Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Redefiniranje globalne strategije

Redefiniranje globalne strategije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-246-107-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K5394

Broj strana:

300

Težina:

545 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

54,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

PRELAŽENJE GRANICA U SVIJETU U KOJEM SU RAZLIKE JOŠ UVIJEK VAŽNE

GLOBALNA TRŽIŠTA JOŠ SU UVIJEK ODVOJENA, I TO NE SAMO KILOMETRIMA

U našoj se pretpostavljenoj globaliziranoj ekonomiji poslovnim subjektima savjetuje da posluju prekogranično kao da je cijeli svijet ravan i kao da ne postoje stvari koje ga čine različitim. Naposljetku, svijet ipak nije tako ravan. Poslovni subjekti koji ne uzimaju u obzir specifične političke, kulturne i ekonomske razlike osuđeni su na propast. Knjiga Redefiniranje globalne strategije profesora i savjetnika za strategiju Pankaja Ghemawata nudi pogled na globalizaciju zasnovan na stvarnosti te praktične instrumente koji pomažu u postizanju profitabilnosti u prekograničnom poslovanju. Suprotstavljajući se uobičajenom stajalištu o globalizaciji, Ghemawat tvrdi da je svijet u stvari poluglobaliziran. Kroz razumljivu analizu, baziranu na činjenicama objašnjava da je globalno poslovno okruženje definirano razlikama koje donose granice. Koristeći detaljne primjere uspjeha i posrtanja najmoćnijih svjetskih kompanija, Redefiniranje globalne strategije daje praktična sredstva za upravljanje kojima želi pripomoći poslovnim subjektima u stvaranju vrijednosti iz prekograničnog poslovanja:

CAGE obrazac za udaljenosti – Razlike među državama mogu se mjeriti kroz kulturne, administrativne, geografske i ekonomske dimenzije. Razumijevanje onih dimenzija udaljenosti koje su najvažnije za vašu industriju pomaže pri utvrđivanju prepreka koje vaša globalna strategija mora nadvladati, kao i mostove koje je potrebno izgraditi za pomirivanje tih prepreka.

ADDING bodovna lista vrijednosti – Zavedene veličinom i pretpostavkom o ekonomijama razmjera, kompanije se upuštaju u prekogranično poslovanje bez stvarnog analiziranja kako na njihove ekonomije utječu razlike koje postoje među tržištima. ADDING lista vrijednosti pomaže poslovnim subjektima da stvore dodatnu vrijednost, a ne samo povećaju obujam poslovanja.

AAA trokut – Postoje tri općenite strategije za suočavanje s prekograničnim razlikama: adaptacija za prilagođavanje razlikama, agregiranje za prevladavanje razlika te arbitraža za ostvarivanje dobiti iskorištavanjem neizbježnih neravnoteža između tržišta. Ove strategije značajno proširuju prostor globalne strategije u odnosu na pristup da je ista strategija pogodna za sve situacije. Omogućavanjem strateških instrumenata i pristupa korak po korak za stvaranje dobiti iz međunarodne ekonomije, Redefiniranje globalne strategije pomaže poslovnim subjektima da izvuku najviše koristi iz našeg poluglobaliziranog svijeta.

  • Originalni naziv: Redefining Global Strategy...
  • Prevodilac: Matea Prlić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

PRELAŽENJE GRANICA U SVIJETU U KOJEM SU RAZLIKE JOŠ UVIJEK VAŽNE GLOBALNA TRŽIŠTA JOŠ SU UVIJEK ODVOJENA, I TO NE SAMO KILOMETRIMA U našoj se pretpostavljenoj globaliziranoj ekonomiji poslovnim subjektima savjetuje da posluju prekogranično kao da je cijeli svijet ravan i kao da ne postoje stvari koje ga čine različitim. Naposljetku, svijet ipak nije tako ravan. Poslovni subjekti koji ne uzimaju u obzir specifične političke, kulturne i ekonomske razlike osuđeni su na propast. Knjiga Redefiniranje globalne strategije profesora i savjetnika za strategiju Pankaja Ghemawata nudi pogled na globalizaciju zasnovan na stvarnosti te praktične instrumente koji pomažu u postizanju profitabilnosti u prekograničnom poslovanju. Suprotstavljajući se uobičajenom stajalištu o globalizaciji, Ghemawat tvrdi da je svijet u stvari poluglobaliziran. Kroz razumljivu analizu, baziranu na činjenicama objašnjava da je globalno poslovno okruženje definirano razlikama koje donose granice. Koristeći detaljne primjere uspjeha i posrtanja najmoćnijih svjetskih kompanija, Redefiniranje globalne strategije daje praktična sredstva za upravljanje kojima želi pripomoći poslovnim subjektima u stvaranju vrijednosti iz prekograničnog poslovanja: CAGE obrazac za udaljenosti – Razlike među državama mogu se mjeriti kroz kulturne, administrativne, geografske i ekonomske dimenzije. Razumijevanje onih dimenzija udaljenosti koje su najvažnije za vašu industriju pomaže pri utvrđivanju prepreka koje vaša globalna strategija mora nadvladati, kao i mostove koje je potrebno izgraditi za pomirivanje tih prepreka. ADDING bodovna lista vrijednosti – Zavedene veličinom i pretpostavkom o ekonomijama razmjera, kompanije se upuštaju u prekogranično poslovanje bez stvarnog analiziranja kako na njihove ekonomije utječu razlike koje postoje među tržištima. ADDING lista vrijednosti pomaže poslovnim subjektima da stvore dodatnu vrijednost, a ne samo povećaju obujam poslovanja. AAA trokut – Postoje tri općenite strategije za suočavanje s prekograničnim razlikama: adaptacija za prilagođavanje razlikama, agregiranje za prevladavanje razlika te arbitraža za ostvarivanje dobiti iskorištavanjem neizbježnih neravnoteža između tržišta. Ove strategije značajno proširuju prostor globalne strategije u odnosu na pristup da je ista strategija pogodna za sve situacije. Omogućavanjem strateških instrumenata i pristupa korak po korak za stvaranje dobiti iz međunarodne ekonomije, Redefiniranje globalne strategije pomaže poslovnim subjektima da izvuku najviše koristi iz našeg poluglobaliziranog svijeta.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Mate
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter