Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Sveti gral makroekonomije

Sveti gral makroekonomije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-246-223-4 O knjizi

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D4135

Broj strana:

360

Težina:

650 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

65,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

POUKE IZ VELIKE RECESIJE JAPANA

Globalna financijska kriza i slom gospodarstva 2009. godine pojačali su strahove da bi se iza ugla mogla kriti sljedeća Velika ekonomska depresija. Iako su kreatori politika diljem svijeta koristili sve u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas nisu uspjeli uhvatiti bogzna kakav zalet u tim svojim nakanama.

U ovom konkretnom slučaju čini se da se iz prošlosti ne mogu tako jednostavno izvlačiti pouke. Nakon više od sedam desetljeća, ekonomska struka još nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke, aktualni predsjedatelj Odbora Saveznih pričuva (Fed), nazvao je uspjeh u razumijevanju Velike ekonomske depresije još i Svetim gralom makroekonomike.

U ovoj epohalnoj knjizi Richard Koo smatra da nam je Velika recesija Japana od 1990. do 2005. Godine dala vrijedne sugestije ne samo o tome kako jedno gospodarstvo nakon pucanja mjehura može upasti u dugotrajnu recesiju, u kojoj će konvencionalne mjere ekonomske politike izgubiti svaku djelotvornost, nego i o precizno definiranom spletu ekonomskih mjera nužnih da bi se takvo jedno gospodarstvo izvuklo iz ovog oblika recesije.

Koo smatra da zapravo postoje dvije faze ekonomije, obična (ili yang) faza, u kojoj privatni sektor maksimizira dobit, i faza nakon pucanja mjehura (ili yin), u kojoj privatni sektor minimizira dobit ili popravlja štetu u svojim bilancama. Iako je konvencionalna ekonomika korisna u analizi gospodarstava faze yang, manje je djelotvorna u objašnjenju fenomena kao što je zamka likvidnosti tipična za gospodarstvo faze yin. Razlika između faza yin i yang također objašnjava zbog čega neke politike dobro funkcioniraju u nekim situacijama, no ne i u drugima. Doista, nudi ključno utemeljenje u makroekonomici koje nam nedostaje još od vremena Keynesa

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

POUKE IZ VELIKE RECESIJE JAPANA Globalna financijska kriza i slom gospodarstva 2009. godine pojačali su strahove da bi se iza ugla mogla kriti sljedeća Velika ekonomska depresija. Iako su kreatori politika diljem svijeta koristili sve u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas nisu uspjeli uhvatiti bogzna kakav zalet u tim svojim nakanama. U ovom konkretnom slučaju čini se da se iz prošlosti ne mogu tako jednostavno izvlačiti pouke. Nakon više od sedam desetljeća, ekonomska struka još nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke, aktualni predsjedatelj Odbora Saveznih pričuva (Fed), nazvao je uspjeh u razumijevanju Velike ekonomske depresije još i Svetim gralom makroekonomike. U ovoj epohalnoj knjizi Richard Koo smatra da nam je Velika recesija Japana od 1990. do 2005. Godine dala vrijedne sugestije ne samo o tome kako jedno gospodarstvo nakon pucanja mjehura može upasti u dugotrajnu recesiju, u kojoj će konvencionalne mjere ekonomske politike izgubiti svaku djelotvornost, nego i o precizno definiranom spletu ekonomskih mjera nužnih da bi se takvo jedno gospodarstvo izvuklo iz ovog oblika recesije. Koo smatra da zapravo postoje dvije faze ekonomije, obična (ili yang) faza, u kojoj privatni sektor maksimizira dobit, i faza nakon pucanja mjehura (ili yin), u kojoj privatni sektor minimizira dobit ili popravlja štetu u svojim bilancama. Iako je konvencionalna ekonomika korisna u analizi gospodarstava faze yang, manje je djelotvorna u objašnjenju fenomena kao što je zamka likvidnosti tipična za gospodarstvo faze yin. Razlika između faza yin i yang također objašnjava zbog čega neke politike dobro funkcioniraju u nekim situacijama, no ne i u drugima. Doista, nudi ključno utemeljenje u makroekonomici koje nam nedostaje još od vremena Keynesa

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Mate
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter