Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Inhalacijska terapija u kliničkoj praksi

Inhalacijska terapija u kliničkoj praksi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-368-014-9

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D4474

Broj strana:

76

Težina:

250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

37,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Inhalacijska terapija medicinski je postupak koji se provodi u svrhu liječenja, udisanjem ili usisavanjem pare ili plinova lijekova koji su prethodno raspršeni u kapljice ili čestice.

Tako raspršene kapljice ili čestice lijeka nazivamo aerosolom ili aerosolnom tvari. Naziv ovog oblika liječenja potiče od latinske riječi inhalare, što znači udisati. Inhalacijska terapija u Hrvatskoj primjenjuje se negdje od kraja 19. stoljeća.

Može se reći da inhalacijska terapija zauzima središnje mjesto u fizikalnoj terapiji respiratornih bolesnika, prije svega zbog svoje učinkovitosti, brzine djelovanja bez neželjenih posljedica i nadasve sveopće dostupnosti.

Tekst je preglednog karaktera i podijeljen je u 11 poglavlja.

U prvom poglavlju prikazan je povjesni razvoj inhalacijske terapije kroz više tisuća godina.

U drugom poglavlju pregledno su opisani funkcija i strukture čovjekova dišnog sustava koliko je potrebno kako bi se razumjela primjena i djelovanje aerosolne terapije.

U trećem su poglavlju opisane bolesti gornjeg i donjeg dišnog puta koje su pogodne za inhalacijsku terapiju.

Četvrto poglavlje prikazuje fiziologiju inhalacija.

U petom poglavlju opisane su vrste inhalacijske terapije s obzirom na vrstu lijeka i način primjene.

U šestom poglavlju pisano je općenito o lijekovima u inhalacijskoj terapiji i primjerima inhalacijske terapije.

U sedmom poglavlju potanko je opisan inhalacijski tijek trima vrstama inhalatora. U osmom je poglavlju analizirana učinkovitost inhalacijske terapije.

U devetom poglavlju prikazana je inhalacijska terapija u vrijeme pandemije korona virusne bolesti prema najnovijim smjernicama. U desetom je poglavlju Božidarka Lončarić, mag. med. tech., dala prikaz rada i rezultata primjene inhalacija na Odsjeku Inhalatorij bolnice Thalassotherapia Crkvenica.

U posljednjem poglavlju posebice je istaknuta i opisana uloga medicinske sestre/medicinskog tehničara, u zdravstvenoj njezi tijekom provedbe inhalacijske terapije, odnos prema pacijentu i prema opremi.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Inhalacijska terapija medicinski je postupak koji se provodi u svrhu liječenja, udisanjem ili usisavanjem pare ili plinova lijekova koji su prethodno raspršeni u kapljice ili čestice. Tako raspršene kapljice ili čestice lijeka nazivamo aerosolom ili aerosolnom tvari. Naziv ovog oblika liječenja potiče od latinske riječi inhalare, što znači udisati. Inhalacijska terapija u Hrvatskoj primjenjuje se negdje od kraja 19. stoljeća. Može se reći da inhalacijska terapija zauzima središnje mjesto u fizikalnoj terapiji respiratornih bolesnika, prije svega zbog svoje učinkovitosti, brzine djelovanja bez neželjenih posljedica i nadasve sveopće dostupnosti. Tekst je preglednog karaktera i podijeljen je u 11 poglavlja. U prvom poglavlju prikazan je povjesni razvoj inhalacijske terapije kroz više tisuća godina. U drugom poglavlju pregledno su opisani funkcija i strukture čovjekova dišnog sustava koliko je potrebno kako bi se razumjela primjena i djelovanje aerosolne terapije. U trećem su poglavlju opisane bolesti gornjeg i donjeg dišnog puta koje su pogodne za inhalacijsku terapiju. Četvrto poglavlje prikazuje fiziologiju inhalacija. U petom poglavlju opisane su vrste inhalacijske terapije s obzirom na vrstu lijeka i način primjene. U šestom poglavlju pisano je općenito o lijekovima u inhalacijskoj terapiji i primjerima inhalacijske terapije. U sedmom poglavlju potanko je opisan inhalacijski tijek trima vrstama inhalatora. U osmom je poglavlju analizirana učinkovitost inhalacijske terapije. U devetom poglavlju prikazana je inhalacijska terapija u vrijeme pandemije korona virusne bolesti prema najnovijim smjernicama. U desetom je poglavlju Božidarka Lončarić, mag. med. tech., dala prikaz rada i rezultata primjene inhalacija na Odsjeku Inhalatorij bolnice Thalassotherapia Crkvenica. U posljednjem poglavlju posebice je istaknuta i opisana uloga medicinske sestre/medicinskog tehničara, u zdravstvenoj njezi tijekom provedbe inhalacijske terapije, odnos prema pacijentu i prema opremi.

Dodatne informacije

Izdavač Medicinska naklada
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter