Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Priručnik za vježbe iz biokemije

Priručnik za vježbe iz biokemije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-16-229-9

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D4556

Broj strana:

190

Težina:

720 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

42,50 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Biokemija je prirodna znanost koja se bavi proučavanjem biomolekula i procesa u živom svijetu.

Istraživanjem živih organizama na molekularnoj razini biokemija otkriva nam mnoge detalje najvažnijih životnih procesa. Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća razvile su se brojne tehnike za istraživanje biomolekula, što je izravno pridonijelo bržem razvoju prirodnih i biomedicinskih znanosti. Danas se biokemijske tehnike i metode primjenjuju u različitim područjima, od kliničke dijagnostike i farmacije do proizvodnje i prerade hrane. Stoga su stručnjacima u ovim područjima potrebni praktična znanja i vještine. Ovaj priručnik namijenjen je studentima prirodoslovnih, biomedicinskih i biotehničkih znanosti za izvođenje laboratorijskih vježbi iz biokemije. Sadržaj priručnika podijeljen je u sedam poglavlja koja opisuju aminokiseline, proteine, enzime, vitamine i minerale, ugljikohidrate, lipide i, na koncu, nukleinske kiseline.

Svako poglavlje sadrži teorijske osnove o navedenim biomolekulama i eksperimentalni dio u kojem su detaljno opisane laboratorijske vježbe. Teorijske će osnove studentima olakšati razumijevanje strukture i funkcije biomolekula kao i razumijevanje kemijskih reakcija među biomolekulama. U praktičnom radu u laboratoriju studenti bi trebali ovladati osnovnim metodama i tehnikama kvalitativne i kvantitativne biokemijske analize. Također će upoznati osnovne tehnike za izolaciju i pročišćavanje biomolekula. Odabrane su klasične metode koje ne zahtijevaju skupe instrumente i sofisticiranu opremu. Osim toga, ovladavanje klasičnim tehnikama nužan je preduvjet savladavanje složenijih. Nadamo se da ćemo ovim priručnikom studentima olakšati stjecanje novih znanja i vještina u eksperimentalnom radu te im želimo puno uspjeha u učenju biokemije.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 197x254
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Biokemija je prirodna znanost koja se bavi proučavanjem biomolekula i procesa u živom svijetu. Istraživanjem živih organizama na molekularnoj razini biokemija otkriva nam mnoge detalje najvažnijih životnih procesa. Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća razvile su se brojne tehnike za istraživanje biomolekula, što je izravno pridonijelo bržem razvoju prirodnih i biomedicinskih znanosti. Danas se biokemijske tehnike i metode primjenjuju u različitim područjima, od kliničke dijagnostike i farmacije do proizvodnje i prerade hrane. Stoga su stručnjacima u ovim područjima potrebni praktična znanja i vještine. Ovaj priručnik namijenjen je studentima prirodoslovnih, biomedicinskih i biotehničkih znanosti za izvođenje laboratorijskih vježbi iz biokemije. Sadržaj priručnika podijeljen je u sedam poglavlja koja opisuju aminokiseline, proteine, enzime, vitamine i minerale, ugljikohidrate, lipide i, na koncu, nukleinske kiseline. Svako poglavlje sadrži teorijske osnove o navedenim biomolekulama i eksperimentalni dio u kojem su detaljno opisane laboratorijske vježbe. Teorijske će osnove studentima olakšati razumijevanje strukture i funkcije biomolekula kao i razumijevanje kemijskih reakcija među biomolekulama. U praktičnom radu u laboratoriju studenti bi trebali ovladati osnovnim metodama i tehnikama kvalitativne i kvantitativne biokemijske analize. Također će upoznati osnovne tehnike za izolaciju i pročišćavanje biomolekula. Odabrane su klasične metode koje ne zahtijevaju skupe instrumente i sofisticiranu opremu. Osim toga, ovladavanje klasičnim tehnikama nužan je preduvjet savladavanje složenijih. Nadamo se da ćemo ovim priručnikom studentima olakšati stjecanje novih znanja i vještina u eksperimentalnom radu te im želimo puno uspjeha u učenju biokemije.

Dodatne informacije

Izdavač Sveučilište u Mostaru
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter