Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Umjetnost pjevanja gange. Kulturna tradicija Dinarske zone

Umjetnost pjevanja gange. Kulturna tradicija Dinarske zone

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-8173-1-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M8993

Broj strana:

288

Težina:

700 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

45,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga je rezultat višegodišnjeg proučavanja gangi i drugih oblika tradicionalnog seoskog pjevanja na Dinarskom području Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na područje Hercegovine, i Dalmatinske zagore, prvenstveno u svrhu izrade doktorske disertacije.

Ganga je još uvijek jedan od najvitalnijih tradicionalnih muzičkih oblika na navedenom području. Mada se za nenaviknuto uho ganga doima kao neorganizirani zvuk, te joj se često uskraćuje mogućnost doživljavanja i opisa kao glazbeni oblik, to je za pripadnike seoskog društva jedan od najizražajniji vidova manifestiranja vlastite kulture i moćnih simbola njihova identiteta.

U knjizi se polazi od iznošenja temeljno suprotstavljenih stavova o doživljajima gangi među pripadnicima različitih društvenih slojeva – gradskih i seoskih. Zatim se ukazuje na rezultate muzikoloških i antropoloških analiza gangi, snimljenih i proučavanih u trideset sela na navedenom području, uvažavajući prije svega dobivene informacije predstavnika seoskog društva. Na taj način su utvrđene spoznaje o glazbenim i neglazbenim vrijednostima gangi i o simboličkim značenjima zastupljenih glazbenih elementa. Također se ukazuje na suptilnu razinu saznanja o svojoj glazbi među izvođačima gangi i na osebujne načine kako oni izražavaju svoju muzikalnost. Knjiga također daje uvid u primjenu antropološkog pristupa za proučavanje gangi, u svrhu isticanja da se tu ne radi samo o osebujnom glazbenom nego i društvenom fenomenu.

U knjizi su priložene muzičke transkripcije gangi te CD s 35 originalnih snimaka koje je autorica snimila na terenu u svom istraživačkom radu 70-ih godina prošloga stoljeća.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga je rezultat višegodišnjeg proučavanja gangi i drugih oblika tradicionalnog seoskog pjevanja na Dinarskom području Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na područje Hercegovine, i Dalmatinske zagore, prvenstveno u svrhu izrade doktorske disertacije. Ganga je još uvijek jedan od najvitalnijih tradicionalnih muzičkih oblika na navedenom području. Mada se za nenaviknuto uho ganga doima kao neorganizirani zvuk, te joj se često uskraćuje mogućnost doživljavanja i opisa kao glazbeni oblik, to je za pripadnike seoskog društva jedan od najizražajniji vidova manifestiranja vlastite kulture i moćnih simbola njihova identiteta. U knjizi se polazi od iznošenja temeljno suprotstavljenih stavova o doživljajima gangi među pripadnicima različitih društvenih slojeva – gradskih i seoskih. Zatim se ukazuje na rezultate muzikoloških i antropoloških analiza gangi, snimljenih i proučavanih u trideset sela na navedenom području, uvažavajući prije svega dobivene informacije predstavnika seoskog društva. Na taj način su utvrđene spoznaje o glazbenim i neglazbenim vrijednostima gangi i o simboličkim značenjima zastupljenih glazbenih elementa. Također se ukazuje na suptilnu razinu saznanja o svojoj glazbi među izvođačima gangi i na osebujne načine kako oni izražavaju svoju muzikalnost. Knjiga također daje uvid u primjenu antropološkog pristupa za proučavanje gangi, u svrhu isticanja da se tu ne radi samo o osebujnom glazbenom nego i društvenom fenomenu. U knjizi su priložene muzičke transkripcije gangi te CD s 35 originalnih snimaka koje je autorica snimila na terenu u svom istraživačkom radu 70-ih godina prošloga stoljeća.

Dodatne informacije

Izdavač Synopsis
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter