Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Zabluda o Bogu

Zabluda o Bogu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-86059-02-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K6052

Broj strana:

398

Težina:

623 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

31,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Zabluda o Bogu je svijetski bestseler oksfordskog zoologa i filozofa Ričarda Dokinsa, knjiga koja je odmah po objavljivanju prozvana ateističkom biblijom. Polazeći od stanovišta da nema nedodirljivih tema, Dokins se hrabro suprotstavlja bilo kakvom vjerovanju koje nije potkrepljeno dokazima, pokazujući da religija ne samo da nije učinila svijet boljim, već je stalni izvor netrpeljivosti, sukoba, nerazumnog i pogrešnog pogleda na svijet. Utjeha koju pruža vjera je lažna, kaže Dokins, nauka i njena dostignuća mnogo su ljepša i veličanstvenija od svih čuda religije, a poreklo morala i vrline ne dolazi od Boga, već je proizvod biološke evolucije. U izlaganju koje se čita bez daha, Dokins tvrdi da Boga gotovo sigurno nema, i da to saznanje ne podriva smisao života savremenog čovjeka, već da čini svaki dan i svaki trenutak života dragocenijim i vrijednijim življenja.

Ričard Dokins ne spada u one naučnike koji pomirljivo pristaju na miroljubivu koegzistenciju nauke i religije, kao dva shvatanja stvarnosti koja nemaju dodirnih tačaka. Dok god teolozi smatraju da religija treba da pruži odgovore na pitanja o postanku svijeta i čovjeka, naučnici moraju da dignu glas i odbace sve te neargumentovane tvrdnje. Osim u naučnom pogledu, Dokins se mnogo više bavi religijom, pogotovo hrišćanstvom, kao uputstvom za život, ističući brojna nemoralna načela Starog zavjeta. Ambicije pisca Zablude o Bogu su velike: Vjernik koji u ruke uzme ovu knjigu, postaće ateista kada je pročita. Dokins ne vjeruje u Boga, ali vjeruje u to da je čovjek koji vodi život oslobođen predrasuda, srećniji i prije svega - slobodniji.

  • Originalni naziv: THE GOD DELUSION
  • Prevodilac: Grupa prevodilaca
  • Izdanje: 4
  • Godina: 2010
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x235
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Zabluda o Bogu je svijetski bestseler oksfordskog zoologa i filozofa Ričarda Dokinsa, knjiga koja je odmah po objavljivanju prozvana ateističkom biblijom. Polazeći od stanovišta da nema nedodirljivih tema, Dokins se hrabro suprotstavlja bilo kakvom vjerovanju koje nije potkrepljeno dokazima, pokazujući da religija ne samo da nije učinila svijet boljim, već je stalni izvor netrpeljivosti, sukoba, nerazumnog i pogrešnog pogleda na svijet. Utjeha koju pruža vjera je lažna, kaže Dokins, nauka i njena dostignuća mnogo su ljepša i veličanstvenija od svih čuda religije, a poreklo morala i vrline ne dolazi od Boga, već je proizvod biološke evolucije. U izlaganju koje se čita bez daha, Dokins tvrdi da Boga gotovo sigurno nema, i da to saznanje ne podriva smisao života savremenog čovjeka, već da čini svaki dan i svaki trenutak života dragocenijim i vrijednijim življenja. Ričard Dokins ne spada u one naučnike koji pomirljivo pristaju na miroljubivu koegzistenciju nauke i religije, kao dva shvatanja stvarnosti koja nemaju dodirnih tačaka. Dok god teolozi smatraju da religija treba da pruži odgovore na pitanja o postanku svijeta i čovjeka, naučnici moraju da dignu glas i odbace sve te neargumentovane tvrdnje. Osim u naučnom pogledu, Dokins se mnogo više bavi religijom, pogotovo hrišćanstvom, kao uputstvom za život, ističući brojna nemoralna načela Starog zavjeta. Ambicije pisca Zablude o Bogu su velike: Vjernik koji u ruke uzme ovu knjigu, postaće ateista kada je pročita. Dokins ne vjeruje u Boga, ali vjeruje u to da je čovjek koji vodi život oslobođen predrasuda, srećniji i prije svega - slobodniji.

Dodatne informacije

Izdavač Heliks
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter