Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Izmanipulisana reč

Izmanipulisana reč

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Filip Breton


ISBN:

978-86-7102-263-x

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2944

Broj strana:

208

Težina:

551 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U savremenom društvu manipulacija rečju je postala sasvim uobičajena pojava. Budući da govor zauzima središnje mesto u javnom životu, umnožavanje tehnika kojima se ljudi, i bez njihovog znanja, prisiljavaju na promenu mišljenja ili ponašanja, izgleda ugrožava same temelje demokratije. Da li je neki nejasni osećaj da živimo u „svetu laži” uzrok novim oblicima individualizma i povlačenja u sebe? Da li se svi oblici komunikacije i rasprava u tzv. demokratskoj javnosti, mogu smatrati podobnim?

Pokušavajući da odgovori na ta pitanja, uz pomoć brojnih primera iz sveta politike, reklame, psihoterapije i komunikacija, Filip Breton analizira različite tehnike manipulacija kojima obiluje naše okruženje. Po njegovom mišljenju, postoje kognitivna i afektivna manipulacija. Prvom se javno mnjenje zatvara u krug neosnovanog i pogrešnog rasuđivanja, a onom drugom se, zahvaljujući erotici, hipnozi i ponavljanju, deluje na osećanja kako bi se nametnule inače neprihvatljive poruke. U tom smislu, autor detaljno analizira kako diskurs ekstremne desnice, tako i primere iz propagandne kampanje za cigarete.

Međutim, Bretonov poduhvat se ne završava raščlanjivanjem tehnika manipulacije, koje odvaja od tehnika argumentacije. Pored toga, on analizira slabosti savremenog društva, kao i mogućnosti da govor ponovo postane delotvorno oruđe demokratskog društva. Breton uvodi originalni pojam slobode primanja, bez koje bi sloboda izražavanja ostala privilegija moćnika.

  • Prevodilac: Marijana Ivanović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2000
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x220
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

U savremenom društvu manipulacija rečju je postala sasvim uobičajena pojava. Budući da govor zauzima središnje mesto u javnom životu, umnožavanje tehnika kojima se ljudi, i bez njihovog znanja, prisiljavaju na promenu mišljenja ili ponašanja, izgleda ugrožava same temelje demokratije. Da li je neki nejasni osećaj da živimo u „svetu laži” uzrok novim oblicima individualizma i povlačenja u sebe? Da li se svi oblici komunikacije i rasprava u tzv. demokratskoj javnosti, mogu smatrati podobnim? Pokušavajući da odgovori na ta pitanja, uz pomoć brojnih primera iz sveta politike, reklame, psihoterapije i komunikacija, Filip Breton analizira različite tehnike manipulacija kojima obiluje naše okruženje. Po njegovom mišljenju, postoje kognitivna i afektivna manipulacija. Prvom se javno mnjenje zatvara u krug neosnovanog i pogrešnog rasuđivanja, a onom drugom se, zahvaljujući erotici, hipnozi i ponavljanju, deluje na osećanja kako bi se nametnule inače neprihvatljive poruke. U tom smislu, autor detaljno analizira kako diskurs ekstremne desnice, tako i primere iz propagandne kampanje za cigarete. Međutim, Bretonov poduhvat se ne završava raščlanjivanjem tehnika manipulacije, koje odvaja od tehnika argumentacije. Pored toga, on analizira slabosti savremenog društva, kao i mogućnosti da govor ponovo postane delotvorno oruđe demokratskog društva. Breton uvodi originalni pojam slobode primanja, bez koje bi sloboda izražavanja ostala privilegija moćnika.

Dodatne informacije

Izdavač Clio
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter