Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog

Sve je to jena kužina - Dalmatinske riči II

Sve je to jena kužina - Dalmatinske riči II

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-304-277-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K5572

Broj strana:

174

Težina:

268 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Dalmatinske riči II

Nova knjiga Srećka Lorgera Sve je to jena kužina fokusirana je na istraživanje leksika vezana za tradicionalno kulinarsko umijeće. Riječ je o jedinstvenoj knjizi u hrvatskoj recentnoj gastronomskoj literaturi. Jedinstvena je po tome što je ona jedina knjiga koja se bavi tumačenjem tradicionalne gastronomske terminologije među vrlo brojnim kulinarskim knjigama koje su se u Hrvatskoj pojavile u posljednje vrijeme. Ona, unatoč znanstvenoj akribiji i pouzdanosti u opisu i interpretaciji izabranih glosa na području tradicionalnog kulinarskog umijeća, može biti zanimljiva i širokoj čitalačkoj publici. Niz pričica, anegdota, svjedočanstava o kulinarskom umijeću koje autor uklapa u opis pojedinih glosa, čine ovo štivo zanimljivim na više razina. Osim leksikografske i etimološke relevantnosti, ovaj tekst zanimljiv je i kao etnografska i antropološka analiza, a njegova anegdotalnost daje mu i literarne atribute.
Prof. Dr. Joško Božanić

Autor je konzultirao sve rječnike naših mjesnih govora. Naravno, najviše je romanizama, ali on ne bježi ni od drugih etimologija (turcizama itd.). Posebno ga zanimaju neki staroslavenski oblici, a iznalazio je i uključivao riječi koje se ne spominju u dijalektskim rječnicima. Posebice su interesantne neke glasovne promjene kojima se dokazuje (moguće) porijeklo riječi. Srećko Lorger već se Dalmatinskim ričima afirmirao kao vrsni poznavalac i istražitelj dijalektalnog leksičkog blaga i ova knjiga logički je nastavak tog njegova interesa.
Prof. Dr. Dunja Jutronić

Sve je to jena kužina priručnik je leksikonskog tipa u kojem se čitatelju nude šire ekspertize pojedine namirnice ili jela, a ne tek puki gramatički opisi i definicija dotičnog leksema. Posebni značaj svakoj zasebnoj natuknici podaju brojni opći kulturološki umeci, koji se odveć ne udaljavaju od teme koja se obrađuje, pa ta kvaliteta dodatno širi krug mogućih korisnika ove knjige.
Siniša Vuković

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Dalmatinske riči II Nova knjiga Srećka Lorgera Sve je to jena kužina fokusirana je na istraživanje leksika vezana za tradicionalno kulinarsko umijeće. Riječ je o jedinstvenoj knjizi u hrvatskoj recentnoj gastronomskoj literaturi. Jedinstvena je po tome što je ona jedina knjiga koja se bavi tumačenjem tradicionalne gastronomske terminologije među vrlo brojnim kulinarskim knjigama koje su se u Hrvatskoj pojavile u posljednje vrijeme. Ona, unatoč znanstvenoj akribiji i pouzdanosti u opisu i interpretaciji izabranih glosa na području tradicionalnog kulinarskog umijeća, može biti zanimljiva i širokoj čitalačkoj publici. Niz pričica, anegdota, svjedočanstava o kulinarskom umijeću koje autor uklapa u opis pojedinih glosa, čine ovo štivo zanimljivim na više razina. Osim leksikografske i etimološke relevantnosti, ovaj tekst zanimljiv je i kao etnografska i antropološka analiza, a njegova anegdotalnost daje mu i literarne atribute. Prof. Dr. Joško Božanić Autor je konzultirao sve rječnike naših mjesnih govora. Naravno, najviše je romanizama, ali on ne bježi ni od drugih etimologija (turcizama itd.). Posebno ga zanimaju neki staroslavenski oblici, a iznalazio je i uključivao riječi koje se ne spominju u dijalektskim rječnicima. Posebice su interesantne neke glasovne promjene kojima se dokazuje (moguće) porijeklo riječi. Srećko Lorger već se Dalmatinskim ričima afirmirao kao vrsni poznavalac i istražitelj dijalektalnog leksičkog blaga i ova knjiga logički je nastavak tog njegova interesa. Prof. Dr. Dunja Jutronić Sve je to jena kužina priručnik je leksikonskog tipa u kojem se čitatelju nude šire ekspertize pojedine namirnice ili jela, a ne tek puki gramatički opisi i definicija dotičnog leksema. Posebni značaj svakoj zasebnoj natuknici podaju brojni opći kulturološki umeci, koji se odveć ne udaljavaju od teme koja se obrađuje, pa ta kvaliteta dodatno širi krug mogućih korisnika ove knjige. Siniša Vuković

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter