Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Sustizati ili voditi: Američko obrazovanje u doba globalizacije

Sustizati ili voditi: Američko obrazovanje u doba globalizacije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Yong Zhao


ISBN:

978-953-6101-81-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K9631

Broj strana:

255

Težina:

470 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

44,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Provokativna analiza američkog obrazovanja u doba globalnih društvenih i tehnoloških promjena - autor utemeljeno osporava pokret za standardizacijom obrazovanja i donosi uvjerljive dokaze o američkom zaostajanju u kultiviranju jedinstvenih talenata te razvoju globalnih i digitalnih kompetencija. Izazovi s kojima se američko obrazovanje danas suočuje uspoređeni su s izazovima u obrazovanju drugih zemalja, napose Kine. Ova inspirativna knjiga namijenjena je čitateljima koji se zanimaju za svjetske trendove u obrazovanju koji su posljedica utjecaja globalizacije i tehnologije. Od posebna je interesa pedagoškim djelatnicima koji nastoje sagledati putove koji vode u budućnost obrazovanja i društva.

Iz Predgovora

Ova je knjiga o obrazovanju u Americi, ali počela je kao knjiga o obrazovanju u Kini. Moja je izvorna namjera bila pisati o golemim izazovima s kojima se Kina suočava u obrazovanju kako bi obuzdala rastući entuzijazam Amerike za kineskom obrazovnom praksom koja se čini predmetom obožavanja, modelom izvrsnosti ili izvorom kvalitetnih učenika koji prijede budućnosti Amerike. Htio sam pisati o kineskim naporima za decentralizacijom kurikuluma i udžbenika, diversifikacijom ocjenjivanja i testiranja te poticanju lokalne autonomije i inovacija kako bi se njegovala kreativnost i svestrani talenti. Također sam htio pisati o opetovanim kineskim neuspjesima i nepokolebljivoj želji da se ispravi šteta koju nanosi testiranje i standardizacija u obrazovanju. No, dok sam proučavao reformske politike, znanstvene tekstove te internetske forume za raspravu i blogove o obrazovanju u Kini, shvatio sam da je ono što Kina hoće upravo ono što je Amerika željna odbaciti - obrazovanje koje poštuje individualne talente, podupire različita razmišljanja, tolerira odstupanja i potiče kreativnost; sustav u kojem vlada ne diktira što učenici uče ili kako nastavnici poučavaju te kulturu koja ne rangira ili prosuđuje o uspjehu škole, nastavnika ili djeteta samo na temelju testovnih rezultata u nekoliko predmeta koje su odredile prosvjetne vlasti.

  • Originalni naziv: Catching Up or Leading...
  • Prevodilac: Nina Morana Šoljan
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Provokativna analiza američkog obrazovanja u doba globalnih društvenih i tehnoloških promjena - autor utemeljeno osporava pokret za standardizacijom obrazovanja i donosi uvjerljive dokaze o američkom zaostajanju u kultiviranju jedinstvenih talenata te razvoju globalnih i digitalnih kompetencija. Izazovi s kojima se američko obrazovanje danas suočuje uspoređeni su s izazovima u obrazovanju drugih zemalja, napose Kine. Ova inspirativna knjiga namijenjena je čitateljima koji se zanimaju za svjetske trendove u obrazovanju koji su posljedica utjecaja globalizacije i tehnologije. Od posebna je interesa pedagoškim djelatnicima koji nastoje sagledati putove koji vode u budućnost obrazovanja i društva. Iz Predgovora Ova je knjiga o obrazovanju u Americi, ali počela je kao knjiga o obrazovanju u Kini. Moja je izvorna namjera bila pisati o golemim izazovima s kojima se Kina suočava u obrazovanju kako bi obuzdala rastući entuzijazam Amerike za kineskom obrazovnom praksom koja se čini predmetom obožavanja, modelom izvrsnosti ili izvorom kvalitetnih učenika koji prijede budućnosti Amerike. Htio sam pisati o kineskim naporima za decentralizacijom kurikuluma i udžbenika, diversifikacijom ocjenjivanja i testiranja te poticanju lokalne autonomije i inovacija kako bi se njegovala kreativnost i svestrani talenti. Također sam htio pisati o opetovanim kineskim neuspjesima i nepokolebljivoj želji da se ispravi šteta koju nanosi testiranje i standardizacija u obrazovanju. No, dok sam proučavao reformske politike, znanstvene tekstove te internetske forume za raspravu i blogove o obrazovanju u Kini, shvatio sam da je ono što Kina hoće upravo ono što je Amerika željna odbaciti - obrazovanje koje poštuje individualne talente, podupire različita razmišljanja, tolerira odstupanja i potiče kreativnost; sustav u kojem vlada ne diktira što učenici uče ili kako nastavnici poučavaju te kulturu koja ne rangira ili prosuđuje o uspjehu škole, nastavnika ili djeteta samo na temelju testovnih rezultata u nekoliko predmeta koje su odredile prosvjetne vlasti.

Dodatne informacije

Izdavač EDUCA - nakladno društvo d.o.o.
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter