Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

U mojoj Bosni

U mojoj Bosni

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Zijad Šehić


ISBN:

978-9958-27-138-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K8861

Broj strana:

220

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Iako je putovanjima cara Franje Josipa I štampa pridavala značajnu pažnju, literatura o njima je dosta skromna. Sistematska istraživanja su izostala i tek nekoliko novijih sagledavanja te tematike ponudilo je nešto više informacija.

Brojna literatura o caru Franji Josipu I samo fragmentarno spominje i putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, putovanje cara Franje Josipa I u Bosnu i Hercegovinu 1910. godine u bosanskohercegovačkoj historiografiji austrougarskog perioda (1878–1918) nije bilo opservirano i analizirano u cjelovitosti niti mu je dat poseban znanstveno-metodički pečat. Nesklad između značaja koji je to putovanje imalo na evropskoj političkoj sceni kao i na unutrašnjopolitičkom planu u Bosni i Hercegovini i razmatranja u postojećoj literaturi ukazao je na potrebu da se tom pitanju pristupi sa pažnjom koju je ono i zaslužilo.

Uprkos značaju koji je ta posjeta imala u diplomatskim odnosima njeno razmatranje u historiografiji je zauzelo marginalno mjesto. Zadatak ovog rada je da se rekonstruira povod, cilj i značaj tog historijskog događaja na osnovu raspoložive arhivske građe i pisanja onovremene štampe i ujedno pojasni razlog da je taj događaj do sada u najvećoj mjeri bio marginaliziran i u potpunosti ignoriran.

***

Putovanja cara Franje Josipa I organizirana su po precizno utvrđenim principima. U njihovoj organizaciji učestvovali su dvorski organi u čijoj su se nadležnosti nalazili programi putovanja, smještaj, pratnja cara i učesnika putovanja, transport, dvorska služba, sigurnosne mjere i finansiranje putovanja. U nadležnosti mjesnih organa nalazile su se dekoracije, pripreme u vezi govora i pozdrava, pripreme muzičkog programa te posebne ripreme. Nakon putovanja slijedilo je carevo ručno pismo, dostava carskih poklona te dodjela donacija.

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2013
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Iako je putovanjima cara Franje Josipa I štampa pridavala značajnu pažnju, literatura o njima je dosta skromna. Sistematska istraživanja su izostala i tek nekoliko novijih sagledavanja te tematike ponudilo je nešto više informacija. Brojna literatura o caru Franji Josipu I samo fragmentarno spominje i putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, putovanje cara Franje Josipa I u Bosnu i Hercegovinu 1910. godine u bosanskohercegovačkoj historiografiji austrougarskog perioda (1878–1918) nije bilo opservirano i analizirano u cjelovitosti niti mu je dat poseban znanstveno-metodički pečat. Nesklad između značaja koji je to putovanje imalo na evropskoj političkoj sceni kao i na unutrašnjopolitičkom planu u Bosni i Hercegovini i razmatranja u postojećoj literaturi ukazao je na potrebu da se tom pitanju pristupi sa pažnjom koju je ono i zaslužilo. Uprkos značaju koji je ta posjeta imala u diplomatskim odnosima njeno razmatranje u historiografiji je zauzelo marginalno mjesto. Zadatak ovog rada je da se rekonstruira povod, cilj i značaj tog historijskog događaja na osnovu raspoložive arhivske građe i pisanja onovremene štampe i ujedno pojasni razlog da je taj događaj do sada u najvećoj mjeri bio marginaliziran i u potpunosti ignoriran. *** Putovanja cara Franje Josipa I organizirana su po precizno utvrđenim principima. U njihovoj organizaciji učestvovali su dvorski organi u čijoj su se nadležnosti nalazili programi putovanja, smještaj, pratnja cara i učesnika putovanja, transport, dvorska služba, sigurnosne mjere i finansiranje putovanja. U nadležnosti mjesnih organa nalazile su se dekoracije, pripreme u vezi govora i pozdrava, pripreme muzičkog programa te posebne ripreme. Nakon putovanja slijedilo je carevo ručno pismo, dostava carskih poklona te dodjela donacija.

Dodatne informacije

Izdavač Dobra knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter