Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Negiranje genocida nad Bošnjacima

Negiranje genocida nad Bošnjacima

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-740-97-8

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2737

Broj strana:

231

Težina:

550 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U piramidi hijerarhije zločina koji podliježu sankcionisanju po međunarodnom pravu zločinu genocida pripada najviše mjesto. Zločin nad zločinima predstavlja najstrašniji zločin koje je čovječanstvo iskusilo tokom svog postojanja, a koji je rezultirao potpunim nestajanjem, ili nestajanjem značajnog dijela, nacionalnih, etničkih, rasnih ili vjerskih grupa. Izvršenje genocida je, u skladu s teorijom genocida, uvijek slijeđeno organiziranim mjerama i formama prikrivanja i negiranja počinjenog genocida, motivirano istom ideologijom kao i počinjavanje genocida. Negiranje genocida je gotovo identično surovo kao i njegovo izvršenje na terenu, jer se negiranjem, kao zadnjom fazom genocida nastoje očuvati rezultati genocida. Kako kaže Gregory Stanton, prisutnost sistemskih i organiziranih mjera u negiranju počinjenog genocida direktan su indikator da genocidna ideologija nije poražena i da postoji mogućnost ponavaljanja genocida. Otuda se i ogleda ogromna važnost istraživanja zločina genocida i naučnog angažiranja na suprostavljanju i preveniranju ove strašne i surove pojave. To suprostavljanje nije moguće bez ostvarivanja detaljnog uvida u teoriju negiranja genocida, njene uzroke, korijene, tehnike, metode, forme.


Knjiga Negiranje genocida nad Bošnjacima autora mr. Elvedina Mulagića daje puni uvid u pojavu negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima u periodu 1992.-1995. S pravom se može kazati da je ovo prvo djelo koje u cijelosti predstavlja pojavu, odnosno, razotkriva sve manifestacije i forme, negiranja ovog najstrašnijeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. U vremenu u kojem izostaje sistemsko i institucionalno suprostavljanje ideologiji negiranja genocida nad Bošnjacima, te dolazi do pomanjkanja kulture sjećanja na genocid, objavljivanje jednog ovakvog djela je od krucijalne važnosti. Ukazivanjem na ishodište negiranja genocida autor nastoji etablirati mišljenje da narod koji doživljava genocid u kontinuitetu mora konačno postati svjestan da se genocidnoj ideologiji mora organizirano suprostaviti ako želi da izbjegne nastavak genocida u budućnosti. Autor, s pravom, naglašava da je izostanak kulture sjećanja na genocid počinje nad Bošnjacima u Drugom svijetskom ratu direktno uticao na slabu prevenciju genocida u periodu 1992-1995.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 178x247
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U piramidi hijerarhije zločina koji podliježu sankcionisanju po međunarodnom pravu zločinu genocida pripada najviše mjesto. Zločin nad zločinima predstavlja najstrašniji zločin koje je čovječanstvo iskusilo tokom svog postojanja, a koji je rezultirao potpunim nestajanjem, ili nestajanjem značajnog dijela, nacionalnih, etničkih, rasnih ili vjerskih grupa. Izvršenje genocida je, u skladu s teorijom genocida, uvijek slijeđeno organiziranim mjerama i formama prikrivanja i negiranja počinjenog genocida, motivirano istom ideologijom kao i počinjavanje genocida. Negiranje genocida je gotovo identično surovo kao i njegovo izvršenje na terenu, jer se negiranjem, kao zadnjom fazom genocida nastoje očuvati rezultati genocida. Kako kaže Gregory Stanton, prisutnost sistemskih i organiziranih mjera u negiranju počinjenog genocida direktan su indikator da genocidna ideologija nije poražena i da postoji mogućnost ponavaljanja genocida. Otuda se i ogleda ogromna važnost istraživanja zločina genocida i naučnog angažiranja na suprostavljanju i preveniranju ove strašne i surove pojave. To suprostavljanje nije moguće bez ostvarivanja detaljnog uvida u teoriju negiranja genocida, njene uzroke, korijene, tehnike, metode, forme. Knjiga Negiranje genocida nad Bošnjacima autora mr. Elvedina Mulagića daje puni uvid u pojavu negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima u periodu 1992.-1995. S pravom se može kazati da je ovo prvo djelo koje u cijelosti predstavlja pojavu, odnosno, razotkriva sve manifestacije i forme, negiranja ovog najstrašnijeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. U vremenu u kojem izostaje sistemsko i institucionalno suprostavljanje ideologiji negiranja genocida nad Bošnjacima, te dolazi do pomanjkanja kulture sjećanja na genocid, objavljivanje jednog ovakvog djela je od krucijalne važnosti. Ukazivanjem na ishodište negiranja genocida autor nastoji etablirati mišljenje da narod koji doživljava genocid u kontinuitetu mora konačno postati svjestan da se genocidnoj ideologiji mora organizirano suprostaviti ako želi da izbjegne nastavak genocida u budućnosti. Autor, s pravom, naglašava da je izostanak kulture sjećanja na genocid počinje nad Bošnjacima u Drugom svijetskom ratu direktno uticao na slabu prevenciju genocida u periodu 1992-1995.

Dodatne informacije

Izdavač Institut za istraživanje zločina
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter