Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Veterinarski priručnik

Veterinarski priručnik

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-176-438-4

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B2059

Broj strana:

2816

Težina:

2000 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

380,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Novi Priručnik prava je veterinarska biblija i rezultat timskog rada više od stotinu autora iz tri najveće strukovne organizacije, a to su Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Ministarstvo poljoprivrede i mnogi drugi koje je imenovao Urednički odbor. Namijenjen je prije svega veterinarima praktičarima, studentima i svima koji sudjeluju u veterinarskom javnom zdravstvu, stočarskoj proizvodnji, brinu o zdravlju životinja i ljudi. Zamišljen je kao oslonac, uvijek „pri ruci“ svakom veterinaru ma gdje radio, podsjetnik na prethodno naučeno gradivo i izvor informacija iz manje poznatih područja veterinarstva. Unutar određenih područja teme su svrstane prema životinjskim vrstama.

U općem dijelu Priručnika govori se o animalnoj proizvodnji i biotehnologiji, hranidbi i dijetetici životinja, dobrobiti, etologiji, a objašnjena je i nova filozofija veterinarskoga javnog zdravstva. Tu je i poglavlje o međunarodnim organizacijama koje propisuju standarde u veterinarstvu. Po prvi puta, u ovoj su knjizi obrađene i teme koje su tek doskora dobile na važnosti i o kojima još nema izdanja na hrvatskom jeziku. Tako je uz posebnu pažnju posvećenu dobrobiti životinja opisano i njihovo ponašanje te veza između čovjeka i životinje, osobito odnos doktora veterinarske medicine prema vlasniku životinje, a prikazana je i problematika eutanazije.

U kliničkom dijelu knjige su poglavlja o kirurgiji, kliničkoj toksikologiji, rasplodu i porodništvu, unutarnjim, parazitarnim te zaraznim bolestima s tabličnim pregledom zoonoza. Istaknut je zoonotski potencijal bolesti i njihovo značenje za javno zdravstvo. Najveća je novina što ovo izdanje Veterinarskog priručnika sadržava poglavlja o hitnoj veterinarskoj medicini i intenzivnoj skrbi, klinčkoj imunologiji te kliničkoj patologiji i dijagnostičkim postupcima. Tu su i poglavlja o načinima uzgoja i proizvodnji te patologiji divljači, peradi, pčela, riba, rakova i školjkaša te ono o laboratorijskim i egzotičnim (akvarijskim ribama, kaveznim pticama i gmazovima) životinjama. U okviru specijalna dijela knjige nalazi se i poglavlje o veterinarsko-medicinskim proizvodima s naglaskom na antimikrobnim lijekovima. Opisana je problematika rezidua farmakološki aktivnih tvari te osvještena važna uloga veterinara u sprječavanju širenja bakterijske rezistencije. Na kraju knjige nalaze se dodatci s brojnim referentnim vrijednostima svrstanima prema životinjskim vrstama. Nazivi svih bolesti, dijagnostičkih pretraga te strukovnih međunarodnih organizcija u ovoj su knjizi navedeni i na engleskom jeziku, kako bi se čitatelju osiguralo daljnje pretraživanje internetskih stranica ili literature pod sigurno ispravnim imenom.

  • Izdanje: 6
  • Godina: 2012
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 210x270
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Novi Priručnik prava je veterinarska biblija i rezultat timskog rada više od stotinu autora iz tri najveće strukovne organizacije, a to su Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Ministarstvo poljoprivrede i mnogi drugi koje je imenovao Urednički odbor. Namijenjen je prije svega veterinarima praktičarima, studentima i svima koji sudjeluju u veterinarskom javnom zdravstvu, stočarskoj proizvodnji, brinu o zdravlju životinja i ljudi. Zamišljen je kao oslonac, uvijek „pri ruci“ svakom veterinaru ma gdje radio, podsjetnik na prethodno naučeno gradivo i izvor informacija iz manje poznatih područja veterinarstva. Unutar određenih područja teme su svrstane prema životinjskim vrstama. U općem dijelu Priručnika govori se o animalnoj proizvodnji i biotehnologiji, hranidbi i dijetetici životinja, dobrobiti, etologiji, a objašnjena je i nova filozofija veterinarskoga javnog zdravstva. Tu je i poglavlje o međunarodnim organizacijama koje propisuju standarde u veterinarstvu. Po prvi puta, u ovoj su knjizi obrađene i teme koje su tek doskora dobile na važnosti i o kojima još nema izdanja na hrvatskom jeziku. Tako je uz posebnu pažnju posvećenu dobrobiti životinja opisano i njihovo ponašanje te veza između čovjeka i životinje, osobito odnos doktora veterinarske medicine prema vlasniku životinje, a prikazana je i problematika eutanazije. U kliničkom dijelu knjige su poglavlja o kirurgiji, kliničkoj toksikologiji, rasplodu i porodništvu, unutarnjim, parazitarnim te zaraznim bolestima s tabličnim pregledom zoonoza. Istaknut je zoonotski potencijal bolesti i njihovo značenje za javno zdravstvo. Najveća je novina što ovo izdanje Veterinarskog priručnika sadržava poglavlja o hitnoj veterinarskoj medicini i intenzivnoj skrbi, klinčkoj imunologiji te kliničkoj patologiji i dijagnostičkim postupcima. Tu su i poglavlja o načinima uzgoja i proizvodnji te patologiji divljači, peradi, pčela, riba, rakova i školjkaša te ono o laboratorijskim i egzotičnim (akvarijskim ribama, kaveznim pticama i gmazovima) životinjama. U okviru specijalna dijela knjige nalazi se i poglavlje o veterinarsko-medicinskim proizvodima s naglaskom na antimikrobnim lijekovima. Opisana je problematika rezidua farmakološki aktivnih tvari te osvještena važna uloga veterinara u sprječavanju širenja bakterijske rezistencije. Na kraju knjige nalaze se dodatci s brojnim referentnim vrijednostima svrstanima prema životinjskim vrstama. Nazivi svih bolesti, dijagnostičkih pretraga te strukovnih međunarodnih organizcija u ovoj su knjizi navedeni i na engleskom jeziku, kako bi se čitatelju osiguralo daljnje pretraživanje internetskih stranica ili literature pod sigurno ispravnim imenom.

Dodatne informacije

Izdavač Medicinska naklada
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter