Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.128

Facebook slicica

Katalog

Stećci - bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka - II izdanje

Stećci - bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka - II izdanje

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-33-033-9(084)

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B1430

Broj strana:

424

Težina:

1150 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pisan čitko i popularno, ali uz sav neophodan naučni aparat i sa izuzetno korisnim indeksima ličnih imena i geografskih pojmova, ovaj tekst prodirace neposredno do publike različitog stepena obavještenosti o temi, pamtiće se po zanimljivim i korisnim podacima i njihovom povezivanju u značenjske cjeline koje otvaraju nove vizure.

Opisi su precizni, podaci kritički odabrani. Inovativan u pristupu, bezprijekoran i cjelovit po sadržaju, profesionalno sveden na neophodno i neopterećujeće, ali sa elementima koji potiču na dalja traganja, tekst profesora Dubravka Lovrenovića u svemu ispunjava zahtjeve modernog naučnog štiva.

prof. dr. Ljiljana Ševo

Pozicija odbacivanja bogumilske teorije u Lovrenovićevoj knjizi je najizrazitije kritičko stajalište prema tradiciji. Zapravo središnja zamisao i nakana autorova u njegovoj knjizi bila je u postavljanju i argumentiranju teze o vjerskoj pripadnosti pokojnika pod stećcima pa prema tome i samih stećaka, s osnovnom postavkom da su pod stećcima sahranjivani kršćani različitih kršćanskih zajednica, od katoličke, preko one humskih i bosanskih krstjana do pravoslavaca. Kao vrstan povjesničar Lovrenović za svoje argumente na prvo mjesto koristi epitafe sa stećaka, pisane bosaničom, koji ponekad u svojim strukturalnim elementima čuvaju egzaktne pokazatelje takvog tipa. Međutim, u oskudnosti takve građe, on slijedi i druge indicije i dakako iznosi mišljenje ranijih istraživača i njihovih prosudbi.

prof. dr. Miroslav Palameta

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2010
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 180x250
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Pisan čitko i popularno, ali uz sav neophodan naučni aparat i sa izuzetno korisnim indeksima ličnih imena i geografskih pojmova, ovaj tekst prodirace neposredno do publike različitog stepena obavještenosti o temi, pamtiće se po zanimljivim i korisnim podacima i njihovom povezivanju u značenjske cjeline koje otvaraju nove vizure. Opisi su precizni, podaci kritički odabrani. Inovativan u pristupu, bezprijekoran i cjelovit po sadržaju, profesionalno sveden na neophodno i neopterećujeće, ali sa elementima koji potiču na dalja traganja, tekst profesora Dubravka Lovrenovića u svemu ispunjava zahtjeve modernog naučnog štiva. prof. dr. Ljiljana Ševo Pozicija odbacivanja bogumilske teorije u Lovrenovićevoj knjizi je najizrazitije kritičko stajalište prema tradiciji. Zapravo središnja zamisao i nakana autorova u njegovoj knjizi bila je u postavljanju i argumentiranju teze o vjerskoj pripadnosti pokojnika pod stećcima pa prema tome i samih stećaka, s osnovnom postavkom da su pod stećcima sahranjivani kršćani različitih kršćanskih zajednica, od katoličke, preko one humskih i bosanskih krstjana do pravoslavaca. Kao vrstan povjesničar Lovrenović za svoje argumente na prvo mjesto koristi epitafe sa stećaka, pisane bosaničom, koji ponekad u svojim strukturalnim elementima čuvaju egzaktne pokazatelje takvog tipa. Međutim, u oskudnosti takve građe, on slijedi i druge indicije i dakako iznosi mišljenje ranijih istraživača i njihovih prosudbi. prof. dr. Miroslav Palameta

Dodatne informacije

Izdavač Rabic
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter