjeska

Sutjeska

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-304-413-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K7820

Broj strana:

164

Težina:

290 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

31,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Sutjeska kroz moje kosti grmi… tako je svojedobno, u skladu s tadašnjom poetikom, o rijeci koja je postala simbolom partizanske epopeje, pjevao Vasko Popa.

Sutjeska Hadžema Hajdarevića, međutim, ne grmi niti huči, ona šumi unutarnjim šumorom, u kojemu nema vanjskih efekata, niti buke, ali zato ima obilje čiste lirike. Brzaci, slapovi pjesnikove zavičajne vode uvode nas u meandre stihova koji govore o prvoj djetinjoj radosti, o ratu i miru, o historiji što je loša učiteljica, o ljubavi i igri, koja biva oduzeta.

Kao i u svojim dosadašnjim knjigama, Hajdarević se pita o izvorištima i ušćima voda, o porijeklu i trajanju zla u svijetu, nalazeći jedino utočište u ljubavi, u skladu planine i neba, u miru trava i mirisu opustošenih rodnih vrtova. Ova stišana, jezično sublimna i nadasve refleksivna knjiga svrstava Hajdarevića u same vrhunce pjesništva napisanog na južnoslavenskim jezicima danas.

Mile Stojić

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x205
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Sutjeska kroz moje kosti grmi… tako je svojedobno, u skladu s tadašnjom poetikom, o rijeci koja je postala simbolom partizanske epopeje, pjevao Vasko Popa. Sutjeska Hadžema Hajdarevića, međutim, ne grmi niti huči, ona šumi unutarnjim šumorom, u kojemu nema vanjskih efekata, niti buke, ali zato ima obilje čiste lirike. Brzaci, slapovi pjesnikove zavičajne vode uvode nas u meandre stihova koji govore o prvoj djetinjoj radosti, o ratu i miru, o historiji što je loša učiteljica, o ljubavi i igri, koja biva oduzeta. Kao i u svojim dosadašnjim knjigama, Hajdarević se pita o izvorištima i ušćima voda, o porijeklu i trajanju zla u svijetu, nalazeći jedino utočište u ljubavi, u skladu planine i neba, u miru trava i mirisu opustošenih rodnih vrtova. Ova stišana, jezično sublimna i nadasve refleksivna knjiga svrstava Hajdarevića u same vrhunce pjesništva napisanog na južnoslavenskim jezicima danas. Mile Stojić

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter