Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Sukob - Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava položaj žene

Sukob - Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava položaj žene

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-316-682-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9211

Broj strana:

147

Težina:

250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Između 1980. i 2010. godine u našem poimanju majčinstva dogodila se revolucija, a da je gotovo nismo ni primijetili. Riječ je o postavljanju majčinstva u središte sudbine žena.

To se dogodilo iz nekoliko razloga: ekonomska kriza velik je broj žena vratila kući, naročito onih s niskom stručnom spremom i ekonomski najranjivijih. Zbog velike nezaposlenosti, majčinstvo je još više došlo u prvi plan: pružalo je veću sigurnost i mir nego neki loše plaćen posao koji se lako može izgubiti. Kriza je zato imala i negativne posljedice po evoluciju muškaraca kojoj smo se nadali. Počeo je rasti njihov otpor prema podjeli poslova i prema jednakosti. Tu se pridružuje još nešto: kriza identiteta kakva još nije viđena u povijesti čovječanstva. Sve to, udruženo s modernističkim zazivanjem novog naturalizma u duhu Jeana Jacquesa Rousseaua, iznjedrilo je pozivanje na majčinski nagon i ponašanje koje on zahtijeva. Što to konkretno znači?

Danas biti u drugom stanju znači pridružiti se svojevrsnom obredu. Moderne majke moraju svome čedu pružiti najbolju moguću brigu: od višegodišnjeg dojenja, preko zajedničkog spavanja, platnenih pelena i barem godinu dana boravka s djetetom kod kuće, sve do kuhanja kašica od organskih namirnica, neprestanog nošenja, bez vikanja, kamoli lupanja po guzi: pred današnje je majke stavljen izazov kojem je rijetko koja dorasla, a koji kod njih izaziva u najmanju ruku frustracije. Svi su ti zahtjevi ženu vezali za kuću i domaćinstvo do razmjera kakvi nisu viđeni od 1950-ih, tvrdi Élisabeth Badinter, doajenka francuske intelektualne misli, u svom beskompromisnom djelu Sukob. Misao da niste dorasli kao majka ako koristite mliječnu formulu, jednokratne pelene, čak i ako ne želite prirodan porod, misao koja je nametnuta očekivanjima okoline, potkopava u ženi osjećaj ženstvenosti, vlastite vrijednosti, pa čak i smislenosti.

U svojoj oštroj, angažiranoj prozi, Badinter će uobličiti i imenovati ono što se već neko vrijeme rađa u našem društvu i našim umovima – stajalište kako je gore navedeni pritisak kao posljedicu proizveo generaciju iscrpljenih majki opterećenih krivnjom, što je samo jedan od razloga alarmantnog pada nataliteta na Zapadu. Europski bestseler, u prijevodu Ljiljane Novković i s naslovnom ilustracijom Jelene Radmanović, Sukob je oštra optužnica o nečujnom fanatizmu koji ženama efikasno onemogućuje dosezanje njihova punog potencijala.

  • Originalni naziv: LE CONFLICT: LA FEMME...
  • Prevodilac: Ljiljana Novković
  • Edicija: Facta
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

    Detalji

    Između 1980. i 2010. godine u našem poimanju majčinstva dogodila se revolucija, a da je gotovo nismo ni primijetili. Riječ je o postavljanju majčinstva u središte sudbine žena. To se dogodilo iz nekoliko razloga: ekonomska kriza velik je broj žena vratila kući, naročito onih s niskom stručnom spremom i ekonomski najranjivijih. Zbog velike nezaposlenosti, majčinstvo je još više došlo u prvi plan: pružalo je veću sigurnost i mir nego neki loše plaćen posao koji se lako može izgubiti. Kriza je zato imala i negativne posljedice po evoluciju muškaraca kojoj smo se nadali. Počeo je rasti njihov otpor prema podjeli poslova i prema jednakosti. Tu se pridružuje još nešto: kriza identiteta kakva još nije viđena u povijesti čovječanstva. Sve to, udruženo s modernističkim zazivanjem novog naturalizma u duhu Jeana Jacquesa Rousseaua, iznjedrilo je pozivanje na majčinski nagon i ponašanje koje on zahtijeva. Što to konkretno znači? Danas biti u drugom stanju znači pridružiti se svojevrsnom obredu. Moderne majke moraju svome čedu pružiti najbolju moguću brigu: od višegodišnjeg dojenja, preko zajedničkog spavanja, platnenih pelena i barem godinu dana boravka s djetetom kod kuće, sve do kuhanja kašica od organskih namirnica, neprestanog nošenja, bez vikanja, kamoli lupanja po guzi: pred današnje je majke stavljen izazov kojem je rijetko koja dorasla, a koji kod njih izaziva u najmanju ruku frustracije. Svi su ti zahtjevi ženu vezali za kuću i domaćinstvo do razmjera kakvi nisu viđeni od 1950-ih, tvrdi Élisabeth Badinter, doajenka francuske intelektualne misli, u svom beskompromisnom djelu Sukob. Misao da niste dorasli kao majka ako koristite mliječnu formulu, jednokratne pelene, čak i ako ne želite prirodan porod, misao koja je nametnuta očekivanjima okoline, potkopava u ženi osjećaj ženstvenosti, vlastite vrijednosti, pa čak i smislenosti. U svojoj oštroj, angažiranoj prozi, Badinter će uobličiti i imenovati ono što se već neko vrijeme rađa u našem društvu i našim umovima – stajalište kako je gore navedeni pritisak kao posljedicu proizveo generaciju iscrpljenih majki opterećenih krivnjom, što je samo jedan od razloga alarmantnog pada nataliteta na Zapadu. Europski bestseler, u prijevodu Ljiljane Novković i s naslovnom ilustracijom Jelene Radmanović, Sukob je oštra optužnica o nečujnom fanatizmu koji ženama efikasno onemogućuje dosezanje njihova punog potencijala.

    Dodatne informacije

    Izdavač Algoritam Zagreb
    Preporuka Ne

    Tagovi Proizvoda

    Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

    Moja korpa

    Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

    Reklama

    Newsletter