Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Stidovi i krivnje

Stidovi i krivnje

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Izet Perviz


ISBN:

978-9926-8085-2-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M8502

Broj strana:

367

Težina:

397 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

28,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Zašto je ovo jedan od najboljih bosanskohercegovačkih romana u posljednje dvije decenije? Iako je Izet Perviz već odavno u svijetu slova i pisanja, iako iza sebe ima zavidan broj tekstova, priča i romana, Stidovi i krivnje (Centar SAMOUPRAVA, Sarajevo, 2016.) zavređuju puninu pažnje s obzirom na to da progovaraju o strašnoj objektivnoj stvarnosti koja nam se urušava na glavu i koja škripi kao daske pod nogama’.

Upravo tu i takvu scenu narativizira Perviz, tkajući priču dvaju ženskih likova, Anđe i Elvire. Težina gorčine kao veo prekriva i Anđu i Elviru i mjesto Gorčiniće. A što je u suštini gorčina? Dolazi od pridjeva gorko koje izravno proizlazi iz čula okusa. Najodvratniji okus od svih, od slatkog, slanog, kiselog i ljutog, jeste gorko. Ako se roman Stidovi i krivnje iščitava iz čula okusa, iz rakursa dviju žena kao nositeljica naracije, onda je pozadinska priča romana vjekovna borba između čula i diskursa koje hoćemo strogo odijeliti. Strogo odjeljivanje čula i diskursa nam dodijeli upravo gorčinu o kojoj Perviz piše.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Zašto je ovo jedan od najboljih bosanskohercegovačkih romana u posljednje dvije decenije? Iako je Izet Perviz već odavno u svijetu slova i pisanja, iako iza sebe ima zavidan broj tekstova, priča i romana, Stidovi i krivnje (Centar SAMOUPRAVA, Sarajevo, 2016.) zavređuju puninu pažnje s obzirom na to da progovaraju o strašnoj objektivnoj stvarnosti koja nam se urušava na glavu i koja škripi kao daske pod nogama’. Upravo tu i takvu scenu narativizira Perviz, tkajući priču dvaju ženskih likova, Anđe i Elvire. Težina gorčine kao veo prekriva i Anđu i Elviru i mjesto Gorčiniće. A što je u suštini gorčina? Dolazi od pridjeva gorko koje izravno proizlazi iz čula okusa. Najodvratniji okus od svih, od slatkog, slanog, kiselog i ljutog, jeste gorko. Ako se roman Stidovi i krivnje iščitava iz čula okusa, iz rakursa dviju žena kao nositeljica naracije, onda je pozadinska priča romana vjekovna borba između čula i diskursa koje hoćemo strogo odijeliti. Strogo odjeljivanje čula i diskursa nam dodijeli upravo gorčinu o kojoj Perviz piše.

Dodatne informacije

Izdavač Centar Samouprava
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter