Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Raščinjavanje roda

Raščinjavanje roda

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Judith Butler


ISBN:

9958-41-122-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N0378

Broj strana:

252

Težina:

370 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

47,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nova knjiga svjetski priznate autorice Judith Butler produbljuje teme kojima se bavila i u ranijim djelima, i u tom smislu ona je nastavak već započetih promišljanja.

U svojoj novoj zbirci eseja Butlerica razjašnjava kritički zadatak raščinjavanja roda kada su njegovi (rodni) termini iskorišteni u svrhe redovne i kaznene moći. Raščinjavanje roda problematizira regulisanje seksualnosti i roda koji se pojavljuju u psihologiji, estetici i socijalnoj politici, vraćajući se na problem srodstva u svjetlu novih izazova koji se postavljaju pred forme porodice, ispitujući značenje i svrhu tabua i incesta dovodeći u pitanje načine na koji su interseksualnost i transseksualnost patologizirani.

Okosnicu ovih eseja u stvari pretdstavlja refleksija o filozofiji i njenom angažmanu na polju socioloških pitanja koja se odnose na moć i njene vidove pojavljivanja u okviru kulturnog miljea.

Materijalnost tijela, značenje i sredstva ljudskog djelovanja, odnos između moći i duhovnog ili tjelesnog, politička ograničenja i uslovi psihoanalize su samo neki od problema koje možete pronaći u ovoj knjizi.

  • Edicija: Biblioteka: Diskursi
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: B5
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Nova knjiga svjetski priznate autorice Judith Butler produbljuje teme kojima se bavila i u ranijim djelima, i u tom smislu ona je nastavak već započetih promišljanja. U svojoj novoj zbirci eseja Butlerica razjašnjava kritički zadatak raščinjavanja roda kada su njegovi (rodni) termini iskorišteni u svrhe redovne i kaznene moći. Raščinjavanje roda problematizira regulisanje seksualnosti i roda koji se pojavljuju u psihologiji, estetici i socijalnoj politici, vraćajući se na problem srodstva u svjetlu novih izazova koji se postavljaju pred forme porodice, ispitujući značenje i svrhu tabua i incesta dovodeći u pitanje načine na koji su interseksualnost i transseksualnost patologizirani. Okosnicu ovih eseja u stvari pretdstavlja refleksija o filozofiji i njenom angažmanu na polju socioloških pitanja koja se odnose na moć i njene vidove pojavljivanja u okviru kulturnog miljea. Materijalnost tijela, značenje i sredstva ljudskog djelovanja, odnos između moći i duhovnog ili tjelesnog, politička ograničenja i uslovi psihoanalize su samo neki od problema koje možete pronaći u ovoj knjizi.

Dodatne informacije

Izdavač Šahinpašić
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter