Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Culture, community and activism in Bosnia and Herzegovina: Emancipatory trajectories

Culture, community and activism in Bosnia and Herzegovina: Emancipatory trajectories

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958314612

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B3627

Broj strana:

202

Težina:

253 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Culture, Community and Activism in Bosnia and Herzegovina: Emancipatory Trajectories, autorice Jasmine Husanović je naučna monografija napisana na engleskom jeziku koja analizira nedovoljno istraženu temu povezanosti kulture, zajednice i aktivizma u smislu emancipacijskih politika prema kojima je kulturalna produkcija usmjerena.

Predstavlja vrijedan naučni doprinos u oblasti kulturologije i kulturalnih studija u Bosni i Hercegovini i globalno, jer tretira teorijske i ideološke implikacije strategija i potencijala kulturalne produkcije koja je društveno angažovana.

Centralno pitanje ovog djela je: koje su to teorijske i konceptualne postavke koje informišu i oblikuju kulturalnu produkciju usmjerenu ka proizvodnji novih imaginarija emancipacijske promjene u zajednici? Kroz pet tematskih poglavlja, uz uvod i zaključak, posvećenih analizi kulturalne produkcije u Bosni i Hercegovini u 1990-tim i 2000-tima, autorica pronalazi, rekuperira i postavlja u centar promišljanja govoreći subjekt kao svjedok traumi i nasilju. Na taj način ubjedljivo se spajaju teorijsko-kritički uvidi kritičke i kulturalne teorije i feminističke teorije sa primarnim korpusom (od poezije Maka Dizdara i Semezdina Mehmedinovića, preko filmova Jasmile Žbanić, do aktivizma ženskih organizacija i feminističke proizvodnje znanja u BiH, itd.), s ciljem da se identificiraju kulturalne prakse i subjekti koji grade i materijaliziraju novi oblik solidarnosti protiv politike traume, osiromašenja i nejednakosti.

Tako su u prvi plan stavljaju prijeko potrebni teorijski iskoraci kako bismo mogli produktivno svjedočiti iskustvima društvenog gubitka i na taj način doći do novih uvida iz kojih će proizaći drugačiji teorijski koncepti, analitička oruđa i kritičke prakse. U produktivnoj vezi između traumatične prošlosti i buduće još neizgrađene zajednice je prilika da se prevaziđu mrtvouzice kulture amnezije, poricanja i zaborava, a kroz uspostavljanje stalnih protoka između proizvodnje znanja, aktivizma i kulturalne produkcije koja emancipacijski promišlja zajedništvo. Radi se o djelu koje uz relevantan i inovativan kulturnomaterijalistički, feministički i postkolonijalni pristup analizira bitne teme i strategije kulture i emancipacijskih politika, i približava ih čitateljima i čitateljicama u akademskim i u širim krugovima.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Engleski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x205
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Culture, Community and Activism in Bosnia and Herzegovina: Emancipatory Trajectories, autorice Jasmine Husanović je naučna monografija napisana na engleskom jeziku koja analizira nedovoljno istraženu temu povezanosti kulture, zajednice i aktivizma u smislu emancipacijskih politika prema kojima je kulturalna produkcija usmjerena. Predstavlja vrijedan naučni doprinos u oblasti kulturologije i kulturalnih studija u Bosni i Hercegovini i globalno, jer tretira teorijske i ideološke implikacije strategija i potencijala kulturalne produkcije koja je društveno angažovana. Centralno pitanje ovog djela je: koje su to teorijske i konceptualne postavke koje informišu i oblikuju kulturalnu produkciju usmjerenu ka proizvodnji novih imaginarija emancipacijske promjene u zajednici? Kroz pet tematskih poglavlja, uz uvod i zaključak, posvećenih analizi kulturalne produkcije u Bosni i Hercegovini u 1990-tim i 2000-tima, autorica pronalazi, rekuperira i postavlja u centar promišljanja govoreći subjekt kao svjedok traumi i nasilju. Na taj način ubjedljivo se spajaju teorijsko-kritički uvidi kritičke i kulturalne teorije i feminističke teorije sa primarnim korpusom (od poezije Maka Dizdara i Semezdina Mehmedinovića, preko filmova Jasmile Žbanić, do aktivizma ženskih organizacija i feminističke proizvodnje znanja u BiH, itd.), s ciljem da se identificiraju kulturalne prakse i subjekti koji grade i materijaliziraju novi oblik solidarnosti protiv politike traume, osiromašenja i nejednakosti. Tako su u prvi plan stavljaju prijeko potrebni teorijski iskoraci kako bismo mogli produktivno svjedočiti iskustvima društvenog gubitka i na taj način doći do novih uvida iz kojih će proizaći drugačiji teorijski koncepti, analitička oruđa i kritičke prakse. U produktivnoj vezi između traumatične prošlosti i buduće još neizgrađene zajednice je prilika da se prevaziđu mrtvouzice kulture amnezije, poricanja i zaborava, a kroz uspostavljanje stalnih protoka između proizvodnje znanja, aktivizma i kulturalne produkcije koja emancipacijski promišlja zajedništvo. Radi se o djelu koje uz relevantan i inovativan kulturnomaterijalistički, feministički i postkolonijalni pristup analizira bitne teme i strategije kulture i emancipacijskih politika, i približava ih čitateljima i čitateljicama u akademskim i u širim krugovima.

Dodatne informacije

Izdavač Autor
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter