Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Pulmologija

Pulmologija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789926810004

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

B3618

Broj strana:

470

Težina:

2200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

195,50 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Prošlo je 16 godina od posljednje knjige pulmologije tiskane u Bosni i Hercegovini. Obzirom na brzinu razvoja medicinske nauke, to je i suviše dug period da bi najveći broj stručnih jedinica iz oblasti respiratorne medicine ostao nepromijenjen, te je to i bio osnovni povod za pisanje ove knjige Pulmologije.


Respiratorne bolesti su među najčešćim bolestima općenito, a od pet najčešćih uzroka smrti čak su tri iz područja pulmologije: kronična opstruktivna bolest pluća na trećem mjestu, karcinom pluća na četvrtom mjestu i respiratorne infekcije na petom mjestu.


Zbog iznesenih epidemioloških podataka od izuzetnog je značaja obraditi sve važne kliničke entitete iz područja respiracijske medicine i prezentirati ih u formi visokoškolskog udžbenika, kao što je i ovdje učinjeno. Rukopis obuhvaća 13 velikih cjelina u kojima su sukladno uobičajenim podjelama unutar pulmologije obrađeni najčešći i klinički najvažniji entiteti.

U prvom dijelu posebno su prikazani najčešći respiracijski simptomi sa kojim obično i počinje klinička prezentacija bolesnika. Pojedini klinički entieti obrađeni su u 45 poglavlja na način koji je uobičajen za visokoškolske udžbenike, te tako svako poglavlje ima: uvod, prikaz epidemiologije i patofiziologije pojedine bolesti te dijagnostičke i terapijske postupke.

Bitno je naglasiti da su neka od poglavlja posvećena relativno novim i suvremenim entitetima u Kliničkoj pulmologiji kao što su npr: infekcije netuberkuloznim mikobakterijama, neinvazivna mehanička ventilacija, sindromi zaduhe u spavanju, te transplantacija pluća. Cijeli udžbenik je pisan na usklađen način kroz sva poglavlja sa intencijom da pruži neophodne, a suvremene spoznaje o najvažnijim kliničkim područjima pulmologije.

Poglavlja su pisana na način da imaju stručno znanstveno pojašnjenje, relevantno za svaki entitet, a istovremeno i praktičnu kliničku upotrebljivost. Kroz cijeli tekst vidljivo je nastojanje da sve suvremene spoznaje, klasifikacije, anglosaksonske inačice opće prihvaćene u medicinskoj znanosti budu usklađene sa jezikom udžbenika i prilagođene domaćoj medicinskoj praksi.
Ovo djelo je sinteza znanstvenih i stručnih spoznaja u suvremenoj pulmologiji sa jasnim nastojanjem da bude praktično i klinički primjenjivo za liječnike praktičare. Stoga je ovaj udžbenik osim dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi iz pulmologije prikladan i za korištenje od strane svih liječnika kliničara koji se susreću sa pulmološkim bolesnikom bez obzira na užu specijalizaciju.
Obzirom da su pulmologija i respiracijske bolesti jedno od većih još uvijek u brojnim segmenima neriješnih javno-zdravstvenih problema koje obuhvaća sve dobne skupine, ovaj udženik je neophodan i više nego dobro došao. Zbog navedenog ima širi društveni interes od samog uskog područja pulmologije.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 210x280
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Prošlo je 16 godina od posljednje knjige pulmologije tiskane u Bosni i Hercegovini. Obzirom na brzinu razvoja medicinske nauke, to je i suviše dug period da bi najveći broj stručnih jedinica iz oblasti respiratorne medicine ostao nepromijenjen, te je to i bio osnovni povod za pisanje ove knjige Pulmologije. Respiratorne bolesti su među najčešćim bolestima općenito, a od pet najčešćih uzroka smrti čak su tri iz područja pulmologije: kronična opstruktivna bolest pluća na trećem mjestu, karcinom pluća na četvrtom mjestu i respiratorne infekcije na petom mjestu. Zbog iznesenih epidemioloških podataka od izuzetnog je značaja obraditi sve važne kliničke entitete iz područja respiracijske medicine i prezentirati ih u formi visokoškolskog udžbenika, kao što je i ovdje učinjeno. Rukopis obuhvaća 13 velikih cjelina u kojima su sukladno uobičajenim podjelama unutar pulmologije obrađeni najčešći i klinički najvažniji entiteti. U prvom dijelu posebno su prikazani najčešći respiracijski simptomi sa kojim obično i počinje klinička prezentacija bolesnika. Pojedini klinički entieti obrađeni su u 45 poglavlja na način koji je uobičajen za visokoškolske udžbenike, te tako svako poglavlje ima: uvod, prikaz epidemiologije i patofiziologije pojedine bolesti te dijagnostičke i terapijske postupke. Bitno je naglasiti da su neka od poglavlja posvećena relativno novim i suvremenim entitetima u Kliničkoj pulmologiji kao što su npr: infekcije netuberkuloznim mikobakterijama, neinvazivna mehanička ventilacija, sindromi zaduhe u spavanju, te transplantacija pluća. Cijeli udžbenik je pisan na usklađen način kroz sva poglavlja sa intencijom da pruži neophodne, a suvremene spoznaje o najvažnijim kliničkim područjima pulmologije. Poglavlja su pisana na način da imaju stručno znanstveno pojašnjenje, relevantno za svaki entitet, a istovremeno i praktičnu kliničku upotrebljivost. Kroz cijeli tekst vidljivo je nastojanje da sve suvremene spoznaje, klasifikacije, anglosaksonske inačice opće prihvaćene u medicinskoj znanosti budu usklađene sa jezikom udžbenika i prilagođene domaćoj medicinskoj praksi. Ovo djelo je sinteza znanstvenih i stručnih spoznaja u suvremenoj pulmologiji sa jasnim nastojanjem da bude praktično i klinički primjenjivo za liječnike praktičare. Stoga je ovaj udžbenik osim dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi iz pulmologije prikladan i za korištenje od strane svih liječnika kliničara koji se susreću sa pulmološkim bolesnikom bez obzira na užu specijalizaciju. Obzirom da su pulmologija i respiracijske bolesti jedno od većih još uvijek u brojnim segmenima neriješnih javno-zdravstvenih problema koje obuhvaća sve dobne skupine, ovaj udženik je neophodan i više nego dobro došao. Zbog navedenog ima širi društveni interes od samog uskog područja pulmologije.

Dodatne informacije

Izdavač Respiratorno udruženje u BiH
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Knjige koje bi vas mogle zanimati:

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter