Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Emocionalna pedagogija: Osjećati kako bi se učilo - Kako uključiti emocionalnu inteligenciju u vaše poučavanje

Emocionalna pedagogija: Osjećati kako bi se učilo - Kako uključiti emocionalnu inteligenciju u vaše poučavanje

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-6101-79-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9637

Broj strana:

184

Težina:

440 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

65,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Mnogi nas pokazatelji - znanstveni i intuitivni - upućuju na to da emocionalne sposobnosti mogu u značajnoj mjeri objasniti ne samo teškoće u učenju - već i školski uspjeh. Glavni je cilj knjige prikazati temeljne teorijske elemente nove vizuje poučavanja i učenja. Drugi je cilj osigurati konkretnu i integriranu primjenu emocionalne inteligencije u strategijama poučavanja. Knjiga izlaže nov način razumijevanja učenja i poučavanja - emocionalnu pedagogiju - pristup usmjeren na emocije, a kojemu je polazna pretpostavka kako osjećaji prethode procesu učenja.

Iz uvoda

U svim obrazovnim okruženjima proces učenja temelji se na formalnom obrazovnom pristupu, što znači da je uspješno učenje usko povezano s uspješnim poučavanjem. Primijetimo li da učenici nisu uspješni, automatski dovodimo u pitanje naše metode poučavanja. U posljednjim desetljećima razvijeno je i eksperimentiralo se s više desetaka ili stotina metoda poučavanja od kojih su mnoge, nažalost, vrlo brzo gurnute u zapećak.

Svaki put kad bi se pojavila nova metoda mislilo se da je to ona prava koja će pomoći učenicima da svladaju sve prepreke u učenju. Koliko li se puta ta priča ponavljala? U tom smislu napori su bili brojni. Za učitelja koji preispituje svoje nastavne metode u najmanju se ruku može reći da je vrlo razborita. No, koliko god bila relevantna njegova pitanja možemo pretpostaviti da su možda ipak nepotpuna zato što se odnose samo na jedan aspekt cjelokupnog procesa učenja. Naime, utvrdili smo da su pristupi poučavanju uglavnom kognitivni, a takvi su i očekivani rezultati. Glavni razlog tome je što se drži da je učenje prvenstveno kognitivni proces usmjeren na baratanje s informacijama. Stoga se logično zaključuje da su u učenika s teškoćama u učenju ti problemi kognitivne naravi.

U ovoj knjizi polazimo od drugačijeg stajališta ili pristupa. Ni u kojem slučaju ne tvrdimo da su kognitivne metode neprimjerene, ali mislimo da su nepotpune i neposobne odgovoriti na sva pitanja koja se odnose na proces učenja i na sve teškoće koje su s njima povezane. Stoga ćemo se usmjeriti na područje analize koje se bavi drugim dijelovima mozga povezanim s razvojem emocionalnih sposobnosti.

  • Originalni naziv: Emotional Pedagogy: To...
  • Prevodilac: Vlasta Vizek Vidović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 200x250
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Mnogi nas pokazatelji - znanstveni i intuitivni - upućuju na to da emocionalne sposobnosti mogu u značajnoj mjeri objasniti ne samo teškoće u učenju - već i školski uspjeh. Glavni je cilj knjige prikazati temeljne teorijske elemente nove vizuje poučavanja i učenja. Drugi je cilj osigurati konkretnu i integriranu primjenu emocionalne inteligencije u strategijama poučavanja. Knjiga izlaže nov način razumijevanja učenja i poučavanja - emocionalnu pedagogiju - pristup usmjeren na emocije, a kojemu je polazna pretpostavka kako osjećaji prethode procesu učenja. Iz uvoda U svim obrazovnim okruženjima proces učenja temelji se na formalnom obrazovnom pristupu, što znači da je uspješno učenje usko povezano s uspješnim poučavanjem. Primijetimo li da učenici nisu uspješni, automatski dovodimo u pitanje naše metode poučavanja. U posljednjim desetljećima razvijeno je i eksperimentiralo se s više desetaka ili stotina metoda poučavanja od kojih su mnoge, nažalost, vrlo brzo gurnute u zapećak. Svaki put kad bi se pojavila nova metoda mislilo se da je to ona prava koja će pomoći učenicima da svladaju sve prepreke u učenju. Koliko li se puta ta priča ponavljala? U tom smislu napori su bili brojni. Za učitelja koji preispituje svoje nastavne metode u najmanju se ruku može reći da je vrlo razborita. No, koliko god bila relevantna njegova pitanja možemo pretpostaviti da su možda ipak nepotpuna zato što se odnose samo na jedan aspekt cjelokupnog procesa učenja. Naime, utvrdili smo da su pristupi poučavanju uglavnom kognitivni, a takvi su i očekivani rezultati. Glavni razlog tome je što se drži da je učenje prvenstveno kognitivni proces usmjeren na baratanje s informacijama. Stoga se logično zaključuje da su u učenika s teškoćama u učenju ti problemi kognitivne naravi. U ovoj knjizi polazimo od drugačijeg stajališta ili pristupa. Ni u kojem slučaju ne tvrdimo da su kognitivne metode neprimjerene, ali mislimo da su nepotpune i neposobne odgovoriti na sva pitanja koja se odnose na proces učenja i na sve teškoće koje su s njima povezane. Stoga ćemo se usmjeriti na područje analize koje se bavi drugim dijelovima mozga povezanim s razvojem emocionalnih sposobnosti.

Dodatne informacije

Izdavač EDUCA - nakladno društvo d.o.o.
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter